Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1968
Locatie 1.:Woensel |521 Kerkdorp Acht |Amstelstraat
Onderwerp.: Gezondheidszorg |Verzorgings-, Verpleeghuizen / Ouderenhuisvesting |Antoniushuis
Acht, St Antoniushuis (1)
Beschrijving | Is het gebouw van foto 1514 afgebroken of verbouwd tot dit huis? En wanneer? |
---|---|
Geplaatst op | 01-11-2005 |
Reacties
Naam: Hans van Melis
De Zusters Franciscanessen uit Denekamp kwamen in 1910 naar Acht. In 1937 werd het klooster aan de Lekstraat 2, verzorgingstehuis, weeshuis(?) ingewijd. In 1987 50 jaar later vertrokken de Zusters weer.
Mijn Tante Zuster, Zuster Aquinate, onderwijzeres in Denekamp, kwam tijdens de schoolvakanties wel eens hier logeren om haar in Eindhoven wonende ouders te bezoeken. (Wel eens? Zo vaak mogelijk denk ik.)
Naam: Mieke van der Heijden
Ik heb hier als meisje tussen 1970 en 1977 gewoond. Ja het was een weeshuis, ik ben daar getuige van geweest. In 1977 werd het weeshuis gesloten, ik was het laatste kind dat overbleef en voor mij was nog geen bestemming.
Tussen de bejaarden, zieken en nonnen heb ik de eerste levensjaren van mijn jeugd doorgebracht.
Naam: Ida wagemakers -Schriks
Als er niet nog meer kloosters zijn in Acht, dan ben ik hier in April 1959 voor zes weken geweest omdat mijn moeder het erg ziek was. Ik ben daar tijdelijk bij de nonnen ondergebracht. Vaag herinner ik me dat er buiten een grote overkapping was, waar wij ook aan grote lange tafels moesten eten. Is dit dezelfde?
Naam: Jan Jacobs
Kan het zijn dat dit al vanaf 1927 in gebruik was als weeshuis. In de gezinskaart van mijn vader staat dat deze in 1927 vertrokken is naar het St.Antoniushuis Lekstraat in Waalre/Aalst . Als dit fout is, dan was het St.Antoniushuis al eerder in gebruik als weeshuis (?).
Naam: J. Dionisius
In 1949 en 1950 heb ik in Acht op kostschool gezeten. De kostschool heette toen St. Antoniusgesticht. In de rechtervleugel was een bejaardencentrum met een beperkt aantal kamers.
De ouders van een tante van mij hebben er gewoond: fam.van Erp. Aan de achterzijde van de bejaardenkant was een vijvertje, waar omheen kalebassen groeiden. Via een houten poort kwam je hier vandaan op de speelplaats van de kostschool. Naast die houten poort is tijdens mijn verblijf een uitbreiding van de kapel gerealiseerd. De centrale keuken was links aan het einde van de gang van de hoofdingang. Achter het complex was een grote open vlakte, waar wij op een grasveld konden spelen tijdens de vrije uren. De lagere school was in het dorp, naast de kerk. Ik herinner me alleen de naam van onze onderwijzer van de eerste klas: Gruijters. Ik weet niet of jij familie was van. Als je vanuit het hoofdgebouw naar links ging was er op de hoek een boerderij. Hier was het een op een keer feest omdat een zoon zijn eerste H. Mis als priester had opgedragen. Wij moesten van de zusters daar toen gaan zingen. Liep men verder door dan kwam men op een heide. Op enig moment werd er op kostschool een varken geslacht en hing buiten aan een ladder. Dit heeft destijds grote indruk op mij gemaakt. WIE HEEFT ER NOG MEER GEGEVENS EN NOG MEER FOTO's?