Bijdrager Theo Welp
Jaar: 1928
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Catharinaplein/Stratumseind*
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Kleding / Manufacturen |Uppenkamp / Welp / P&C
Reacties
Naam: Marjo Spierings
Ik weet niet wanneer Harrie Welp met de zaak is begonnen maar eerst was de naam Welp/Peek en Cloppenburg ( zoals op de foto te zien is) daarna op een bepaald moment is dat alleen Peek en Cloppenburg geworden. Ik ken het niet anders dan met de laatste naam. Mijn vader liet daar zijn maatpakken maken bij de kleermaker die daar in dienst was én er ook boven woonde, Hennie Schneider! Harry Welp was de bedrijfsleider.
In 1968 is de zaak verhuisd naar de Hermanus Boexstraat (in het pand waar nu BCC zit) en ik heb daar gewerkt op de administratie van 1968 tot 1989.
Dhr. Welp is volgens mij ong. de halve jaren 70 met pensioen gegaan. Zijn zoon Wim heeft een bloemenzaak op de Gestelsestraat, die kan meer inlichtingen geven over zijn vader denk ik.
In de jaren 90 is het bedrijf overgenomen door de fa Vögeler, als ik me goed herinner maar ik weet niet of dat nu nog is, ik dacht dat het wéér een andere firma is.
P/C is sinds die tijd niet meer in Eindhoven.
Wel nog steeds in A'dam, R'dam, Utrecht en Den Haag.
Dat is wat ik zo vlug even herinner.
Naam: Theo Welp
Het was Theo Welp senior die in ongeveer 1912 samen met zijn zwager Jo Lambers het bedrijf begon, na enkele jaren zijn zij uit elkaar gegaan en is Theo Welp (mijn opa) alleen verder gegaan. Eind jaren twintig is Peek & Cloppenburg in beeld gekomen, tot 1950 hebben zij samen een soort francise samenwerking gehad.
In 1950 na het overlijden van Theo Welp Senior is het bedrijf verder gegaan als P&C, met als bedrijfsleider Harry Welp. Het pand zoals de foto laat zien is op dolle dinsdag in 1944 gebombardeerd en daarna herbouwd. Op de boven etages woonden de assistent bedrijfsleider en Hennie Snijder, de etaleur.
In 1966 is P&C verhuisd naar de Hermanus Boexstraat.
Indien gewenst heb ik nog veel materiaal over de Firma Welp, o.a.een krant uit 1914 met vele aanbiedingen, petten vijf cent, een winterjas naar maat gemaakt voor 7,50.
Ik ben de kleinzoon van Theo Welp senior, n.l. Theo Welp junior.
Naam: Jan Th A van Eupen
Na mijn Middelbare School (ik dacht dat ik al heel wat had!) kwam ik in 1958 als jongste bediende in de leer bij Harrie Welp. Over de financiële perikelen Welp/P&C zal ik het maar niet meer hebben, ik weet wel dat ik bij Harrie Welp met zijn heel harde hand wel op een ouderwetse manier het vak geleerd heb! Wij kwamen zaterdagavonds dan ook niet de deur uit of alles was keurig blinkend opgeruimd en alle pakken gemouwd.. Al werd het 22-23u, voordat we met z'n allen naar Het Groen Koffiehuis konden in de Ten Hagestraat. Er woonde in die tijd niemand meer boven de winkel, was helemaal magazijn, en ze hadden een enorm goede vakman in dienst als kleermaker op de maatafdeling, die zorgde voor een groot deel van de omzet. Hij kleedde de hele upperten van Eindhoven aan. 2X per jaar kwam de hoofddirecteur van P&C achterom rijden, zat een dag aan de maattafel om in het grote voorraadboek (100x100cm) alle afprijzingen voor de opruiming te doen, dat mocht zelfs Harrie Welp niet. Ik meen te weten dat het een soort overnamecontract was, dat Harrie Welp tot zijn pensioen daar bedrijfsleider mocht zijn, daarna zijn ze verhuisd naar de Hermanus Boexstraat. Enfin, ik heb er wel op een heel ouderwetse maar afdoende manier het confectievak geleerd met harde hand.
