Bijdrager Herman de Lange
Jaar: 1954
Locatie 1.: Woensel |512 Prinsejagt
Onderwerp.: Calamiteiten |Vliegtuigongevallen |Overige Vliegtuigongevallen
Noodlottige noodlanding
Beschrijving | In oktober 1954 maakte kapitein-vlieger B. Schippers met zijn Thunderjet F84 een noodlanding in de weilanden ten oosten van de Oude Bosschebaan. Hij is daarbij op een betonnen paal gebotst en is ten gevolge hiervan om het leven gekomen. Op deze foto, die ikzelf heb gemaakt, zien we op de achtergrond de Pastoor van Arskerk. |
---|---|
Geplaatst op | 21-07-2009 |
Reacties
Naam: Klaas A.Santing
Kapitein-vlieger B. Schippers was als squadroncommandant een geliefde persoon, die begrip had voor de mens in elke soldaat van hoog tot laag. Zeer consequent in het handhaven van regels en daarnaast een man met een luisterend oor voor ieder die dat nodig had. Dat maakte hem op de hele vliegbasis kennelijk tot een soort vertrouwenspersoon voor iedereen, want van hoog tot laag ging bij hem binnen om te praten. Hij was de man van de openheid, eerlijkheid en recht op het doel afgaan. Hij was de enige commandant op het vliegveld die elke vrijdagmiddag een kankeruur had georganiseerd. Alle manschappen van Squadron 315 moesten om 13.00 uur in de grote hangar aanwezig zijn, dus alle officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten, dus ook de piloten van het squadron, moesten present zijn. De kapitein zat in een gemakkelijke stoel en iedereen stond daar in een grote cirkel omheen. Dat was het uur waarin iedereen zijn klachten kon uiteen over alles dat mensen dwars zat bij of tijdens de werkzaamheden. Kapitein Schippers stond daarbij op openheid van iedereen en hij had een hekel aan achterbaksheid of geroddel. Klachten die naar voren werden gebracht moesten reëel zijn en te controleren. Hij garandeerde dat geen enkele klacht tot nare gevolgen zou leiden, maar serieus genomen werd. Dat alles maakte dat iedereen een mateloos vertrouwen in die man had.
Dat betekende dat hij ook luisterde naar persoonlijke problemen van zijn mannen en als hij daaraan iets kon doen dan zette hij zich daarvoor in. Die zorgfactor is hem vermoedelijk fataal geworden bij zijn laatste vlucht, want direct voordat hij daarvoor vertrok heeft hij een gesprek gehad met een korporaal die zeer ernstige problemen had in de privésfeer. Het vermoeden is daardoor ontstaan dat hij tijdens de vlucht met zijn gedachten niet bij de les was en niet tijdig de brandstoftoevoer heeft overgeschakeld van de vleugeltanks naar de hoofdtank. De motor is afgeslagen en die heeft hij niet meer kunnen herstarten. Dus absoluut geen motorexplosie zoals verondersteld is. Op 25 oktober 1954 verongelukte hij bij een noodlanding in een weiland ten oosten van de Oude Bosschebaan in Woensel. De berichtgeving over wat er precies is gebeurd is niet eenduidig, maar het vliegtuig is na een geslaagde buiklanding in elk geval in botsing gekomen met een obstakel en pardoes tot stilstand gekomen. Daarbij heeft kapitein Schippers zijn nek gebroken en is overleden. Dat veroorzaakte op de vliegbasis een golf van droefenis en iedereen was daar van ondersteboven.
Ik diende bij squadron 315 van 21 maart tot 17 dec. 1954.
