Hooghuisstraat
Beschrijving | Met zicht op de noodwinkels. |
---|---|
Geplaatst op | 05-01-2005 |
Reacties
Naam: Fanny Bovers
Als kinderen hadden wij het over de Klok heeft Faller omdat we daar de bouwmodelletjes van huisjes haalden voor bij de trein, uren zoet waren we. En ook had Klok die cucko auto'tjes die je aan een draad kon laten rijden dat was in onze tijd afstandbestuurbaar. Rond sinterklaas en Kerst had Klok een bijzonder mooie etalage.
Naam: Dick Bonekamp
Ben kan trouwens toch gelijk hebben, uit een gesprekje met ons vader begreep ik dat er twee KLOK zaken in de hooghuisstraat waren. Radio-klok waar ons vader zijn platen kocht en Hobby-klok waar wij onze treinspullen haalden. Radio- zat aan de rechter kant en hobby- aan de linkerkant vanuit de Rechtestraat gezien.
Naam: Jan Barnier
Radio Klok zat in de Hooghuisstraat, halverwege aan de linkerkant vanaf de Rechtstraat gezien, de Olifant zat in de Vrijstraat iets voorbij de zij-ingang van V&D aan de rechterkant. In de Rechtestraat zat (naast Martin) De Som. De Som is in 1976 overgenomen door Van Nunen Boes, een bedrijf dat jaren later opging in Bart Smit. Na de brand (ik weet niet meer welk jaar want toen woonde ik al niet meer in Eindhoven) is de Bart Smit zaak verhuisd naar het pand van De Olifant in de Vrijstraat. Wat ik niet helemaal zeker weet, is dat volgens mij Klok later naar Strijp is verhuist, schuin tegenover het toenmalige pand van De Rooij Transporten.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Nee Wil, zoals elders bij een andere foto vermeld, zat Lucas in de Willemstraat bij het kruispunt met de Frederiklaan. Daar is op een gegeven moment Vogelzang naast komen zitten. Daarna is die verhuisd naar de overkant en is Bosman Letters op een gegeven moment de buurman van Lucas geworden. Het kan trouwens goed zijn dat Lucas toen al niet meer daar zat.
Naam: Walter van der Elst
Vooraan links op de Willemstraat was inderdaad "Radio Klok" waar je ook onderdelen kon kopen. Ik kan me herinneren dat er kristaldetectoren in de etalage lagen, voor kristalontvangers. Die heb ik daar nog gekocht. Verderop in de Willemstraat, naast Lucas, was Vogelzang, die ongeveer 1960 naar de overkant verhuisde. Ook daar kon je elektronicaonderdelen kopen. De meeste onderdelen vonden we in die tijd op de Philips houtverkoop aan de Elburglaan, waar allerlei elektronisch afval te vinden was. Heerlijke tijden!
Naam: Gerry Boons
Vind die wel goed van bakker "Meelmuts". Is al het geleuter over radio Klok misschien ten einde. Weet wel dat wij in onze tijd noem het maar (Nozemtijd) rondjes liepen. Weet nog dat er bij (sorry) Radio Klok als je je hand op een bepaald ding op het raam hield de laatste nieuwe E.P. te horen was, werd ook driftig gebruik van gemaakt door bijna iedereen
Naam: Wil van Hout
Vanuit Helmond was Bakker Meelmuts in de Hooghuisstraat komen wonen. Hij bakte niet alleen brood, maar gaf ook aan de huisvrouwen van Eindhoven les. Voor een bepaald bedrag kon je deelnemen aan een cursus broodbakken enz. Nu wil het geval dat, waarschijnlijk bij het lossen van meel, een explosie heeft plaatsgevonden. De juiste toedracht weet ik niet meer, vandaar mijn vraag. E.e.a. heeft er wel toe bijgedragen dat de bakkerij daar moest vertrekken. Er is toen een grote hoeveelheid meel de lucht ingegaan, wat enige overlast tot gevolg had. Het is mij te binnen geschoten naar aanleiding van een programma op de T.V. van zondagavond, "Hoezo?" waarin gewag gemaakt werd van een meelexplosie.
