Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1798
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Eindhoven vóór 1920
Reacties
Naam: Rini Talens
Mijnheer Weiers, Een hele mooie kaart. Mijn meest gedetailleerde kaart is een militaire kaart uit 1837. Duidelijk is hier echter te zien dat de weg naar Geldorp (wel ons Geldrop hoor, iemand heeft ooit eens de o en de r omgewisseld) over de Rielse Dijk via het hoofdgehucht Hoog Geldorp over Zesgehuchten liep (Sesgehugten). De 2e s was in die tijd nog de lange S, in schuine blokletters, waarvan de onderste helft niet geschreven werd en waarvan het dwarse streepje in het bovenste gedeelte het daarna nog meer op een f deed lijken (lastig lezen die oude geschriften, blij dat dat in ieder geval afgeschaft is). Je kwam dan Geldorp binnen (onder het spoor door, wat toen ook nog niet bestond) vlak bij het huidige St.' Anna ziekenhuis. In 1837 staat er nog expliciet ‘Grindweg’ vermeld op de huidige weg tussen Eindhoven en Geldorp. De rest van de Brabantse wegen waren namelijk allemaal zandwegen.
Naam: Rini Talens
Er staat inderdaad 'De Reyt'. Reit, Reyt of Ryt. Een Reit is een in die tijd een veel gebruikte benaming voor een afwatering die tevens een grens vormt tussen twee gebieden. Een soort veralgemenisering dus, terwijl het "geschiedkundig" altijd de Lakerloop is geweest. Deze kaart is ontstaan in de 'Bataafse Republiek' (rond 1800). In deze tijd werden de middeleeuwse 'Gemeintegronden', dit zijn de gronden die door (in ons Brabants geval de Hertog) ooit in de middeleeuwen waren gegeven aan de boeren voor gemeinschappelijk gebruik, door de revolutionairen "omgetimmerd" zijn tot onze hedendaagse Gemeenten. Dit maakt De Lakerloope dus wel degelijk tot een zeer belangrijk waterloopje. Om er dan maar een gewone Reit van te maken is wel erg slordig van die revolutionairen. Een Lake is een oud Germaans woord voor een laag gelegen gebied dat meestal onder water stond. (Vergelijk het Engelse woord Lake en het Franse woord Lac (Frankische!)). Een waterloopje werd gebruikt om dat water af te voer om de grond te kunnen gebruiken. De gewonnen landbouw grond bestond hier uit zeer fijnkorrelig zand, gelijk poeder of in het Brabants poeier genaamd. Het gehucht Poeijers is daarvan afgeleid. De Poeijersstraat bestaat tegenwoordig nog in Tongelre.
Naam: R. Haase
Ik ben op zoek naar de locatie waar precies het kasteel Coudenhoven heeft gestaan. Op de kaart meen ik na inzoomen te zien dat aan het eind van de weg van 't Hofke (Tongelre) naar Coudenoven, in een meander van de Dommel enige bouwsels te zien zijn. Is het mogelijk dat een kopie van dit gedeelte van de kaart beschikbaar is? Bij voorbaat dank. Rein Haase