Bijdrager Ad Pluijm
Jaar: 1958
Locatie 1.: Gestel |732 Hanevoet
Onderwerp.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Dommelbruggen |Dommelstuw, Dommel/Afwateringskanaal
De Sluis
Beschrijving | Deze foto is gemaakt van de achterste sluis naar de voorste, dus tussen de sluizen in waar het altijd het drukste was. Zoals je ziet is het hier niet diep waar die jongen staat maar erachter waar die jongen zwemt was het ineens zo'n 1,50 mtr diep. Zeer verraderlijk, heb er ooit een jongetje uit gehaald die lag te verdrinken waar iedereen bijstond, ze riepen hé aansteller, ik dook erin en trok hem naar de kant. |
---|---|
Geplaatst op | 06-09-2008 |
Reacties
Naam: Ad Pluijm
Ja, ik ken dat verhaal Jan. Daar was ik ook bij en inderdaad links zwom je het afwateringskanaal in en rechts de kinderkopjes. Het was er niet zonder gevaar want er zaten gewoon diepe gaten in, maar wie kent er gevaar als je zo jong bent. De ziektes die je kon oplopen, wij duwden de dooie koeien en honden toch over de balken en zwommen gewoon door. Ik ben er nooit ziek van geweest maar anderen wel, onder andere de ziekte van Weil of hoe dat mocht heten.
Naam: Paul van der Cingel
Koeien heb ik nooit in de Dommel gezien, des te meer honden. Ddaar maakten mijn ouders zich ongerust over als ik weer eens geheel of gedeeltelijk kopje onder was gegaan tussen bruggetje Paradijslaan en de kanoverhuurderij bij de Tongelreep. Je had niet veel kans te verdrinken, maar des te meer om een besmettelijke ziekte op te lopen.
Naam: Jan Snijders
Wel een zooitje als je daar aan terug denkt, bah!!
Naam: Jan Snijders
Ad, we hadden ook geen geld om het zwembad te betalen!
Naam: Jan Snijders
Wij hadden er 9, ook te veel!
Naam: Jan Snijders
Ger begrijp het niet verkeerd, ik bedoel te veel om rond te komen met een loontje van de kostwinner!
Naam: Ad thijssen
Beste Ad, je praat hierboven nog steeds over een sluis, hoewel als je alle commentaren doorleest, praat men alleen nog over een stuw. Wat ook het juiste woord is. De Dommel is niet bedoeld voor scheepvaart zoals het kanaal. De stuw is bedoeld om te zorgen de Genneper molen genoeg water krijgt onder het schoepenrad. Dit is een onderslagmolen. En dat Eindhoven niet verdrinkt, en het land ervoor genoeg water krijgt voor de landbouw. en de visstand op peil blijft. Het teveel aan water voor de stuw gaat het afwateringskanaal in. En vandaar wordt het weer geregeld bij de stuw aan de Blaarthemseweg. De broer van mijn zwager heeft hier in de jaren zestig de ziekte van Weil opgelopen en is in de RPI (nu Grote Beek) beland tot zijn dood toe. Hij heeft zijn pensioen wel gehaald maar er nooit van kunnen genieten.
Naam: bert van herk
Wat hier geschreven wordt, kwam ook voor bij de baileybrug over het Beatrixkanaal bij het vliegveld, de plaats waar ik altijd ging zwemmen. We hebben er soms ook koeien zien drijven, die we aan de kant moesten duwen. Tot er eens een keer een reporter van het Eindhovens Dagblad langskwam en er een foto van maakte. De dag erop stond de hele club van zwemmers in de krant (ik ook) en een leuk artikel erbij over de ziekte van Weil. Toen mij vader dat zag was het zwemmen voor mij daar afgelopen. Jammer, het was een mooie plek om te zwemmen, en zeker het stuk dijk aan de rechterkant van het kanaal vanaf de baileybrug naar het "verboden gebied", zoals we dat noemden, 600 meter verderop. Daar was de dijk afgezet met hekwerk, zodat je niet verder kon. Over het stuk achter dat hek vlogen de vliegtuigen bij de landing. En als er een vrachtboot langskwam, sprongen we allemaal het water in en werden we een flink stuk meegezogen.