Naam: P Hertogs
Als aanvulling van het ware relaas van de Hr. Santing nog het volgende: een Thunderjet F84G heeft diverse brandstoftanks. Behalve de twee tiptanks heeft het toestel in elke vleugel een brandstoftank, verder een forwardtank en een maintank, beide in de romp. Behalve de tiptanks hebben alle tanks hun eigen brandstofpomp. Deze pompen zijn te bedienen met een brandstofkraan in de cockpit. Deze kraan heeft vier standen, Off, Wingauxiliary, Forwardauxiliary en All tanks. Alle vluchten worden gevlogen met de fuel selector op All tanks, zodat alle brandstof via de Maintank naar de motor gaat. Alleen bij testvluchten, na een periodieke inspectie, worden alle tanks apart getest. Zo ook bij de vlucht van de PB-25 met kapt. Schippers.
Naam: P Hertogs
Bij het nalezen van mijn vorige commentaar zie ik dat ik 'n schrijffout heb gemaakt bij de registratie van het toestel. Het is natuurlijk de TB-25.
Voor de volledigheid: in de tijd van de Thunderjet waren er op vliegbasis Eindhoven drie squadrons actief.
314 sqn, met de registratie 8T - 1 t/m 25 met 'n rode neus
315 sqn. met de registratie TB - 1 t/m 25 met 'n blauwe neus en
316 sqn. met de registratie TC - 1 t/m 25 met 'n oranje neus.
Naam: Klaas A.Santing
Geweldig. Ik ben heel blij met de reactie van de heer Hertogs op mijn bijdrage. Er is echter meer!
Ik herinner mij dat ik op een avond terugkeerde uit de stad en staande op de Zeelsterbrug een vliegtuig op de startbaan hoorde, gereed voor vertrek. Er was een oefening nachtvliegen en ik bleef kijken naar het starten en opstijgen in de richting Oirschotse Heide. Het vliegtuig bereikte op een gegeven moment het punt van take-off op de baan maar dat gebeurde niet. Het kwam nog wel los van de baan maar raakte op te geringe hoogte het dak van een boerderij en stortte neer op de heide. De boerderij vloog in brand. Aan boord van het vliegtuig was een luitenant-vlieger van squadron 314(?), maar ik weet niet meer zijn naam. De twee volgende dagen heb ik met vele anderen op die Oirschotse Heide moeten helpen bij het bergen van het vliegtuig en ik was met name belast met het zoeken naar de munitie, 1800 patronen. Daarvan is toen meer dan 80% teruggevonden. De mannen met witte jassen hadden een veel moeilijker taak. Wie weet nog wanneer dat ongeluk precies heeft plaatsgevonden en wie de vlieger was?
Ongeveer in diezelfde periode heb ik moeten wachtlopen bij de zogeheten pijler aan de stadszijde van het kanaal, recht voor de startbaan. Op die plek kon meegeluisterd worden met de gesprekken tussen piloten en verkeerstoren en de instructies van de radar. Terwijl ik daar stond, kwam er een melding over een afgeslagen motor en een zeer angstige stem van de piloot met vragen om instructies voor een veilige landing. Hij was kennelijk op grote hoogte en ik heb uit de gesprekken begrepen dat de piloot onder een bepaalde hoek de startbaan kon aanvliegen in zweefvlucht. Ik weet dat ik mij later realiseerde dat ik tijdens die gebeurtenis geen moment aan wachtlopen heb gedacht en alleen maar heb geluisterd. Dat vliegtuig heb ik over mij heen zien komen en landen op de baan. Daar stonden brandweerauto’s, een ambulance en jeeps van de LBK gereed om het toestel op te vangen. Later heb ik vernomen dat men de piloot uit het toestel heeft moeten tillen, maar hij was ongedeerd. Wie weet ook van dit gebeuren en wie weet hoe die piloot heette?
Tijdens werkzaamheden op de dispursel aan “mijn” vliegtuig, TB 6, hoorde ik het geluid van een Harvard in de richting van de startbaan. Het toestel landde kennelijk, maar het motorgeluid stopte pardoes. Toen ik naar de startbaan keek stond dat toestel naast de baan rechtop op zijn neus in het gras. Voor zover ik weet was die piloot ongedeerd, maar ook hiervan weet ik niet wie hij was. Wie weet ook van dit vliegincident en weet nog wie de piloot was?