Naam: Luc van Antwerpen
Beste mensen, luister naar een oud-bewoner van de HOOGhuistraat. De Som (Van der Sommen) zat in de Rechtestraat, De Olifant in de Vrijstraat, en Radio Klok op resp. No: 4 (technisch speelgoed) en no: 11 (radioartikelen). No: 4 heeft het langst bestaan (na opheffing no:11 radioartikelen). Bonekamps vader had dus 'bijna' gelijk. Vanuit de Rechtestraat Radio Klok technisch speelgoed rechts, en radioartikelen links. Voor dhr. Van der Elst: Vogelzang was gevestigd op de Willemstraat (vlakbij de kruising Steentjeskerk) tegenover Lucas Hobby. Later heeft Vogelzang een HiFi-studio gevestigd tegenover de bestaande Vogelzang-winkel. Lucas Hobby-pand is betrokken door Bosman Letters, die voorheen naast Vogelzang zat. Lucas Hobby is nu ''Lucas Vakmaterialen'' op de Hastelweg 260D. Zo even uit m'n hoofd komende vanuit de Rechtestraat linkerkant: Van Luijt verlichting, juwelier V.d. Kerkhof, hoedenmakerij Heezemans ??, Radio Klok, Jamin, open doorgang achterom winkels, kan niet op de naam komen, Musica, Montmartre antiek, Ome Fick nylonkousenreparatie, deze zat al in een noodwinkel, maar wel als laatste op de hoek links. Rechts: luxe meubelwinkel naam??, Radio Klok technisch speelgoed, boekhandel, modehuis Funcke, kapper Jo van Antwerpen, weer mode, naam??, Ponjee gordijnstoffen etc. Twee broers met herenmode, en dan weet ik het echt niet meer, hoewel ik 16 jaar op nummer 10 heb gewoond. Bakker Meelmuts, overigens zonder meer de allerbeste bakker die Eindhoven en verre omstreken ooit heeft gehad, is naar mijn weten om louter economische redenen vertrokken. Van een explosie is mij niets bekend.
Naam: Wil van Hout
Dan weet ik meer van jouw familie dan jij van de Hooghuisstraat weet. Ik heb nl. contact gehad met de eigenaar van bakkerij Meelmuts en hij heeft mij de hele toedracht verteld. Jo van Antwerpen heeft meer geld verdiend met waarzeggen dan met zijn hele kapperszaak! Hij heeft nog een tijd bij mij in de Van Kinsbergenstraat gewoond op nr. 73. Voorheen was dat een groentewinkel van Geitenbeek. Is daarna op de goudkust gaan wonen. Nu jij weer!
Naam: Uco Egmond
Nog een oud-Hooghuisbewoner. Hallo Luc, hoe gaat ie? Wij woonden boven Musica, de zaak van mijn vader. Het modehuis heette volgens mij Libelle, de boekenzaak het Hooghuis, achterom deze panden langs de kant van de Keizersgracht was volgens mij een fietsenstalling en dan kwam je uit bij een viswinkel Elshout. Daar hingen allemaal kleurplaten met allerlei soorten vis aan de muur. Ik herinner me nog de potjes mosselen "Zeelands Roem".
Naam: Luc van Antwerpen
Geachte heer Van Hout. Mijn vader, Jo van Antwerpen, was geen waarzegger doch is er op vijftigjarige leeftijd achter gekomen dat hij pijn bij andere mensen kon weghalen, m.a.w. een magnetiseur. Hij heeft nooit op de Van Kinsbergenstraat gewoond. Dat was namelijk zijn broer Cor van Antwerpen. Hij is ook nooit verhuisd naar de goudkust, doch naar Woldre, alwaar hij en zijn vrouw begraven liggen.
