Bijdrager Nico van Otterdijk
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Jan Smitzlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Stratum, Ls Jan Smitzlaan
Reacties
Naam: Rini Talens
Verberne is daar directeur gebleven tot het MAVO werd, toen was de school ineens te kleinschalig, verhuist en in een grotere scholengemeenschap opgegaan. Daarna is in het gebouw nog een Laborantenschool gehuisvest geweest.
De St. Augustinus MULO was vanuit hedendaagse begrippen bezien inderdaad kleinschalig. Er waren drie 1e klassen (inclusief uitvallers), twee 2e-klassen, twee 3e- en twee 4e. Het had voordelen, iedereen kende iedereen zodat er op je gelet werd. Was je leraar van dat uur ziek?, dan tussendeur open, kwam een andere leraar in de klasseagenda kijken om te bepalen wat je dan aan huiswerk ging maken. Van 9 tot 4 zat je echt op school (wel een uur middag pauze, gelukkig). Het lesprogramma en het lesrooster veranderde nauwelijks van jaar tot jaar. De lesboeken waren van school en als je bleef zitten, kreeg je gewoon je oude boeken terug om netjes te 'kaften'. Alleen je agenda, het schrijfgereedschap en je schriften moest je zelf kopen. De examens waren Staatsexamens, het niveau lag vast, iedereen wist waar 'die aan toe was. Er hoefde alleen nog maar gewerkt te worden. Als er een leraar ziek was, dan viel ook vaak Verberne in, die dan ineens hulpleraar was: The show must go on.
Naam: Jef Marien
Volgens mij is dit een klas(de zesde of de vijfde) van de St Jorisschool, die gehuisvest was op de school van de Heer Martens. Het hoofd van de Jorisschool was de Heer Jansen. De school van Jansen was oorspronkelijk in de Jan Smitslaan, maar in oorlogsjaren bezet door de Duitsers. Kennelijk waren er twee 5e of 6e klassen, want ik herken een aantal jongens op de foto, die volgens mij in dezelfde klas zaten als ik. De jongen rechts heet Jansen, maar de voornaam schiet me niet te binnen. Daarnaast staat Pietje Lathouwers, dan komt Verhoeven en daarnaast staat Toon Waltman uit de Hoefkestraat. De langste in dat rijtje is in ieder geval Nico Otterdijk uit de Hertogstraat. Vooraan links zit van Gestel en helemaal rechts volgens mij Tjeu Kranen. De enige die ik heel zeker weet is Nico, maar het is ook al 64 jaar geleden.
Heeft iemand nog een foto van de tweede klas van het jaar 1940 van de St Jorisschool, onderwijzer was toen Lodewijks. Deze foto is nog gemaakt op de school in de Jan Smitslaan. Een aantal leerlingen van bovenstaande foto staan zeker ook op gevraagde foto.
Naam: Ans de Jongh Cox
Mijn vader heeft daar lang les gegeven het was Dhr Cox. Kan iemand zich deze, ik dacht erg strenge, meester zich nog herinneren.
Vind het ontzettend leuk om de schoolfoto's te bekijken, ben uren op deze site aan het zoeken. Nostalgie vooral als je er 40 jaar weg bent.
Naam: Hans Biermans
De naam Cox zegt me nog wel wat. Als ik me niet vergis, was hij rossig/rood en gaf hij Wiskunde e/o Duits. Hij was inderdaad niet mals! Woonde hij niet in de buurt van het Tongelreeppad in een straat, parallel aan de Aalsterweg? Zat daar op de Mulo omstreeks 1952, na een jaar voorbereidende klas bij dhr. Jos Janssen in de Tuinstraat (Sint Jorisschool). Deze woonde, net als het Hoofd van de St Jans lagere school, ook in de Le Sage ten Broeklaan. (Naast elkaar op de nrs 7 en 9)
Naam: Peter Markus
Ans, ik zat bij je broer Frans in de eerste klas met juffrouw Thijsen, foto 8613. Later was ik op de Mulo in de Le Sage ten Broeklaan en heb enkele jaren les gehad van je vader, Pietje Cox. Herinner me heel goed, vrij kort en zeker niet mals maar ik in mijn opinie wel een goede leraar. Gaf hij ook geen typen bijles op zaterdags. Ik heb nog twee foto's van deze Mulo, een van de derde klas en een van de vierde klas met Verberne. Helaas staat je vader daar niet bij op.
Naam: Harry van der Velden
En of ik de heer Cox nog ken. Regelmatig door hem de klas uitgestuurd. Hij woonde bij het Clarissenklooster en had een leslokaal achter in de tuin. Moest ook regelmatig voor hem sigaretten gaan halen bij de Etos.
Naam: Peter Weijtens
Ans, ik heb typeles van je vader gehad in de Houtstraat (Woensel) en daar ook mijn diploma behaald. Op de St. Augustinus Mulo was zijn bijnaam "de bulldog". Elke docent had op deze school een bijnaam. Zie ook foto 5005.
Naam: Sienie v.d. Hurk-v.dommelen
Ans de Jongh-Cox, ik heb van Pietje Cox les gehad in Ned. handelscorrespondentie (1950) dan steno Engels (1951), Duits (1951) en Frans (1952). Was een hele fijne leraar, wel streng. Gaf les in de avonduren en woonde destijds in de Guido Gezellestraat. Kan het dus jouw vader zijn?
Naam: Laurens Hagens
In 1950 ben ik nog stoker geweest op de Mulo school (Sage ten Broeklaan). Dhr Verberne vroeg mij om de cokesketel te stoken. Was toen geloof ik 15 jaar. Elke morgen om zes uur op de fiets vanuit de St.Gerarduslaan naar school. Stookte de verwarmingsketel volop en ging dan naar het leraarskamertje en sliep daar dan een half uurtje met als kussen een zetel uit een stoel.
Dan propte ik de ketel vol met cokes en die kon er dan tot het middaguur tegen.
Wat leuk was, kon op alle tijden uit de klas en overal even controleren. Uiteindelijk wilde iedereen het warm hebben, vooral op de bovenste verdieping.