Bijdrager A. van Beurden
Jaar: 1930
Locatie 1.:Stratum |237 Kruidenbuurt |Lavendelplein
Onderwerp.: Gebouwen |Badhuizen |Lavendelplein
Badhuis. (1)
Beschrijving | In een tijd dat het wassen nog meestal in de keuken plaatsvond (en er nog lang geen douches waren) werd op het Lavendelplein dit Gemeentelijk Badhuis gebouwd. De prijzen moesten zo laag worden gehouden dat ook arbeiders er gebruik van konden maken. (RHCe 0029103) |
---|---|
Geplaatst op | 24-11-2005 |
Reacties
Naam: Wil van Hout
Kapper van Tuil op de Hoogstraat net tegenover de Palingstraat, heeft in zijn achtertuin douches gehad. die door buurtgenoten tegen geringe betaling konden worden gebruikt.
En in de zaak had hij zijn schildersezel staan en tijdens het knippen schilderde hij. Of knipte hij tussen het schilderen door?
Naam: Wil van Hout
Eens in de week in bad dat was de stelregel. (Nodig of niet nodig.) Bij mijn baas de D.A.F. had men 7 douches. Deze konden op Zaterdag gebruikt worden. Echter mijn collega en ik waren met nog een of twee andere mensen de enige van de 10000 die hier van gebruik maakten. Want als de fabrieksfluit ging moest iedereen zo vlug mogelijk naar huis!
Naam: Diny Nagel-Grave
In die tijd hadden de mensen nog niet zoveel met badderen Wil. Hooguit 1x per week in de teil vonden ze meer dan genoeg.
Naam: Rini Talens
Wassen...
`s zaterdags alle kinderen achtereenvolgens in de keuken in de teil en als het water tussendoor niet ververst werd (zuinig=zuinig), dan had de leste pech. Mijn vriend kwam uit een groot gezin en bij die laatste schraapte zijn moeder dan die vieze vette binnenrand van de teil, riep: 'Dit is allemaal zeep !' en ging daarmee aan de slag....
Wat een tijden! achteraf kunde er wel om lachen he Ik kom gelukkig uit een (voor die tijd) klein gezin, 4 kinderen.
Naam: Peter Vermeulen
Waarom bevindt zich op elke deur een klok? Moest je per minuut betalen misschien. Het doet in ieder geval rommelig aan met al die verschillende tijden.
Naam: Diny Nagel-Grave
5 minuten voor de klok was afgelopen werd er al op de deur gebonkt, daar werd inderdaad heel streng de hand aan gehouden! Als jouw tijd over was had je maar te zorgen dat je er uit was. Anders werd je behoorlijk uitgefoeterd! Dan kwam er iemand met een grote slang en werd het hok uitgespoten, en hup, het volgende nummer was aan de beurt!
Naam: Wil van Hout
Om de sfeer een klein beetje te proeven, ziet U de volgende tekst op een bordje wat aan de muur hing.
Het is verboden tijdens het baden te fluiten, roepen, luidkeels te zingen of te schreeuwen. (In Gorinchem is de voorgevel op de monumentenlijst geplaatst en het pand verkocht voor bewoning.)
Naam: Petra Van Den Heuvel
In de Alard du Hamelstraat in Woensel, zijstraat van de Marconilaan, was ook een badhuis, wij gingen daar iedere zaterdag naar toe.
Misschien heeft iemand nog een foto van dit gebouw.
===Petra, de zijstraat van de Marconilaan was de Joh. v.d.Waalsweg en het badhuis daar staat op foto 2053. Peter===
Naam: Ida wagemakers -Schriks
Toen ik 10 jaar werd mocht ik af en toe alleen naar het badhuis op de Marconilaan, ik was altijd bang dat er iemand naar binnen kwam als ik niet op tijd klaar was. Maar als het niet druk was op een rustige tijd, mocht ik ook voor niets erin en heel lang.
Naam: Lia van den Berge
Ja Maria Dekkers dat is toevallig dat ik deze foto bekeek en jou naam erbij zag staan. Toen er stond 13e v.d. 15 dacht ik meteen dat is mijn vroegere buurmeisje. Moet je eens op Varenstraat kijken dan zie je al die namen van bekenden. Ik heb zelfs gelezen dat iemand zei dat Gerrie Dekkers haar schoonzus was. Dit is echt leuk om al de oude herinneringen op te halen.
Naam: Annemieke Taphorn
Wij gingen er naar toe om te weken van het campingzand van het Eurostrand. We waren met meerdere stadsmensen daar de eerste kampeerders. Onze ouders vertrokken dan 's morgens naar hun zaak of werk. Het was dan voor ons een dolle boel en echt midden in de natuur. Heel ver van de kranen vandaan. Na een week waren we een soort kolenboer. Geen douches thuis dus dan maar naar het badhuis. En konden we weer schoon de nieuwe week in.
Naam: Paul van der Cingel
Dat wekelijkse reinigingsritueel was ook bij mensen die wel een badkamer hadden niet anders. Meestal zaterdags in bad of onder de douche, schone kleren aan tot de volgende zaterdag, maar vergeet niet dat er ook nog vrijwel geen wasmachines waren en de huizen slecht verwarmd. Om nog maar te zwijgen van de slechte kwaliteit van heel veel huizen. Het was niet alleen met Sinterklaas dat men kon zingen "Hier in huis zelfs waait de wind".