Naam: Maria Willems
Ene Peter Klok zat bij mij in de klas op de Montessori kleuterschool in het Genderstraatje. Ik herinner me dat we ooit samen voor de etalage van een fotograaf stonden te kijken in de Nieuwstraat. De vele foto' s van bruidsparen vonden we, als vier- of vijfjarige kleuters kennelijk inspirerend. Peter beloofde me namelijk bij die gelegenheid om later met me te trouwen ... Het is er niet van gekomen: getrouwd ben ik wel, maar niet met hem!
Naam: J.A.J. Vervest
Later is Marietje met haar zaak naar de Dommelstraat verhuisd. Had hier onder dezelfde naam een nachtzaak. Na de verbouwing/herinrichting van het stationskwartier is de zaak versukkeld. Zelf woonde ze in Woensel maar zal inmiddels overleden zijn. Ze heeft wel Synbouw cq. Hurksbouwbedrijf door haar weigerachtige houding gedurende jaren het leven zuur gemaakt. (Haar achteruitgang lag nl. op het terrein dat Synbouw / Hurksbouwbedrijf revitaliseerde en opnieuw indeelde.)
Naam: Ben Brekelmans
Wil en Luc, de vrouw van Ome Cor van Antwerpen heette Jo. De tante Jo van Luc heeft dus naast Wil gewoond. Dus Wil: je woonde wel naast Jo van Antwerpen, maar ze was echt geen "hij" maar juist een heel elegante dame. Volgens mij was ze zelf ook kapster en stond ze samen met haar man Cor in de kapsalon. Eerst in de Van Kinsbergenstraat, later op de hoek van het Hemelrijken.
Naam: Hans van Melis
De kapsalons van Jo van Antwerpen zaten allebei op een hoek van de van Kinsbergenstraat zie foto 6096 en Sneeuwwitje op de hoek van de Zoutmanstraat.
Naam: Mari Kieneker
Als je de kapsalon van Cor en Jo v Antwerpen op het Hemelrijken binnenkwam was links de dameskapsalon, rechts de herensalon en volgens mij vooraaan nog een soort winkeltje met haarverzorgingsmiddelen. En zoals Ben al zegt, Jo van Antwerpen was een elegante dame.
Naam: Anouschka Schutte
Mijn moeder heeft lang bij Van Antwerpen op de Hooghuisstraat gewerkt. Toevallig heeft ze me gisteren verteld hoe ze daar terecht is gekomen: ze werkte bij kapsalon Else Kalle, maar dat was enorm streng. Daarnaast zat Van Hout Ververgaard en een vriendin van mama werkte daar. De koffieruimte van Van Hout keek uit op de kapsalon van Van Antwerpen en zo had mama's vriendin de zoon van Van Antwerpen, Frits, in het oog gekeken. Toen mijn moeder weer eens aan het klagen was over hoe slecht het werken was bij Kalle, zei haar vriendin dat ze dan maar eens bij Van Antwerpen moest gaan solliciteren, want daar hadden ze ook nog een knappe zoon ... en dat was de doorslaggevende reden! Later is mama nog met Frits van Antwerpen getrouwd.
Naam: Paul Smit
De "oude" heer van Antwerpen was niet alleen een kundig kapper. Waar pil en spuit niet baatten, Van Antwerpen hielp je met zijn gave als magnetiseur. Thuis in Waalre had hij zijn praktijk. Na vijf behandelingen was ik eindelijk van een langdurige en pijnlijke tennisarm af. De jonge Frits heb ik nog in mijn klas gehad, maar dat is lang geleden.
Naam: Frits van Antwerpen
Ik heb de vader van Anouschka Schutte voor het eerst ontmoet in 1965 in Nijmegen op de kazerne van het "LIMOS" (Luchtmacht Instructie Militaire Opleiding School). Ik was toen als kersvers dienstplichtig luchtmachtsoldaatje belast met het inschrijven van een "nieuwe lichting". Ronnie Schutte, opgeroepen als dienstplichtige, gedroeg zich tijdens die sessie, opzettelijk, zodanig eigenaardig dat hij vrij snel daarna weer "burger" werd! Later volgde een tweede ontmoeting met hem in de muziekwereld toen ik, als gitarist/toetsenist bij Peter Koelewijn's Rockets, met Ron Schutte en deze band het nummer "Beestjes" opnam in een studio in Den Haag. "Ronnie en de Ronnies" werd een "doorslaand" succes! En "zo is het gekomen ...".
