Fotonr.: 231
Bijdrager Willem de Vries
Jaar: 1933
Locatie 1.:Strijp |622 Het Ven |Zeelsterstraat
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Boerderijen-Strijp |Zeelsterstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Boerderij op de Zeelsterstraat

Beschrijving Zeelsterstraat 216, de boerderij van W. van de Ven. Een foto van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Geplaatst op 06-05-2005

Reacties

Datum: 30-08-2006
Naam: Johan Vervest img

Was hier later niet gevestigd Van Gameren groenten- en fruitgrossier? Een van diens zonen is bij een overval nog in zijn buik geschoten. De daders werden toen gepakt.


Datum: 04-09-2006
Naam: Johan Boogers img

De firma Van Gameren was toch gevestigd in de boerderij die stond aan het begin van de Zeelsterstraat, gerekend vanaf de Botenlaan op zo'n honderd meter aan de rechterkant! Even verder was de motorhandel van Van Gemert op de plaats waar later het autobedrijf van Baudoin is gekomen.


Datum: 20-11-2006
Naam: Walter van Gameren img

Johan Bogers heeft gelijk. Fam. Van Gameren woonde er vanaf 1938. Daarvoor woonde er de familie Van Grootel.


Datum: 21-11-2006
Naam: Erie Coolen img

Liep achter de boerderij naar links indertijd niet de Venstraat?


Datum: 07-05-2007
Naam: Johan Boogers img

Neen Erie Coolen. De Venstraat begon zo'n honderd meter vóór de boerderij van de familie Van Gameren, dus tegenover de Botenlaan. Dus niet eens in de buurt van de boerderij op bovenstaande foto.


Datum: 01-11-2007
Naam: Johan Vervest img

Was dit dan de boerderij van Hanneke en Mieke?


Datum: 01-11-2007
Naam: Johan Boogers img

Johan (Vervest), daar dacht ik in eerste instantie ook aan, maar dan klopt het huisnummer niet! De boerderij van Hanneke en Mieke stond aan de oneven kant. Ik begin zo langzamerhand te twijfelen of dit wel een foto van de Zeelsterstraat is! Het huis helemaal rechts komt me namelijk ook bijzonder onbekend voor. Wie helpt ons uit de droom?


Datum: 02-11-2007
Naam: Chris Verstappen img

Ik heb het idee dat de foto gespiegeld is en dat je er daarom niet uit komt.
Volgens mij staat ie er zelfs nog, maar dan verbouwd tot woonhuis.


Datum: 02-11-2007
Naam: Johan Boogers img

Ik heb nog eens wat literatuur nageslagen: het is ieder geval definitief NIET het vroegere woonhuis van Hanneke, Mieke, Harrie en Gijs van Loenhout! Hun huisnummer was 223 en hun boerderij zag er ook anders uit: links het woongedeelte en rechts twee rechthoekige dubbele deuren. Zie blz. 115 en 116 uit het boek Toen ons Opoe nog 'n Durske waar van Frans Smeets. De foto's op die pagina's laten aan duidelijkheid niets te wensen over.


Datum: 06-02-2008
Naam: Nelly van Brakel-Walenberg img

Deze boerderij stond volgens mij aan de Zeelsterstraat, kops op de boerderij van de boer van v.Wetten.


Datum: 07-02-2008
Naam: Johan Boogers img

Alles goed en wel Nelly, maar ik heb nog steeds problemen met het pand rechts op de foto! Dat kan ik in relatie tot deze boerderij echt niet thuisbrengen.


Datum: 09-02-2008
Naam: Johan Vervest img

Was W van de Ven mogelijk smid? Achteraan aan de Zeelsterstraat rechts komende van de stad heeft een van de Ven zijn smederij gehad. Later is zijn kavel verkocht aan de familie Slegers. Het pand was gelegen tegenover Hanneke en Mieke.
Tegenwoordig zit op deze locatie autohandel Guus Mieres. De info komt van een der kinderen Slegers.


