Bijdrager Agnes Lotens-Klerkx
Locatie 1.:Strijp |611 Eliasterrein, Vonderkwartier |Hagenkampweg Noord/Hagenkampweg*
Locatie 2.: Strijp |611 Eliasterrein, Vonderkwartier |Frederika van Pruisenweg
Reacties
Naam: Lucien Brouns
Ik meen (maar weet het niet zeker) dat het de Frederika van Pruisenweg is met dat parkje ervoor. Ik heb daar gewoond op nr. 26. Rond 1950. Rechts op de hoek met zonnekap was de kruidenierswinkel van Van Dijk. Op de spoorrails legden we soms (hele kleine) kiezelsteentjes. In het parkje werd gevoetbald. Er sneuvelde wel eens een ruit. Prachtige tijd.
Naam: Willem van der Sommen
Het is inderdaad de Frederika van Pruisenweg.
Naam: Giel van Raamsdonk
Een prachtige plek om te speulen in mijn (onze) jeugd) in de 50'er jaren. Trouwens op een paar honderd meter verder begon den Bimd waar in mijn gedachten bijna iedere winter alles toegevroren was en wij daar dan het droge riet in de fik staken. En zomers over het zwarte pad en door den Bimd naar drukkerij Vrijdag liepen om afgekeurde sigarenbandjes uit de containers te halen. Aan het zwarte pad lagen het hockeyveld van een school en het voetbalveld van, als ik mij niet vergis, Veloc, waar wij menig potje hebben gevoetbald. Wat een heerlijke jeugd hadden wij daar.
Naam: Kees van der Hoeven
De hoekwinkel met het zonnescherm (Hagenkampweg 38) was slager Pierre Achten. In 1975 cafetaria De Hagenkamp. Kruidenier Van Dijk die Lucien noemt, zat op nummer 106C. Dat lag verderop. Die winkel zie je op foto 2739.
Naam: Lucien Brouns
Beste Kees, ik bedoelde de zonneluifel op de andere hoek (Lodewijk Napoleonplein). Daar zat ook een kruidenierswinkel. Klopt dat? Inderdaad, die op foto 2739 ken ik ook.
Naam: Kees van der Hoeven
Lucien, dat klopt. Die tweede luifel is adres Lodewijk Napoleonplein 3. Hier zat in 1934 kruidenier Vergouwen (hij zal kort daarna naar de toen gereedgekomen winkel aan de Hagenkampweg verkassen) en in 1953 inderdaad kruidenier Joh. van Dijk. Na 1964 vind ik hier geen winkel meer.
Naam: Fons de Wit
Ja, de Frederika noemden wij de straat. Wij woonden op nummer 10 zo rond 1956 en daarna nog heel lang. Op het eind van de straat lag toen nog de Gender in al zijn glorie. Daar gingen we in de winter schaatsen en scholleke dritsen. En uiteraard voetballen in het plantsoen voor het huis. De brandgangetjes waren ons speelterrein. Tussen Strijp en Gestel werd toen volop gebouwd. Heel wat streken uitgehaald in de bouw van het belastinggebouw en de bouw van de huizen in o.a. de Jan den Oudenstraat. Mooie tijden!
Op de hoek zat destijds Gramser, een fietsenwinkel. Later kwam daar een soort verfgroothandel in en op de hoek van de Hagenkampweg zat de slager, Pierre Agten. Op de hoek van het Lodewijk Napoleonplein had Johan van Dijk zijn kruidenierswinkel. Die werd overgenomen door zijn zoon Rens, die later op het eind van de Hagenkampweg zijn kruidenierszaak heeft gehad. Op nummer 14 zat een drogist: Van Es. Die heeft heel wat snoep aan ons verkocht. Je zou er haast weemoedig van worden.
Naam: Paul van der Cingel
Aan het eind van de Frederika van Pruisenweg, vlak bij de Anna van Engelandstraat, woonde links een vriendje van mij, Walter, met wie ik wel eens langs het Bels Lijntje richting Waalre ben gefietst. Helaas is het slecht met hem afgelopen. Samen met een jongen uit de Anna Paulownastraat zat hij een keer thuis vuurwerk te maken en dat is toen ontploft, waarbij hij om het leven kwam. Die andere jongen, Ad, was net voor de knal naar huis gegaan.