Reacties
Naam: Ria de Turck
Treffer textiel, deze winkel werd "gerund "door de familie Bisschops. Stond voor zeer goede kwaliteit. De "oude " Bisschops ging vroeger met zijn schoonzoon en paard en wagen langs de huizen voor de verkoop. Hebben er, denk ik, best wel 'n kapitaaltje aan verdiend. Maar dat was ver voor 1977. Ik meen dat dat al gebeurde in de vroege 60-ger jaren.
Naam: Peter van Berkel
Ria de Turck: Klopt. Wij woonden eerst in de Poeiersstraat en later, zomer 1951, verhuisden we naar de Rubensstraat. Die behoorde ook nog tot het verzorgingsgebied van Bisschops. In de rij melkboer (Mesman, ook van de Tongelresestraat), groenteboer, schilleboer paste ook textielboer (en allemaal met paard en wagen). Als mijn moeder naaigaren, knopen en allerlei ander manufacturen of stoffen nodig had moesten wij te voet op en neer naar Bisschops. Dat was toch een aardige wandeling.
Op de foto kijk je dus richting Eindhoven, met je rug naar 't Hofke.
Naam: Peter van Berkel
Kleine correctie en aanvulling. Mesman, met melk en zuivelproducten van De Eendracht uit Beek en Donk, kwam met de bakfiets. Stom van me, want ik heb zelf nog als vakantiewerk met die bakfiets melk bezorgd.
De lijst met "boeren" kan nog aangevuld worden met de visboer. Die kwam geloof ik ook met 'n bakfiets.
Naam: Gerard de Beurs
Peter, waarom zo ver gaan als er in de Bosboomstraat 2 winkels zaten? 1 x Mina Mentrop (zie foto: 11988) en het textielwinkeltje van Blijlevens. (Zie foto 1068). Al moet ik wel bekennen dat ik niet weet tot wanneer Blijlevens in dit pand heeft gezeten. Mina Mentrop zat er begin jaren 60 nog. In het pand Bosboomstraat 77 zat in de jaren 60 al het café van de familie van Kleef.
Bij Piet de visboer gingen we altijd voor enkele dubbeltjes krukels halen. Deze werden afgemeten in zo'n emaille beker.
Naam: Peter van Berkel
Gerard, ik kan het mijn ouders niet meer vragen. Zoals gezegd woonden wij tot zomer 1951 in de Poeijersstraat (op nr. 52), en mijn grootouders woonden er ook (op nr. 44). Wat zal het zijn geweest, klantentrouw? Waarschijnlijk wel. Natuurlijk kwam Bisschops met zijn wagen ook in de Rubensstraat langs, maar het zal heus wel eens voorgekomen zijn dat we - de naam zegt me wel iets - bij Blijlevens spulletjes haalden.
Overigens, in het rijtje "boeren" ben ik nog de voddenboer vergeten, waarschijnlijk ook met paard en wagen. Wat ik me ook nog herinneren in dit verband is de trekhond (1951-52) wat niet veel later wettelijk verboden werd. Ik heb niet meer precies in beeld voor wat voor neringdoende hij gebruikt werd. Misschien de scharensliep die ook aan huis kwam. Aan huis kwamen ook nog de verzekeringsloper om de maandelijkse verzekeringspenningen op te halen, en de CO-OP (bij De Gruijter in de buurt) om het boodschappenboekje in te vullen en later boodschappen te bezorgen.We hebben nu wel een redelijk beeld van de ambulante handel in die tijd.