Datum: 09-02-2008
Naam: Johan Boogers img

Johan, de smederij van V.d. Ven was gevestigd van de stad komend links schuin tegenover onze jongensschool. Er was daar een pad richting het kanaal en links daarvan, achter de huizen lag de smederij. Ik heb daar heel vaak naar het beslaan van paarden gekeken. Aan de straat zelf had de familie een zaak in huishoudelijke artikelen annex fietsenwinkel. Later is op dat stuk de garage van Rudy Reker gekomen (jawel, de huidige voorman van de LPF in Eindhoven en broer van Jan Reker). In die grijze oudheid hadden hun ouders een groentenzaak tegenover de school.


Datum: 11-02-2008
Naam: Johan Vervest img

Zou jij het beter weten dan Wim Slegers wiens ouders de kavel tegenover Hanneke en Mieke kochten? De smid had achter die boerderij zijn smederij. De familie Slegers heeft alles verbouwd tot twee afzonderlijke woonhuizen. Desgewenst kan ik ook de koopsom nog noemen. De kavel liep van de Zeelsterstraat tot aan de Bergen Op Zoomstraat, de plek waar het vliegtuig uiteindelijk is neergestort. Een van de woningen is lang bewoond door de familie Geurts. De v.d. Ven welke jij bedoelt is inderdaad ook een smid. Ik weet nog dat hij met open smidse en carbid werkte. Dat is echter een heel andere familie dan door mij in eerste aanleg bedoeld.


Datum: 12-02-2008
Naam: Johan Boogers img

Neen, ik wil het niet beter weten dan Wim Slegers! Maar wanneer speelde de verkoop en verbouwing van de betreffende boerderij? Huisnummer 216 ligt op dit moment een eindje verder door. Speelt de door jou aangehaalde geschiedenis vóór  WO-2; zijn de huizen in ónze tijd nog omgenummerd ...? Ik wil verder niet twijfelen aan het verhaal van Wim Slegers maar mijn vraag wordt ingegeven door het feit dat wij alleen de door mij bedoelde smidse kenden.


Datum: 09-05-2008
Naam: Johan Boogers img

Even voor de autohandel van Guus Mieres staat iets naar achteren een blok van twee woningen. Is dát misschien de plaats van de oorspronkelijke boerderij op de foto? Ik vraag me dat nu af omdat de boerderij op de foto ook iets naar achteren ligt ten opzichte van de gevellijn van het pand rechts op de foto. Dat is namelijk met het pand van de autohandel niet het geval.


Datum: 22-06-2008
Naam: Frans Donders img

Hanneke en Mieke worden hier boven meerdere malen genoemd. Het valt mij op dat hier niet meer over geschreven wordt. Ik was een jaar of zes/zeven, toen ik met mijn moeder Lucie Donders-v.Dartel op de Zeelsterstraat liep, ter hoogte van de Jaminwinkel, toen ze plotseling wat schrikachtig de weg overstak. Wat was het geval, Hanneke en Mieke kwamen eraan gelopen met een oude kruiwagen met stukken afvalhout, halve oude stenen e.d. Ze mopperden constant tegen elkaar. Ze hadden oude en veel te lange herenjassen aan en een oud hoedje op. Later speelde Joop Doderer in nagenoeg dezelfde kleren Swiebertje! Ik moest toen altijd aan Hanneke en Mieke denken.
Zelf heb ik eens, toen wij met een stel vriendjes achter hun boerderij op de kanaaldijk aan het spelen waren, hun broer gezien, die met een ketting aan een stalen bed was vastgebonden(?). Mijn moeder zei later dat ze bang waren dat hun broer naar het gekkenhuis op de Boschdijk zou moeten (R.P.I.).
Verder is mij nog een verhaal bekend dat een van de twee, met een longontsteking, in het toenmalige Binnenziekenhuis aan de Vestdijk/Jan van Lieshoutstraat was opgenomen. Omdat ze volgens de zusternonnen ernstig vervuild was, is ze spiernaakt in bad gestopt. Ze heeft toen de hele binnenstad bij elkaar geschreeuwd, dat die nonnen zulke smeerlappen waren! Korte tijd later is ze toen, dacht ik, overleden. Als ik het goed heb was hun achternaam van Loenhout.


