Bijdrager Frans van Beers
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Markt
Onderwerp.: Overheidsdiensten |Politie |Politiemensen
Reacties
Naam: Wil van Hout
Voor deze man gaat toch het fluitje? "Officier aan boord!" Maar nu geloof ik dat je toch gelijk hebt. Ik heb ooit de rangen en standen moeten leren omdat een post van het geweer aan de poort hem gevraagd had een brief te posten. Hij dacht dat het een postbode was en riep hem terug. En omdat ik op dat moment plantonwacht had moest ik ook de rangen en standen van de marine kennen alvorens met verlof te gaan.
Naam: Jos Jansen.
Denk toch eens na!!! Wat moet een luitenant ter zee in vol ornaat nou in Eindhoven. Zijn marineschip zou dan in de Eindhovense haven moeten liggen.
Ik denk als je het wapentje op zijn hoofddeksel uit zou vergroten je gewoon de leeuw met de drie horentjes te zien krijgt.
Naam: Gerard de Beurs
De strepen lijken inderdaad op die van de marine maar in de jaren 20 en daarvoor hadden ze bij de brandweer nog geen eenduidige rangaanduiding en werden dikwijls de rangstrepen en versierselen aangehouden die ook in het leger bekend waren. Zou dit misschien, in uitgaanstenue + versierselen, de brandweer commandant Camille van der Harten Kunnen zijn? zie foto 7788, Ik zie enige gelijkenis? Zo ja dan is de foto van 1923 of eerder. Op 21 oktober 1923 is hij tijdens zijn dienst omgekomen.
Naam: Rini Talens
Vergelijk ook eens de strepen op de pet met het versierseltje op de pet van foto 7788. Ook leuk is dat jongetje in zijn matrozenpakje, net als papa (of opa?). Maar goed, laat ons eens zo`n brandweer commandant zien met een marinelus in de strepen op de mouw, dat zou grappig zijn?
Naam: Gerard de Beurs
Ik ben totaal geen kenner van strepen en versieringen die begin jaren 1900 door de diverse korpsen gehanteerd werden. En je hebt gelijk dat dit niet de mattenklopper krullen zijn die toen ook gebruikt werden door de brandweer. Volgens mij geef ik ook duidelijk aan dat het de strepen lijken die bij de marine gebruikt werden/worden. Het ging mij ook meer om de gezichtsherkenning en niet zo zeer om het uniform. De opmerking dat er in de jaren 20 nog geen eenduidige rangaanduidingen waren, kun je zo terugvinden op Internet. Dit is een PDF van 65 pagina's. Titel: "Functieonderscheidingstekens bij de brandweer, Ontstaan en ontwikkeling"
Naam: Rini Talens
Tussen 1914 en 1918 waren onze strijdkrachten in een toestand van constante paraatheid en ik geloof dat onderdelen zich daarom alleen in uniform mochten verplaatsen en dat zou dan de reden kunnen zijn geweest dat er zo doende een familiebezoek in Eindhoven in uniform plaats vond.
Naam: Peter Vermeulen
Tijdens het bezoek van oud-politieagent Peter van der Wal aan het EiB-huys werd duidelijk dat het wel degelijk een uniform is van de gemeentepolitie Eindhoven van vóór de annexatie. Kijk maar eens naar foto 9206, bij de zittende persoon, tweede van rechts, is de bijzondere mouwversiering duidelijk te zien. Nog sterker, het lijkt dezelfde persoon als op deze foto! Zelfs zijn naam is bekend: Hendriks. En heeft hij niet op beide foto's een medaille opgespeld?
Naam: Gerard de Beurs
Bedankt Peter voor het uitzoeken. Zelfs een naam geven aan de persoon op de foto na zoveel jaren. Petje af. Ik ben wel blij dat ik er toch redelijk dicht bij zat met de veronderstelling dat het een lokaal uniform is, al is het dan niet van de brandweer maar van de politie.