Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 18491
Bijdrager Nico Rombouts
Jaar: 1923
Onderwerp.: Overige Groepen |Heraldiek |Stads-, Gemeentewapens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gemeentewapen

Beschrijving Ik heb de site afgezocht naar het wapen van de stad Eindhoven, maar zoals het op bijgevoegde foto staat ben ik het niet tegengekomen.
Geplaatst op 16-01-2009

Reacties

Datum: 16-01-2009
Naam: Tini van Rooij img

Juist Nico, dit is het wapen waar het allemaal om draait en wat in 1923 is vastgesteld door het gemeentebestuur.


Datum: 16-01-2009
Naam: Wil van Hout img

Het laat niets ten raden na, het is duidelijk een Leeuw. Moet natuurlijk weer terug in het Stadskantoor. (sorry weer zo'n doorgedrukte naam)
Als het in mijn vermogen ligt blijf ik "Geminte Huis" zeggen.


Datum: 17-01-2009
Naam: Rini Talens img

Van deze afbeelding zouden de horentjes de andere kant uit moeten blazen. De afgebeelde kroon is die van een Marktgraaf (ook wel Markies genoemd). Hertog Hendrik heeft Eindhoven stadsrechten gegeven en daarom zou het een Hertogskroon moeten worden. Nu zijn er 5 gouden fleurons afgebeeld (zo heten die dingen boven op de kroon) waarvan er dan nu 2 omgezet zouden moeten worden in gouden puntjes met een parel erop. Als er dan van binnen de kroon uit ook nog eens een scharlakenrode fluwelen muts aan wordt toegevoegd, met daarop boven alles een gouden bal, van waaruit een gouden vlam oprijst, dan heb je de Hertogskroon. Als we het toch gaan veranderen doen we het ook meteen helemaal goed.


Datum: 17-01-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Zie ook de commentaren bij foto 22.


Datum: 17-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Wil, de naam stadskantoor wordt slechts gebruikt voor het gebouw waar de publieksdiensten worden uitgevoerd, het gebouw aan de Wal. Op het "geminte-huis" zelf staat nu nog de naam "Stadhuis" waar men, naar ik ooit te hebben gehoord, 'Stadshuis" van heeft willen maken.


Datum: 17-01-2009
Naam: Rini Talens img

Stadhuis of Stadshuis. Met een s ertussen is het een huis van de stad, terwijl Stadhuis gewoon Stadhuis is! Taal is lastig. Zo'n s erbij doen kan echter wel flink in de kosten lopen. Alle logo's op officiële documenten moeten aangepast worden en de richting aanwijzers in de stad en nog de dingen waar ik zo-even niet aan denk. As ze nou es meteen vur gemintehuis hadden gekozen, dan was'da noit veranderd, da waar dan veul goeiekoper gewist, da wi’k zeker, heul zeker!


Datum: 15-03-2009
Naam: Ruurdtje Westerterp img

Ik heb ergens een klein spaarklompje liggen met het wapen van Eindhovener op. Ben benieuwd of het zelfde of anders is. Deze was in mijn kinderjaren al bij ons thuis. Ik zal eens kijken!


Datum: 12-08-2010
Naam: Giovanni Hartogs img

@ Rini: de kroon op ons prachtige stadswapen is wel degelijk een hertogskroon. Een markiezenkroon heeft minder bloemvormige uitsteeksels, een voorbeeld daarvan is het stadswapen van Bergen op Zoom. Typ op images.google.nl maar eens "markiezenkroon" in, dan zie je wat ik bedoel. Overigens vind ik, net als veel andere Eindhovenaren blijkbaar (getuige het burgerinitiatief van Dorothée Foole b.v.), dat het stadswapen eigenlijk veel meer zichtbaar zou moeten zijn. Niet alleen in officiële documenten maar ook in het straatbeeld. Ik kom regelmatig in Dublin, daar zie je overal het stadswapen (blauw schild met 3 brandende stadspoorten) in het straatbeeld: op gevelstenen, het logo van Dublin Bus, stadsvlaggen. In Nederland zie je dat veel in steden als Amsterdam en Breda. Ik zou bij elk openbaar gebouw (stadhuis, stations, bibliotheken, stadions, enz.) minstens 1 stadsvlag laten wapperen. ;-)


Datum: 13-08-2010
Naam: Ben Dankers

Op de zegels van het oude charter staan de hoorns inderdaad andersom. In de schouw van de herberg "In de Bonte Os" van het Historisch Openlucht Museum Eindhoven zit een metalen replica van deze zegel.


Datum: 13-08-2010
Naam: Rini Talens img

NEE. Het hier afgebeelde Stadswapen is er een van een Marktgraaf (ook wel Markies genoemd). Ik heb dit trouwens nog overgenomen uit een dictaat uit 1930 van C.A.Kuysten: "Beschouwingen over Eindhoven en Naaste Omgeving", geschreven voort Eindhovense scholen, maar tegenwoordig kun je hiervoor ook kijken op: wikipedia.org/wiki/Kroon_(heraldiek). De fout is gemaakt door het Eindhovens stadsbestuur van begin 19e eeuw. Het is nu dus een historische fout. 1) Foute kroon. 2) Foute blaasrichting hoorntjes. 3) Foute kleuren van de Hertog van Brabant en wellicht ook die van de Graaf van Hoorn. Verder ben ik het helemaal met jou eens!


Datum: 13-08-2010
Naam: Rini Talens img

Dat onze horens nu de foute kant uitblazen, komt doordat men in de Middeleeuwen in de beschrijving van het wapen-schild altijd van een echt schild (een verdedigingswapen) uitging, alsof er een schildknaapje achter stond, zodat 'rechts' de rechterkant van het schild was, omdat het ook de rechterkant van diens schouder beschermde. 200 jaar geleden was dat echter al een 400 jaar oud verhaal en men keek toen, net als wij nu, naar het wapen-schild als zijnde een afbeelding die op zichzelf stond. Men had begin 19e eeuw geen afbeelding van het Eindhovens stadswapen en men heeft het met de middeleeuwse beschrijving gereconstrueerd. Denk echter bij het lezen van de beschrijving van een wapenschild aan een mannetje achter het schild, dan trap je niet in dezelfde links-rechts-valkuil, want maak je b.v. een portretfoto van je moeder, dan staat haar rechter schouder nog steeds op de linkerkant van de foto, dan gaat het automatisch goed.


Datum: 22-05-2012
Naam: Hans img

Kan iemand mij zeggen of op het gemeentewapen danwel de wapenschilden van de deelgemeentes copyricht op zit . Of wie mij daar verder in kan helpen.