Datum: 13-04-2010
Naam: J.van Hees img

De boerderij was eerst eigendom van Judocus van de Ven, die op de Sliffert woonde. Zijn weduwe verkocht de boerderij aan haar zoon Willem van de Ven. Deze woonde daar tot 1936 en is toen verhuisd naar Dommelen. Het gebouw rechts van de boerderij was een schuur waar in 1915 Martinus van de Ven zijn smederij begon. Deze is daarna getrouwd met Nolda van Wetten en op de Heuvelstraat in Zeelst als smid verdergegaan. Harrie van de Ven is toen hij uit de militaire dienst kwam in 1918 samen met Tinus als gebroeders Van de Ven in die schuur (waar zijn broer Willem in de boerderij woonde) als smid verder gegaan. In 1926 heeft Harrie aan de overkant een woonhuis annex smederij gebouwd. Hij heeft toen in 1930 het huis gebouwd op de Zeelsterstaat 145. Dit pand is tot twee jaar geleden steeds de zaak van de familie Van de Ven, eerst smederij, daarna omgebouwd tot zaak in huishoudelijke artikelen, haarden en fietsen. De verwarring over de huisnummers komt door een omnummering van de hele Zeelsterstraat in de dertiger jaren. De boerderij was na 1936 in het bezit van Hanneke en Mieke.


Datum: 14-04-2010
Naam: Johan Boogers img

Ik wil nogmaals wijzen op mijn commentaar van 2 november 2007! De boerderij op de foto is beslist niet het huis waar Hanneke en Mieke van Loenhout woonden. Flip Raap die een ietsje verderop richting stad woonde zal dit ongetwijfeld ook kunnen bevestigen. Als ik vervolgens alle commentaren op een rijtje zet is mijn conclusie dat de betreffende boerderij inderdaad vóór WO - II is afgebroken. Zie ook mijn opmerkingen van 12 februari 2008.


Datum: 15-04-2010
Naam: Johan Vervest img

De Zeelsterstraat is in de loop van de jaren verbreed en er werden trottoirs aangelegd. Hierdoor kwamen vrijwel alle boerderijen heel kort op de weg te staan. Soms zodanig dat er voor een stoep te weinig ruimte was. Het was wel de jaren '30, wij zijn vrijwel allemaal van na 1940 en kunnen de situatie vrijwel niet beoordelen. Het is wel opvallend dat een Van Wetten wordt genoemd. Het was voor de oorlog gebruikelijk dat familie dicht bij elkaar bleef wonen. Boer Van Wetten zat met zijn boerderij, beveiligd met angels en klemmen, vanaf de Zeelsterbrug gerekend als eerste aan de rechterkant. Iets verder zou dan zijn zuster gewoond hebben. Heel plausibel en geloofwaardig.


Datum: 15-04-2010
Naam: Frans Donders img

Wij gingen destijds bij Van Wetten "aan de appels". Hij, of zijn zoon of knecht, kwam ons dan achterna! Wij "vlogen" dan door de prikkeldraad langs de kanaaldijk door! Op een gegeven moment riep "de ouwe Van Wetten": "vreet oew eige maar ziek" en kwam ons niet meer achterna! Meteen was voor ons de spanning van het "appeltje pikken" ervan af! We zijn toen naar Brands gegaan, die woonde er achter. Hij had kassen met druiven. Die hadden wij, net na de oorlog, nog nooit gegeten! Maar die kwam ons wel weer achterna!