Naam: Annelies de Jongh-v.d. Sommen
Tegenover ome Fick en MontMartre zat op de hoek het manufacturenwinkeltje van Eilers. Dus rechts vanaf de Rechtestraat. Links om de hoek bij het kousenwinkeltje zat volgens mijn herinnering een melkboer. Nog verder door kan ik mij een winkel herinneren met Chinese spulletjes en een sigarenwinkel. Achter café Marshall een modewinkel van Goovers of Vos?
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Ik ken het manufacturenwinkeltje van Eilers alleen van het Stratumseind. Zie dhr. en mevr. Eilers op foto 9057. Ik wist niet dat ze ook in de Hooghuisstraat hebben gezeten.
Naam: Peter Vermeulen
Bijna goed Peter, het was achteraan net om de hoek rechts, aan de Keizersgracht. Zie ook foto 11363.
Naam: Rini Heldoorn(antheunis)
Volgens mij zat Jamin in de Rechtestraat, tegenover Vroom en Dreesman en was de chocoladewinkel Bensdorp. En kapper Van Antwerpen in de Hooghuisstraat heeft toch ooit een prijs gewonnen. Twee van mijn vriendinnen hebben hier gewerkt. nl. Sienie Polak en Mia Petzolt.
Naam: Hans Klok
Wat leuk om al die verhalen over de Hooghuisstraat te lezen. Mijn vader had er inderdaad twee winkels. Op nr 4 de platenzaak (Radio Klok), waar wij boven woonden, en op nr 11 de speelgoedzaak, Klok voor Spel & Hobby. Mijn broer Henk, mijn broer Peter en ik hebben alle drie nog een tijdje na de middelbare school in de zaak gewerkt, maar dat is toch niet doorgegaan. Begin 70'er jaren heeft mijn vader de zaak gesloten en is naar Veldhoven verhuisd. Hij is in 1977 gestorven. Mijn moeder, Ans van Amelsvoort van de papierhandel in de Heilige Geeststraat, is toen naar Eeckenrhode in Waalre verhuisd. Zij is in 2002 overleden. De oorsprong van Radio Klok ligt op de Zwembadweg, waar mijn vader voor de oorlog in zijn ouderlijk huis een winkel in radio's en onderdelen begon. Vlak voor de oorlog verhuisde hij naar de Willemstraat nr. 3 met zijn winkel en gezin. Toen het vanwege de bombardementen op Philips daar te gevaarlijk werd, is het gezin naar Stratum verhuisd (de winkel bleef wel op de Willemstraat). In 1953 zijn we toen weer terug naar de binnenstad verhuisd op Hooghuisstraat nr 4. Naast ons zat kantoorboekhandel Van der Heijden en aan de andere kant boekhandel Het Hooghuis. Vanachter op het plat dak van nr. 4 keken wij uit op de fietsenstalling (Smulders?) en op de vishandel van Piet Elshout, die beiden hun ingang resp. winkel in de Rechtestraat hadden.
Naam: Elly Smulders
Hallo Hans, die fietsenstalling was niet van Smulders maar van Van de Heijden. Smulders, mijn oma, woonde daar wel in dat huis.
Naam: Marie-Louise Klok
Het was wel degelijk Smulders die die fietsenstalling had. Zij woonden boven de winkel, een chocolaterie, naast vishandel Elshout. Het was in ieder geval geen gewone snoepwinkel. Ik was bevriend met de dochter. Haar naam wil me nu niet te binnen schieten. Ze hadden ook nog een jongere zoon. Ik heb er vaak gespeeld. Dat was halverwege de jaren 50. Onze fietsen stonden altijd gestald in die fietsenstalling omdat we daar thuis geen plaats voor hadden. Toen Smulders ermee ophield, moesten de fietsen buiten blijven staan, wat toen nog niet zo gewoon was als tegenwoordig.
