Fotonr.: 19719
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 1934
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Ploegstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Ploegstraat

Beschrijving Ploegstraat met Heilige Hart van Jezuskerk te Gestel. Katholieke Illustratie 1934
Geplaatst op 27-04-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 09-08-2009
Naam: Henk den Exter img

Op de Gestelsestraat is nog niets gewijzigd zoals u kunt zien. Alleen het huis van Buisman is nu mooi wit geschilderd, en het pand van de schoenmaker toen, waar nu de bloemenhal van Henri Pasmans zit is alleen iets aan de gevel veranderd zoals de ramen en luifel. De huisjes hier op de voorgrond kan ik me als bewoner van de Ploegstraat nog zeer goed herinneren. In het eerste huisje naast de kerk woonde familie Herps. Zijn broer woonde aan de Gestelsestraat t.o. de kerk. Thom en Mien Herps-van Dinter met hun dochter Carla. Foto 18516. Naast familie Herps woonde Annie (wij noemden die in de buurt stink-Annie). Je kon ze al op afstand ruiken. Haar glasgordijnen vielen als stofnesten uit elkaar en waren ooit eens wit geweest, maar in die tijd echt zwart.
Ze was gescheiden en had 1 zoon. Dan kwam er een gangetje om achter de huisjes te komen. In een van de huisjes woonde Driekske Doomen de groenteboer. Maar de meeste namen ben ik nu vergeten. Aan de andere zijde kan ik ze nog allemaal opzeggen. Er was nog brand uitgebroken toen de huisjes op de nominatie stonden gesloopt te worden. Plaatsmakend voor de kapel en naderhand de pastorie en de gymzaal. Vroeger ging je naar de kleuterschool en de meisjesschool door de zwarte ijzeren poort naast de toren en liep je langs de kerk naar school. Na 1966 liep je door de gang hier voor de twee huisjes. Ik wil nog net niet zeggen de twee onder één kap.


Datum: 27-08-2012
Naam: Anny Sie img

Is deze foto niet gespiegeld? Volgens mij staat de kerk aan de andere kant.


Datum: 28-08-2012
Naam: Antoon Franse img

Op foto nr. 19029 en 19030 zie je dat deze foto niet gespiegeld is.


Datum: 28-08-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Laat het plaatje zo maar staan hoor Anny, deze foto is niet gespiegeld. Als je nog twijfels hebt, kijk je gewoon ook even naar de wijzerplaat van het uurwerk.


Datum: 28-08-2012
Naam: Ger van der Palen img

De bijdrage van Henk den Exter zal wel voor het misverstand hebben gezorgd, neem ik aan. Hij heeft het over de panden van Buisman en Pasmans, maar die zijn hier helemaal niet te zien. Als je door Henk op het verkeerde been bent gezet en meent hier voornoemde panden te moeten zien is een gedachte aan spiegeling wel verklaarbaar.


Datum: 28-08-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Toch moet ik Henk nog even gelijk geven, want volgens mij kijk je op de Gestelsestraat wel degelijk tegen de panden van nu Pasmans aan. Het linkse lagere gedeelte is overgenomen van Pieter Buisman, die er tot vorig jaar heeft gewoond. Het hoge gedeelte, waar Pasmans dus al langere tijd in zit, is vroeger een sigarenfabriek geweest.


Datum: 29-08-2012
Naam: Ger van der Palen img

Haal ik dan woonhuis en optiekwinkel door elkaar en is Pasmans niet de bloemenzaak die tegen het Rozenknopje leunt? Kijk ik hier niet richting Hoogstraat?
Kortom: ik snap er eigenlijk niet veel van.


Datum: 29-08-2012
Naam: Antoon Franse img

Foto is genomen vanuit de Ploegstraat en op de achtergrond zien we de Gestelsestraat,.zie foto 19029.


Datum: 29-08-2012
Naam: Ger van der Palen img

Juist ja. Helemaal duidelijk. Bedankt.


Datum: 01-04-2013
Naam: Wim Coolen. img

Toen deze foto in 1934 is genomen was er nog geen Buisman brillenwinkel maar had dikke Nel er een snoepwinkeltje. Ze was ook 's zondags open want dan was er klandizie. Ze liep heel traag en was heel zwaar. Al ons weekgeld, 5 cent , ging daar over de toonbank. Ik weet niet meer of de winkel echt zo heette, maar we noemden haar zo. Mijn vader die leraar was op de ambachtsschool liep dagelijks 4 keer langs "Dikke Nel" en groette beleefd als ze elkaar zagen. Op een zondagmiddag kwam ik met zoethout en snoeppapier thuis met de boodschap, "Ik moet van MENEER dikke Nel zeggen dat dikke Nel gevallen is".


Datum: 16-02-2018
Naam: J Manders img

Naast de Nutsschool woonde mijn oma, op nr. 17.