Datum: 16-04-2010
Naam: Johan Boogers img

Ja Frans, aan dat appeltjes pikken bij van Wetten deed ik in die tijd ook dapper mee! Als ik me goed herinner lag er iets verder achter de kanaaldijk nog een tweede boomgaard aan een zijweggetje naar de Zeelsterstraat. Aan dat zijweggetje dat uitkwam vlak bij het huis van Hanneke en Mieke stond ook nog een boerderij. De kassen van de tuinder/fruitkweker Brans lagen overigens over de brug aan de linkerkant net voorbij de boerderij van zijn broer en tegenover het huis van de familie Loeffen. Later werd dat op die locatie via een uitgebreide bloemisterij het tuincentrum Brans; vervolgens gedurende korte tijd Marktkauf en uiteindelijk Praxis.


Datum: 18-04-2010
Naam: Joop van Hees, schoonzoon van Harrie van de Ven img

De hele discussie gaat volgens jullie allemaal over Hanneke en Mieke. Jullie gaan voorbij aan het feit dat de boerderij op deze foto al vanaf 1832 of langer in het bezit was van de Fam.van de Ven. Willem van de Ven, een broer van Harrie van de Ven was tot 1936 eigenaar. Dat is bewijsbaar door kadasterinfo. Inderdaad heeft Harrie van de Ven aan de overkant in twee verschillende huizen gewoond, het tweede heeft hij zelf gebouwd. De bouwtekening heb ik nog in bezit. Daarna heeft hij ( gezien vanaf de Botenlaan ) aan de linkerkant gewoond. Zeelsterstr.145.


Datum: 19-04-2010
Naam: Johan Boogers img

Neen, de discussie gaat niet over Hanneke en Mieke! Die zijn er betrokken bij geraakt omdat in commentaren de boerderij op de foto aangemerkt werd als of verondersteld werd zijnde het woonhuis van de van Loenhouts. Waar de discussie echt over gaat is de precieze lokatie van de boerderij. En dat is me tot op dit moment nog steeds niet duidelijk. Wie de eigenaar is geweest is leuk om te weten, maar waar stond dit pand en wanneer is het afgebroken. In de boeken van Smeets is hierover ook niets terug te vinden.


Datum: 30-06-2011
Naam: Kees van der Hoeven img

Dit moet niet nummer 216 zijn maar 215, het RHCE zit er 1 nummertje naast. Op Zeelsterstraat 215 woonde in 1934 landbouwer W. van de Ven. Kort daarop werd de boel gesloopt en nu staan hier woningen/ winkels uit 1934-1939.


Datum: 30-06-2011
Naam: Joop van Hees img

De boerderij was tot 1936 eigendom van Willem van de Ven. Is pas na 1936 afgebroken. volgens mij na 1955. Er zijn uitsluitend woonhuizen gebouwd, zeker geen winkels. De laatste winkel aan de van de stad af gezien linker zijde was een kruidenierswinkel van van Houtum. Is al lang een woning voor in de plaats gekomen. De precieze locatie kan ik aantonen met een kadasterkaart van 1832.


Datum: 01-07-2011
Naam: Kees van der Hoeven img

Dat kan goed, Joop. Dan is de foto, hierboven van de oude boerderij nr 215, niet op de plaats waar nu de dertiger jaren woningen 203 t/m/ 221 liggen. Pas vanaf nummer 223 is er naoorlogse bouw (circa 1955). Dat betekent dus dat de foto hierboven, de huidige lokatie Zeelsterstraat 223-225C zou moeten zijn.


Datum: 01-07-2011
Naam: Joop van Hees img

Juist. Wat mij betreft einde discussie.


Datum: 02-07-2011
Naam: Johan Vervest img

Dus toch de boerderij waar Hanneke en Mieke woonden. Die werd gesloopt en van Loenhout pleegde nieuwbouw '55 - '60.


Datum: 08-12-2012
Naam: Joop Mengde img

Weet iemand of 'Armand', Herman van Loenhout dus, die naast mij in de 3e klas bij meester v.d.Kerkhof zat, een nazaat van deze van Loenhouts is?


