Fotonr.: 20275
Bijdrager Bauke Husken
Jaar: 2009
Locatie 1.:Woensel |546 Bokt |Bokt
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Woensel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Bokt in Son en in Eindhoven

Beschrijving In aanvulling op de discussie rondom de foto's 20262 en 20270 deze kaart van Bokt waar heel duidelijk de grens op aangegeven is. Ik heb er in zwart de huisnummers bijgezet en de gemeentenamen.
Geplaatst op 14-06-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 14-06-2009
Naam: Wil van Hout img

Heel duidelijk. Het huis staat ook te koop op internet als zijnde een huis in Son. Bedankt voor de moeite. We zullen het zo gauw mogelijk annexeren. (Grapje)


Datum: 14-06-2009
Naam: Tini van Rooij img

Wat ik niet begrijp is hoe zo'n gemeentegrens tot stand komt. Trekt er iemand zo maar een streep dwars door bestaande kavels en wegen heen? Het huis nummer 3 ligt voor een gedeelte in Son, het grootste deel in Eindhoven. Aan wie wordt WOZ-belasting betaald? Aan twee gemeenten? Zal wel weer getouwtrek worden. Hadden ze die grens niet beter over de as van de weg kunnen trekken?


Datum: 15-06-2009
Naam: Bauke Hüsken img

Dat is inderdaad een lastige vraag die je daar stelt, Tini. In veel gevallen wordt de grens van Eindhoven bepaald door de loop van een rivier (de Dommel in Tongelre), maar ook de Ekkersrijt in Woensel. Ook is in het geval van Eindhoven in veel gevallen de snelweg met op- en afritten bepalend voor de grens. Maar in dit geval zou ik het niet weten. Wat goed zou kunnen is dat op deze plek een natuurlijke grens ligt in de vorm van een droge sloot waar ooit een beekje liep. Ik geloof dat delen van Woensel op die manier begrensd zijn. Martin op den Buys schrijft iets over de grenzen van Woensel in een van zijn boeken over Woensel. Of hij ook iets over de huidige grens in Bokt heeft geschreven weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat deze grens pas sinds 1 april 1972 bestaat.


Datum: 16-06-2009
Naam: Kees van der Hoeven img

De grens is zo ooit door het kadaster bepaald. Voor een deel volgden ze een bewuste grens (de randweg), voor de rest maakten ze zich er makkelijk vanaf door een rechte lijn naar de Dommel te trekken. Daardoor zijn er van die huizen die in twee gemeenten vallen. Hetzelfde is het geval bij de kaarsrechte grens met Geldrop, in Riel splitst die wat huizen en erven in twee gemeenten.
De recentere grenswijziging met Veldhoven is overigens wel weer wat gesofistikeerder getrokken. Bij Meerhoven volgt de grens wegen en erfafscheiding.


Datum: 16-06-2009
Naam: Bauke Hüsken img

Inderdaad K, ik weet zo bijvoorbeeld dat de boerderij aan Rielsedijk 22 voor het grootste deel op Eindhovens grondgebied ligt, maar de bewoners ca. 2000 wisten mij te vertellen dat de kamer van dochter Anouk in Geldrop lag. Wat ik me dan -evenals Tini- afvraag, is aan welke gemeente ze dan belasting moeten betalen. Interessante kwestie!


Datum: 16-06-2009
Naam: Wil van Hout img

Weet ook iemand wat de reden was van de grenscorrectie in 1972? Ik kan mij zo voorstellen dat een gebied wordt bestempeld als een groengebied of dat het als een bufferzone tot de stad fungeert. Een dergelijke oplossing wordt meermaals toegepast. Echter blijft dan zo'n gebied binnen de grenzen van een dorp ter voorkoming van de stadsuitbreiding.


Datum: 16-06-2009
Naam: Bauke Hüsken img

Het was niet echt een grenscorrectie, maar gewoon uitbreiding van grondgebied. Met de bedoeling om er huizen te bouwen. En dat is ook gebeurd (Blixembosch, Sprookjesbos, Heesterakker, Woenselse Heide, Achtse Barrier).


Datum: 16-06-2009
Naam: Wil van Hout img

Als ik de A58 doortrek om de oostelijke rondweg te realiseren kan ik mij zo voorstellen dat in de nabije toekomst de oostelijke rondweg de grens wordt.


Datum: 16-06-2009
Naam: Tini van Rooij img

En dan gaat huisnummer 3 gewoon plat! Probleem opgelost.


Datum: 16-06-2009
Naam: Bauke Hüsken img

OK, toch maar even monumentenstatus aanvragen voor nr. 3 dan! ;-)


Datum: 20-10-2016
Naam: Mathi Prygoda img

De wegenruit werd de grens met Waalre,Veldhoven en Son en Breugel. De noordelijke delen van de wijken Achtse Barrier, Woenselse Heide en De Tempel lagen op het grondgebied van Son, Heesterakker was in zijn geheel Son. Ook de straatnamen van deze wijken zijn door de gemeenteraden van Eindhoven en Son bepaald.


Datum: 20-10-2016
Naam: Tini van Rooij img

Mathi, de grens met Son werd gevormd door de Sonse Waterloop, een beekje dat helemaal verdwenen is. Dit beekje liep door het huidige Heesterakker. Niet geheel Heesterakker was Son maar wel het grootste deel. Er zijn inderdaad een aantal straatnamen door Eindhoven overgenomen, waaronder de Eindhovenseweg en de Heerenweg. De Heerenweg lag in het verlengde van de voormalige Sonseweg. Dat is niet de huidige Sonseweg maar deze lag ietsje naar het oosten, waar nu het Amandelpark ligt. De huidige Heerenweg ligt volgens mij wel op de oorspronkelijke plaats al is hij aan twee kanten flink ingekort. De Heerenweg kwam uit op de Eindhovenseweg, daar waar nu de rotonde ligt. Nu is het een voet- en fietspad. Zie foto 37101.


Datum: 21-11-2016
Naam: Mathi Prygoda img

Tini, in de jaren 70 liep de Heerenweg tot de Mirabelweg. Rond 1978 werd de Busweg aangelegd in het verlengde van de Heerenweg. Om toch op de Mirabelweg uit te komen, werd je omgeleid via de Busweg, Kruburg en het nieuwe stuk van de verlengde Stoutheuvel.


Datum: 21-11-2016
Naam: Tini van Rooij img

Mathi, zoals ik al eerder vertelde, de Heerenweg liep tot aan de Sonse Waterloop, de grens van Son en Eindhoven. Na de Sonse Waterloop heette deze weg "Sonseweg" en die kwam rond 1970 uit op de Mirabelweg. Maar volgens mij werd dat laatste stukje Sonseweg niet meer met een straatnaambord aangeduid. Op de plattegrond 37101 hebben ze dat laatste stukje niet eens meer ingetekend maar het lag er wel. Daar stond het monumentje voor Louis Buelens, foto 26910. Lees ook mijn reactie bij deze foto en bekijk de video.