Fotonr.: 18564
Bijdrager Henk den Exter
Jaar: 1945
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Ploegstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Eerste H Communie

Beschrijving Deze foto is genomen op 29-07-1945. Met de vermelding Eerste H. Communie, Parochie H. Hart van Jezus. Op de achtergrond de kleuterschool, Ploegstraat 5a. Wie kan zichzelf of een ander ontdekken?
Geplaatst op 23-01-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 23-01-2009
Naam: Leo van den Sommen img

Ik zou bijna zeggen dat de leeftijd van die jongens hoger is als 6 jaar,of was de leeftijd voor de Eerste H.Communie toen hoger?


Datum: 23-01-2009
Naam: Henk den Exter img

Is mogelijk, kan ook uitgesteld zijn in verband met de oorlog. Ik heb de informatie vanuit het archief van de parochie H.Hart van Jezus.


Datum: 24-01-2009
Naam: Wil van Hout img

De Heilige communie moest op latere leeftijd nog eens over gedaan worden in de vorm van een Vormsel. Weten wij dat NU al niet meer?


Datum: 24-01-2009
Naam: Jan Heijink img

De zg. Plechtige Communie (hernieuwing der doopbeloften). Het vormsel was weer iets anders.


Datum: 24-01-2009
Naam: Leo van den Sommen img

Nou Wil daar gaan we weer.
Ik weet nog HEEL GOED wat 't Vormsel inhoudt,maar daarbij kan ik ook nog 's HEEL GOED lezen.
Dus Wil als jij dat ook eens doet, zal jij er waarschijnlijk achter komen dat er EERSTE H.Communie staat.


Datum: 24-01-2009
Naam: Lieke Slegers img

Had het Vormsel dan iets met de Eerste- of de Plechtige H. Communie te maken? Daar kan ik me niets van herinneren. Wel weet ik, dat ik bij het Vormsel van Monseigneur Mutsaerts een flinke tik tegen mijn wang kreeg. Als ik me niet vergis zat ik in de 4e klas klas en was dus een jaar of 10.
De jongens van deze foto lijken me toch wel iets ouder.


Datum: 24-01-2009
Naam: Jan Heijink img

Nadat kinderen rond hun zevende verjaardag hun Eerste Communie gedaan hebben, als ze voldoende begrip van de betekenis ervan hebben, doen ze rond hun twaalfde hun Plechtige Communie, gewoonlijk met de persoonlijke hernieuwing van hun doopbeloften, die bij de toediening van het doopsel na hun geboorte namens hen door peter en meter gedaan waren.
Het H.Vormsel is een van de 7 sacramenten en wordt door de bisschop toegediend op 10-jarige leeftijd. Heeft ook te maken met de hernieuwing van de doopbeloften.


Datum: 24-01-2009
Naam: Ben Brekelmans img

Volgens www.vormsel.nl houdt het H. Vormsel het volgende in: "Het doopsel wordt voltooid door 'het zegel van de heilige Geest, de gave Gods'. Dat noemen we het vormsel. De bisschop zalft een mens, die verstandig genoeg is om zijn eigen keuzes te maken, met heilige olie. Je kunt nu zelf bevestigen dat je bij de kerk wilt blijven. De heilige Geest bevestigt jou ook. Hij geeft je kracht om te blijven geloven, om de kerk trouw te blijven, en de Blijde Boodschap door te geven aan alle mensen".
Zelf ben ik ook op mijn tiende gevormd maar na een halve eeuw is mijn vorm toch behoorlijk veranderd, ondanks die tweevinger-tik van Mgr. Bekkers in de Woenselse Petruskerk.


Datum: 24-01-2009
Naam: Wil van Hout img

Je gaat mij toch niet vertellen Leo, dat die jongens hun eerste communie deden! Henk die moet maar eens even terug gaan en goed lezen. En dan moet hij jou maar meenemen.


Datum: 24-01-2009
Naam: Wil van Hout img

In mijn tijd bestond er een Kleine Communie en een Grote Communie en een Vormsel. Dan was er nog een Heilige Blasius. Dan kreeg je kruislings 2 kaarsen om je nek. Dat was dan voor keelaandoeningen bij mijn weten. Misschien dat iemand er meer over weet en ben ik weer de Katalysator.


Datum: 24-01-2009
Naam: Leo van den Sommen img

Wil heerlijke grapjas,dat is nou precies waar het in mijn allereerste vraag om gaat.


Datum: 25-01-2009
Naam: Carla Jeukens img

Mooie uitleg van Communie en Vormsel!! Nu gaat het erom deden deze jongens hun eerste Communie of de plechtige. Als ik naar deze jongens kijk ben ik bijna voor 100% zeker dat het de plechtige Communie is: dit zijn beslist geen (plus-minus) 7-jarigen. Achteraan staan er enkelen die al bijna net zo groot zijn als de kapelaan en onderwijzer.
Ga eens naar foto 18527. Dat is een foto met duidelijk eerste communicanten!