Datum: 01-12-2014
Naam: Flip Raap img

Ik snap bovenstaande discussie niet. Hanneke en Mieke van Loenhout woonden met hun broer in de boerderij Zeelsterstraat 100 meter voorbij het huis waar ik gewoond heb vanaf 1939, Ik dacht pand 219 of 221, gezien vanaf het centrum links van de weg,. Tegenover was bakkerij Verbeek gevestigd en een paar huizen van hen vandaan de winkel van van Houtum.
Wij woonden op nummer 205 B. De huizen waren gebouwd door de bouwfirma waar Sjef (boer) Vermeulen de eigenaar was. Mijn vader huurde dit huis en kocht dat van boer Vermeulen in 1958 voor 10.000 gulden.
Interessanter zou zijn: wie was juffrouw Jansen, bijgenaamd de Koningin van Zeelst. Zij kwam dagelijks over de Zeelsterstraat gefietst, keurig gekleed in onder andere een kort bontjasje en droeg altijd een klein hoedje met een voile. Zij woonde richting Zeelst en wat wij niet zeker wisten, vermoedelijk in de 18 woningen. Nader uitleg hierover als er enig commentaar op komt.


Datum: 01-12-2014
Naam: Johan Vervest img

Zij woonde in de 18 woningen schuin tegenover de Night Cap.


Datum: 01-12-2014
Naam: Tonnie Brouwers img

De koningin woonde niet in de achttien woningen maar in de rij huizen na de Peter Zuidlaan .


Datum: 02-12-2014
Naam: Johan Vervest img

Hoorden die dan niet tot zoals iedereen ze noemde "De achttien woningen"?


Datum: 02-12-2014
Naam: Tonnie Brouwers img

Nee. Want dan waren er meer dan18 woningen geweest


Datum: 11-02-2015
Naam: Giel de Waal img

Leuk om zo eens met bekende uit de oude buurt. Over de 18 woningen dat was de eerste rij huizen, Die bestond uit drie of vier rijen, Hier woonden o.a familie Ooms Fam. Kantelberg. familie Venema, familie Hoekstra, familie Methorst. Dan was er een stuk grond of weiland en dan begon er weer woningen bestaande uit volgens mij twee blokken. De eerste woning was wit met grote ramen (misschien ooit winkel geweest) hier woonde de koningin van Zeelst altijd keurig gekleed met een raar hoedje op. in het eerste rijtje woonde een familie van Zantvoort, verder woonde er een familie Wouters en de familie Waardenburg waar ik Gerard nog wel ooit van tref. Verder door staat er nu nog een vrijstaand huis waar volgens mij een Schones woont die er vroeger naast woonde maar dat huis is ook al langer weg. Hier tegen over was Cafe de Night Cap. Hier weer naast was het stroompje dat volgens mij de rundgraaf heette.Dan een paar meter verder stond het bordje Zeelst. Verder door het kruispunt Peter Zuidlaan links en rechts de Heistraat. Hier heeft melkman Win van de Bomen nog gewoond met aan de andere kant de familie Egelmeers. De Peter Zuidlaan kwam op de Biezekuilen uit. Hier woonde knuppelbeentje ofwel de familie van Gerwen. Knuppelbeentje zoals wij hem altijd noemden had een houtere been. Als wij hem dan zagen fietsen met zijn transportfiets riepen we knuppelbeentje doe het nog eens dan gooide hij zijn been over het stuur van z'n fiets. Hij lustte ook graag een potje bier wat hij dan dronk in de winkel van Betsie van Houtum. Verder door, op de Biezekuilen, lieten ze 's winters een weiland onder lopen en kon je er schaatsen. Het moest wel vriezen natuurlijk. Zo Flip en anderen, hebben we weer wat herinneringen van vroeger opgehaald. Misschien dat we het volgende keer over Hanneke en Mieke of van Geel kunnen hebben.


Datum: 17-04-2023
Naam: Marc van de Ven img

Mijn opa dus, getrouwd met Ardina de Greef uit Zeelst.