Naam: Jan van der Meulen
Beste Theo Welp. Op Dolle Dinsdag is geen enkele bom op Peek en Cloppenburg noch op Eindhoven gevallen en trokken alleen honderden Duitsche soldaten met allerlei voertuigen in disorde vanuit het zuiden door de stad zelfs met fietsen zonder banden en zelfs een enkele auto op de velgen. Het was een vlucht van ieder voor zich. Peek en Cloppenburg moest nog tot 19 Sept.1944 wachten toen een Duits bombardement enorme verwoestingen aanrichtte waarbij ook Peek en Cloppenburg met velen ten onder gingen, waarvan ook wij de dupe waren. Met Guus Brackel was ik ter plaatse, namelijk voor de Catharina Kerk, waar op weinige meters afstand Boekhandel Van Piere in een huilende vuurzee ten onder ging. Enkele minuten later ontplofte een blindganger op het kerkplein. Gelukkig waren wij reeds halfweg de Hooghuisstraat. Het was een nacht waar wij geconfronteerd werden met plunderingen in de binnenstad, doden, gewonden, branden, ontploffingen enz. enz. Bluswater nihil, door verwoesting van het waterleidingnet.
Naam: Gerard de Beurs
Mijn vader (Dick de Beurs sr.) heeft in de jaren 50/60 hier nog gewerkt. Hij bracht volgens mij als chauffeur de kleding bij de klanten thuis. Er zwerft in de familie nog een foto dat hij langs een auto staat met, van voor naar achter, op het dak een houten bord met daarop de tekst "Peek en Cloppenburg". Zondags mocht ik altijd mee met hem, om in de winkel kolen in de kachel te doen zodat 's maandags de winkel weer lekker op temperatuur was.
Naam: Henri Rosier
Beste Gerard de Beurs, Bij toeval las ik uw stukje en wil u het volgende laten weten. Vanaf medio 1956 tot 1961 heb ik als jongeman bij P&C gewerkt. In die tijd waren uw vader en ik dus collega's. Uw vader was altijd gekleed in een fraai bedrijfsuniform compleet met platte pet. Deze stond altijd scheef op zijn hoofd tot ergernis van dhr. Harrie Welp. Uw vader reed in een kleine bestelauto van een Engels merk (Commer?) dat allang niet meer op de markt is. Dick de Beurs in uniform en de bedrijfsauto hadden een uitstraling die precies paste bij het niveau van P&C in Eindhoven. Wanneer uw vader niet kon werken, hij sukkelde geloof ik met rugklachten, dan moest ik op de fiets zijn werk overnemen. Ik meen mij te herinneren dat uw vader keeper was in het bedrijfsvoetbalelftal. Mogelijk heb ik daar nog een foto van. Mocht u daar belangstelling voor hebben dan hoor ik dat graag en ga ik zoeken. Met vr.gr. Henri Rosier - Heino (Ov.)
Naam: Gerard de Beurs
Henri, inderdaad dat van die auto en uniform kloppen als een bus. Helaas is de foto, (Ik heb deze meerdere malen gezien) waar hij zoals u zegt in uniform met een scheve pet op staat, nog niet terecht. Op deze foto (zwart/wit) is de auto in mijn herinnering zwart van kleur. Helaas is mijn vader veel te vroeg gestorven (1976, 52 jaar). Dus ik houd me zeker aanbevolen voor de foto. Dat hij keeper is geweest is mij onbekend.
Naam: Henri Rosier
Gerard, het is triest om te horen dat uw vader zo jong is overleden.De kleurstelling van de bedrijfskleding en van de bestelauto waren identiek. Namelijk rood/bruinachtig. Op de zijkanten van de auto stond in goudkleurige letters de firmanaam vermeld.Van Harrij Welp mocht uw vader zich, zonder geldige reden, niet in de winkel bevinden.Hij was daar niet erg van onder de indruk! De foto van het voetbalelftal heb ik helaas (nog) niet kunnen vinden. Ik blijf zoeken want ik begrijp uw belangstelling. Schieten mij nog meer zaken te binnen m.b.t. tot Dick de Beurs dat hoort u van mij.
