Fotonr.: 2272
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1976
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Keizersgracht
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonhuizen-Centrum |Keizersgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Keizersgracht 15

Beschrijving Het door "Meba Verdi" gestripte pand. RHC-e 10814. Volgens het ED gebouwd voor edelsmid Toon Hermans. "De muurankers in de gevel, een gestileerde H en S verwijzen daar nog naar. De S staat voor Smits, een dochter van de brouwersfamilie van huize Oranjeboom." De brouwerij van Smits stond aan de Demer. Oranjeboom is een vaak gebruikte naam voor een brouwerij.
Geplaatst op 19-12-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 19-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Linker pand Jozefien van Dirven met antiek. En rechts Bank van Lanschot. Als klant moet je wel een miljoentje meebrengen. Bank van Mierlo was ook aan dezelfde kant. Onze D66er?


Datum: 19-12-2005
Naam: Ben Beckmann img

Niet helemaal waar. Je kon ook met 1000 gulden aandelen kopen via van Lanschot. De kans dat je ooit winst op je aankoop kon maken was vrijwel nihil. Je werd behandeld als een klant met een miljoen. De kosten waren navenant.


Datum: 14-09-2006
Naam: Ben Beckmann img

Het linkerpand was van Jan Dirven, Antiquair. Het rechterpand was van de familie Dirven.
Ik heb er 15 jaar gewerkt.


Datum: 09-06-2015
Naam: Corjan van der Peet img

Hermans, een van de twee in Eindhoven gevestigde broers van een Osse edelsmedenfamilie, was getrouwd met een Eindhovense dame van de notabele familie Smits. Hij noemde zich geleidelijk aan ook 'Hermans Smits'. De ontwerper van het huis was niemand minder dan de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, ongetwijfeld in overleg met Hermans zelf. Cuypers kwam er vaak over de vloer. Hermans zat ook in het kerkbestuur van de Catharinaparochie en was bij de geleidelijke inrichting van deze Cuyperskerk inhoudelijk èn commercieel sterk betrokken.
Via de Amsterdamse connecties van zowel Cuypers als de familie Smits (Judocus Smits was jarenlang hoofdredacteur van 'De Tijd', bijvoorbeeld) werd Hermans beneden èn boven de grote rivieren ook een bekend kunsthandelaar. Zie ook de collectie Hermans-Smits in het Rijksmuseum.