Datum: 25-01-2009
Naam: Tini van Rooij img

Niet dat ik de verwarring nog groter wil maken, maar we moeten onderscheid maken tussen 3 dingen:
De eerste communie. Die werd gedaan in de eerste klas van de lagere school. Later, nu nog, doen kinderen hun eerste communie in de tweede klas (groep 4). Dan ging een kind voor de eerste keer "te communie" en nam dus voor het eerst volledig deel aan de eucharistie.
Het Vormsel. Een apart sacrament, uitgevoerd door de Bisschop. Ik denk dat we het Vormsel kregen toegediend rond de 10-11 jaar. Rond het Vormsel werd geen feest gevierd, het gebeurde tijdens een speciale H. Mis doordeweeks onder schooltijd. De aanwezigheid van de Bisschop was het hoogtepunt voor mij.
De plechtige communie. Deze naam ontstond in de volksmond. De essentie hiervan was dat de Doopbelofte werd hernieuwd.
Tegenwoordig worden meestal de Plechtige communie en het Vormsel in één plechtigheid afgehandeld.


Datum: 25-01-2009
Naam: Wil van Hout img

De Heilige Blasius heb ik beduidend intenser beleefd als de andere. Natuurlijk is het feest dat er met de Communie hoorde van grote invloed geweest. Op Aruba zijn de mensen nog heel kerks en vieren ze de Communie nog zoals wij dat hier voorheen deden. Het is in het meeste gevallen een uitgebreid feest waarbij de gehele kennissenkring genodigd wordt. Echter omdat de meeste aanwezigen in de horeca werken en daardoor nog al vroeg op moeten, is het feest om 24.00 uur afgelopen en gaat iedereen naar huis. P.S. Als wij een beetje uitweiden dan leren de andersdenkende onder ons hoe het Katholieke geloof in elkaar zit.


Datum: 25-01-2009
Naam: Wil van Hout img

Ik heb even gegoogeld en laat even de Heilige Blasius aan het woord. Datum: 3 Februari Heiligedag. Blasius is een Armeens bisschop, werd omstreeks 300 gevangen genomen en gefolterd met wolkammen en daarna volgde onthoofding te Sebasté (Armenié) in 316. Gedurende zijn gevangenschap was hij geketend opgeborgen in een gewelfde kerker, maar kon wel bezoek ontvangen. Op een dag kwam er een vrouw met haar kind.Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat die in zijn keel was blijvenhangen.Na een korte aanraaking door Blasius kwam de vissengraat weer vrij en sprong de keel uit. Patroon van: hen met keelaandoeningen, variërende van hoestje en keelpijn tot bof en astma
Weerspreuken;Als het op sint Blasius regent of waait, zeven weken dat de wintermolen draait. Blasius is een koud manneke, Apolllonia (9 Februari) een koud vrouwtje...


Datum: 25-01-2009
Naam: Ben Brekelmans img

Wil, mij staat bij dat de Heilige Cornelius in dezelfde business zat als de Heilige Blasius. Op een bepaald moment van het jaar reisden ouders met hun kinderen naar Son om te bidden tegen keelaandoeningen als (pseudo)kroep e.d. Ook daar kwamen m.i. keelgekruiste kaarsen aan te pas.


Datum: 25-01-2009
Naam: P Hertogs img

De Heilige Cornelius werd aangeroepen tegen de stuipen, dat vroeger veel voorkwam bij kinderen.
Ook tegen kinkhoest, jicht en epilepsie. Zo ziet U maar, Hij was van vele markten thuis, maar niet voor keelziekten.
In Son is nog steeds op de eerste zondag in Mei, St. Corneliusdag.
Toen mijn kinderen waren geboren ben ik toen ook op bedevaart naar Son gegaan, precies zoals mijn vader dat deed voor mij.


Datum: 26-01-2009
Naam: Peter van Gansewinkel img

Velen dragen nog een drollenvanger, ik had ook zo'n bruukske maar op mijn eerste H. Communie droeg ik een korte broek en een kerkboek. We moesten lang oefenen voor die grote gebeurtenis. Wordt dat tegenwoordig nog gedaan?


Datum: 26-01-2009
Naam: Ben Brekelmans img

Zo'n zogenaamde "plusfour", Peter. Ooit heb ik er ook een gedragen, en ook nog eens in lelijk groen. Hij was van ribcord-stof dat langs je benen schuurde en dat al lopende geluid maakte. Curieus.


Datum: 04-01-2011
Naam: Frank Zuylen img

Twee namen, maar dan van de volwassenen op de foto. Links staat een jonge pastoor de Gruyter, en rechts van het midden steekt nog net het hoofd van het hoofd der school, de heer Engbers, boven de jongens uit.