Naam: Henny Verhoeven v.der Vorst
Bij Peek en Cloppenburg werken veel kleermakers o.a. J.Ector, J. Warmoeskerken , G. Warmoeskerken, P. Janssen, H.v. Luyt, en dan verschillende kleermakers voor verander werk. Wij waren ook nog met 4 soms 5 dames op de afd. herenatelier en maakten allemaal kostuums. En dan was er nog een damesatelier. Maar Hennie Snijders was etaleur en geen kleermaker en woonde boven de zaak.
Naam: Henri Rosier
Wat u schrijft is helemaal juist. Genoemde namen kan ik mij nog wel herinneren. Dhr. Ector mocht de coupeur vervangen wanneer deze niet aanwezig was. De coupeur (dhr.Schneider ?) woonde in de Madeliefstraat, een zijstraat van de Edelweissstraat. Omdat ik ook in Stratum woonde (op het eind v.d. Leenderweg) fietsten wij vaak samen van en naar P&C. Ik heb daar als aankomend verkoper gewerkt van 1956 tot 1961 / 62. Ik ben aangenomen door dhr.Stouten- de sous chef. Deze is na enige tijd aangesteld tot bedrijfsleider van het nieuwe filiaal in Den Bosch. Andere collega"s waren de heren Michielsen, Nol Sol en Eddy Jacobs. En de dames Kuipers en Dujardin.En natuurlijk juffrouw Thijs achter de kassa.Mogelijk was Henny Verhoeven-v.d.Vorst ook een collega van mij.
Naam: Henri Rosier
Beste Henny, samen komen wij er wel uit. Ik had al twijfels over de juiste naam van de coupeur. Wat zijn straatnaam betreft zit ik er een paar straten naast. Maar ik ben in 1967 uit Eindhoven vertrokken dus dat lijkt mij een geldig excuus. Werkte er op het atelier ook niet een hr. v.d. Bilt ? Het staat mij bij dat hij de dagelijkse leiding had. Ik kan mij jou zo niet herinneren maar ik ben tijdens mijn P&C tijd ook nog 21 maanden in militaire dienst geweest. Bedankt voor je reactie. Wel bijzonder om na zoveel jaar weer herinneringen op te kunnen halen met een oud-collega. Het beste met je en vr. gr. Henri Rosier
Naam: Theo Welp
Dhr Charles van de Bilt was de hoofdkleermaker voor het veranderwerk, in vaktermen "pompwerk". Dhr Wolken was de coupeur voor het maatwerk en Dhr Henkelman de coupeur voor het veranderwerk. Dhr Wolf was verantwoordelijk voor het magazijn en is later nog afdelingschef geweest op de kinderafdeling, verder werkte er ook nog Fons van Zon en Dhr Faber, Dhr Walraven als assistent bedrijfsleider en Hennie Schneider was hoofd etaleur, hij woonde boven de zaak evenals diverse assistent bedrijfsleiders zoals Dhr Brunklaus, Dhr Stouten en Dhr Arnold Lempers. Ook Dhr de Beurs kan ik mij nog goed herinneren en juffrouw Thijs, allen medewerkers op het Stratumseind nr 13.
