Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1937
Locatie 1.:Stratum |217 Looiakkers |Looiakkerstraat
Onderwerp.: Gebouwen |Molens |Molen van Stratum
Molen van Stratum, ofwel de Molen van Gortel. (1)
Beschrijving | De molen is gebouwd circa 1800 als stellingmolen en stond aan de huidige Looiakkerstraat in het Elzentpark. Graan is er tot omstreeks 1920 mee gemalen. In die tijd was er ook een hulpaandrijving met een motor in gebruik. Het verval van de molen ging na 1920 gestaag verder en in 1938 werden de kap en de roeden verwijderd. De stelling, dat is het loopgang rondom de molen, werd eerder verwijderd. Tot 1953 of daar omtrend kwam de sloop van de kale romp. |
---|---|
Geplaatst op | 03-11-2005 |
Reacties
Naam: Frans Gommers
Met even Googlen trof ik de volgende (wat afwijkende) gegevens aan op de website
www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&formpw=&session=&nummer=2214
Database Nr 2214
Naam Molen van Grootel
Ligging De molen stond direct ten zuiden van de Stadsschouwburg, nabij Le Sage ten Broeklaan
Plaats Eindhoven
(v/h Stratum)
Gemeente Eindhoven
Provincie Noord-Brabant
Bouwjaar 1870-1880
Verdwenen 1953 restant afgebroken
Type Stellingmolen
Kenmerken Stenen molen
Aandrijving windmolen
Categorie verdwenen
Functie Korenmolen
RD Coordinaten X:161795 Y:382000
Constructie:
Inrichting drie koppels stenen, waarvan één koppel schorsstenen
Romp Rond
Kruiwerk Bovenkruier met buitenkruiwerk
Geschiedenis:
In 1817 werd een molen gebouwd die in 1831 werd omschreven als ten dele in hout en ten dele in steen gebouwd aan de Looiakkerstraat.
Nabij de molen was een roskorenmolen die alleen bij langdurige windstilte werd gebruikt.
Tussen 1870 en 1880 werd de molen vervangen door een stenen molen, die uitgebrand is in 1895 en het jaar daarop hersteld.
De molen was gebouwd als bergmolen, die later verhoogd was en werd voorzien van een stelling.
De molen werd omstreeks 1900 bemalen door Jan van Grootel;
broer van Willem van Grootel die in 1892 de molen van Luyksgestel kocht, en
Louis van Grootel, die de molenaar was van de achtkante molen in De Ekker (Veldhoven).
Omstreeks 1920 kreeg de molen ook een motoraandrijving.
Na 1920 verviel de molen steeds weer en in 1938 pas werden de roeden en de kap verwijderd. De stelling was toen al verdwenen.
De kale romp werd omstreeks 1953 of iets later afgebroken.
De laatste bewoners waren de fam. Verbiezen.
Naam: Edwin Hoop
Heeft iemand een afbeelding van de tekening van Vincent van Gogh van deze molen?
+++Indien Vincent van Gogh de molen getekend heeft moet dat in de literatuur terug te vinden zijn. Tot die tijd zou ik zeggen: Niemand. We hebben voor zover ik weet zelfs geen foto van een schilderij+++Hans+++
Naam: Frans Gommers
Wat betreft de tekening van Vincent van Gogh van DEZE molen heb ik mijn twijfels of deze wel bestaat. Ik kwam (naast het schilderij onze bekende watermolen) alleen de tekening van een zaagmolen uit 1882 tegen. Dat is een houten molen, hetgeen niet klopt met de beschrijving hierboven. Hoewel dat niet alles zegt want ook die komt van een die twijfelachtige molensite. Laten we, tot er een duidelijke afbeelding van wordt geplaatst maar op houden dat deze molen nooit door van Gogh werd getekend of geschilderd.
Naam: Hans van Melis
Bij de tweede keer dat hij deze foto instuurde schreef Anne:
De molen van Stratum en die van Gestel zijn allebei door Vincent van Gogh getekend. Trouwens Vincent had een vrij goede band met Anton Kersemakers de leerlooier die bij het station woonde. Deze was wel familie van de Kersemakers uit Gestel. Ook had hij contact met Dimen Gestel (van Drukkerij Gestel en Zoon, zaten toen aan de Langendijk) waarmee hij regelmatig op pad ging.
Naam: Wim Nouwen
Ik kan me de molen alleen herinneren als een bouwvallig gebouw omringd door allerlei rommel en een paar vervaarlijke honden. De bewoner werd door ons Den Bies genoemd.
Of dat zijn werkelijke naam was weet ik eigenlijk niet.
Als kinderen waren wij altijd huiverig om langs de molen te gaan.
We liepen dan ook altijd over de Aalsterweg naar onze school in de Le Sage ten Broeklaan.
Naam: Jan van der Meulen
Het terrein met de molenromp werd nog lang gebruikt voor opslag en verkoop van nog bruikbaar sloopmateriaal, waarop Wim Nouwen al wijst.
Naam: Hans Gommers
Of Vincent van Gogh deze molen heeft geschilderd blijft de vraag. Wel heeft hij in Nuenen diverse molens gechilderd. Ik weet wel dat Peter van den Braken een tekening/schilderij van deze molen (in vervallen staat) heeft gemaakt. Hij heeft zelfs even in deze molen 'gewoond'.
Naam: Lammeretz, Paul
De molen is bemalen geweest door Joanna Elisabeth Sevens en Joannes Cornelis Pellemans. Pellemans was afkomstig uit Budel, geboren op 11 mei 1790 en overlijdt op 23-4-1830 te Stratum. Pellemans pachtte in 1825 voor zes jaar de wind-, graan-, schors-, en rosgraanmolen te Stratum. Joanna Elisabeth Sevens was afkomstig uit Overpelt in Belgie. Zij was o.a. verwant met de grote molenaarsfamilie van Antony Sevens, die de molen in Geldrop bemaalde en deze ook liet bouwen. ('t Nupke). Van zijn 17 kinderen bemaalden diverse zonen allerlei molens in de omgeving zoals St. Oedenrode, Grave, Mierlo, Helmond, Tongelre en Zesgehuchten
Bron: Antony Sevens en zijn molens door Th. M. Melssen, Eindhoven 1998.