Die kaaswinkel die links in de hoek in de noodwinkeltjes zat is later naar de Hermanus Boexstraat verhuisd. Als je van de Keizersgracht de HoogHUISstraat binnenkwam, had je links, tegenover tante Poppy's tabakswinkel, een frituur op de hoek. Er zat links in de noodwinkeltjes (vanaf de Rechtestraat) ook een sportzaak. Ik heb daar nog mijn eerste kunstschaatsen gekocht. En daar zat ook een soort kruidenier/groenteman.
Overigens, die meubelzaak op de hoek Rechtestraat/Hooghuisstraat was Stultiëns, later is daar De Slegte gekomen, maar toen woonde ik daar niet meer. Ik ben er in 1965 weggegaan.
<<< Kun je nog even je emailadres doorsturen? (Peter) >>>
Naam: Gerard van de Schoot
Radio Klok, ja daar is mijn eerste modelspoorbaan gekocht, een Trix Express (12 volt gelijkstroom). Ja, die kreeg ik toen met Sinterklaas. Maar daar kan ik iets leuks over vertellen. Toen waren er nog geen surpriseavonden, Sinterklaas reed in die tijd de cadeautjes nog. Op die avond voor Sinterklaas moest je op tijd naar bed (dat moest je in die tijd altijd). Maar op die avond moest ik net plassen, geen idee van hoe laat het was. Dus ik kom beneden en zeg goede morgen allemaal. Nu dat was verkeerd want het was nog avond. Daar stond ik dan, maar het mooiste komt nu, de familie (mijn vader, oom en een neef) was al met mijn modelspoorbaan aan het spelen. Trix Express was in de tijd de enigste modelspoorbaan waar je drie treinen op een spoor kon laten lopen. Hoezo wordt er nu gezegd, deze rails had drie aansluitingen (midden, links en rechts en daarnaast kon je er ook nog een bovenleiding op aansluiten). Ik weet ook nog dat Radio Klok aan allebei de kanten heeft gezeten eerst aan de rechtse kant en nadien aan de linkse kant (kan ook andersom geweest zijn). Ze hebben ook nog een tijd bij de Olifant op de bovenste etage gezeten, toen heette het in eerste instantie nog Radio Klok maar toen heeft het de Olifant snel overgenomen. Ik weet ook nog dat de verkoper, die bij Radio Klok in de Hooghuisstraat werkte, mee naar de Olifant in de Vrijstraat is gegaan toen de winkels in de Hooghuisstraat gesloten zijn. Rond de Sinterklaastijd lag er in de Hooghuisstraat een modelspoorbaan in de etalage, dat was in de winkel aan de rechtse kant. En wat al eerder gezegd is (grammofoonplaatje ging spelen) zat er in die tijd ook een handje op de raam. Als je dat aanraakte, ging er een trein rijden. Dat was wel leuk.
Naam: Leo de Vrees
Mijn vader had ook een winkel in de Hooghuisstraat, vanuit de foto gezien rechtsaf, achteraan links. De winkel heette Rust-Roest. Het was een beddenzaak die later naar de Kleine Berg is verhuisd. In de oorlog zat de zaak op de Kruisstraat, kruising Gildelaan met een werkplaats op de Frankrijkstraat.
Naam: Paul van der Cingel
Ik kan niet achterblijven, Jo van Antwerpen woonde, rond 1950, bij mij om de hoek in de Prins Hendrikstraat. Toen Audrey Hepburn Nederland bezocht, had Jo een foto laten maken van een vrouw die erg op Audrey leek, en wat schreef hij er bij? "Wij verzorgden ook haar kapsel", daarmee suggererend dat hij het haar van de filmster onder handen had mogen nemen. Het pand van de Olifant zat tegenover Van de Rijt, levensmiddelen, en er was veel te zien omdat ze etalages hadden in een U-vorm met in het midden een "eiland". Wat heb ik daar vaak met mijn neus tegen de ruiten gestaan en speelgoed gezien dat ik nooit kreeg.