Naam: Henny Verhoeven v.der Vorst
Even reageren op Henri Rosier. Onze coupeur was niet de Hr. Sneider maar Hr. Wölke en woonde in de Centauriestraat, een zijstraat van de Edelweisstraat. Ik heb bij Dhr. Jan Ector het vak goed geleerd en heb 10 jaar gewerkt bij Peek van 1949 tot 1959 en was u misschien nog een collega van mij want op woensdagmiddag en zaterdagmiddag was ik ook in de winkel bij jongens boneterie. De dames Kuipers-Kunzler en Dujardin heb ik ook goed gekend. Hopelijk komen we er samen nog wel uit
Naam: Henny Verhoeven v.der Vorst
Dat van Charles van de Bilt klopt, ik heb nog een foto van het feit dat hij 25 jaar bij P&C was met heel zijn familie en de heren Harry Welp en zijn vader met heel het personeel een grote groep. De heren Wolf, v. Zon, Faber Brunklaus en Lempers ken ik niet, dat was waarschijnlijk na mijn tijd. Dhr. Walraven heb ik goed gekend die was later in winkelcentrum Woensel bij P&C. Ook Dick? de Beurs heb ik goed gekend en heb nog twee foto's van het voetbal elftal van P&C waar hij ook op staat. Dhr. Jodi ken ik ook nog. Het atelier was boven de stuk geschoten winkel, de voorkant van de winkel was weg maar wij moesten achter binnen, daar was ook het kantoortje van de heren van Dijck en Walraven. Met dhr. Jan Ector heb ik nog altijd contact het gaat hem nog altijd redelijk goed en is inmiddels 94 jaar. Leuk dit alles te vernemen. Gr. Henny Verhoeven
Naam: Gerard de Beurs
Foto van het bedrijfselftal Peek en Cloppenburg is inmiddels geplaatst: 24071
Naam: Henny Verhoeven
Foto van het jubileum van de dhr. v.d. Bilt is geplaatst op no. 24158
Naam: Theo Welp
Er was een samenwerking met Peek & Cloppenburg die een collectie Heren en jongenskleding bracht. De firma Welp was meer gespecialiseerd in dameskleding, deze samenwerking heeft geduurd tot 1950 toen mijn opa is overleden. Zulke een samenwerking is er in die tijd geweest met de firma Brunklaus in Breda en P&C en in s 'Hertogenbosch. Verder kan ik U niet helpen daar die gegevens voor ons niet meer te achterhalen zijn. En Marjo, het was niet onze Wim, maar Ton Welp die de bloemenzaak had aan de Gestelsestraat.
Naam: Eric Kemperman
Theo Welp, op deze site staat een foto uit 1913 (foto 10810) waar de naam Peek & Cloppenburg al aan de gevel hangt. Is de samenwerking van uw grootvader met P&C dan toch ouder. Of hebben beide firma's tot eind jaren '20 naast elkaar bestaan? Blijkens deze foto stond de naam Welp in1928 nog op de gevel. Daarna moet het pand verbouwd/gemoderniseerd zijn. In 1944 was de naam Welp eraf (zie foto 25427), ondanks dat de oprichter er nog bedrijfsleider was. Na het bombardement in 1944 is het pand compleet vernieuwd (zie foto's 20218 en 18762).
Naam: Henri Rosier
Beste Theo Welp. Tijdens mijn P&C jaren, zie voorgaande artikeltjes, kwam uw grootmoeder (de oude mevr.Welp) regelmatig in de zaak op bezoek. Zij werd met alle egards ontvangen. Ook uw moeder ( de jonge mevr.Welp), soms met enkele kinderen, U wellicht, stapte af en toe binnen. Soms stuurde uw vader mij naar uw ouderlijk huis in de Elzent met een boodschap. In februari ging de fam.Welp altijd op vakantie naar Zuid Frankrijk. Uw vader had bij thuiskomst meestal een donker bruine kop. Om het effect te vergroten droeg hij dan een witte shawl. Ja, het was een mooie man. In combinatie met zijn zware stem maakte hij wel indruk op zijn omgeving. Over zuinigheid gesproken, hij leerde mij hoe je de knopen uit gebruikt paktouw moest halen omdat opnieuw te gebruiken. En wanneer ik bij het vouwen van P&C dozen fouten maakten, dan was ik nog niet jarig. Toch heb ik,in meerdere opzichten, veel van uw vader geleerd en denk ik met veel genoegen aan die tijd terug. Oh ja, wat was uw vader trots op zijn nieuwe witte VW kever! Met vr.gr. Henri Rosier