Fotonr.: 16997
Bijdrager Kees van der Hoeven
Jaar: 1939
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |St Josephlaan
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St Josephkerk, Tongelre

Beschrijving Een ansicht van de inmiddels gesloopte St Josephkerk. Die lag aan de St Josephlaan in Doornakkers, Tongelre. Zie ook foto 8908, die de kerk van een andere zijde laat zien. Nu staat op deze plaats een complex seniorenwoningen. Vergelijk met de foto van de situatie nu.
Geplaatst op 05-09-2008
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-09-2008
Naam: Wim Boselie img

In de vijftiger en zestiger jaren heb ik aan de andere kant van de kerk gewoond. Op de hoek naast de pastorie woonde de familie Peters, de familie Donders, de familie Coolen, de familie Boselie en de familie Custers ( de doker). Later kwam in dat laatste huis de familie Verschuuren wonen (de tandarts)
In 1972 heb ik nog een jaar op kamers gewoond in de pastorie, evenals eerder mijn zus Helene en later mijn zus Monique.


Datum: 05-11-2008
Naam: Jack van Hoek img

Dit hier heet toch niet Doornakkers? Dat is toch de wijk die later, rond '51-'53, volgebouwd is, tegen het spoor aan, met de voetbal en tennisvelden. Dat daar heet Doornakkers.


Datum: 05-11-2008
Naam: Kees van der Hoeven img

Doornakkers is -in de 'officiele' indeling van de gemeente in buurten en wijken uit 2000- de buurt tussen ringweg (Jeroen Boschlaan), spoor naar Roermond en Eindhovensch Kanaal. Alles wat postcode 5642 heeft. Deze foto is in die zin dus Doornakkers.
Overigens is ook wat bekend is als 'Klein Tongelre' (deel tussen Tongerlresestraat en spoor) onderdeel van Doornakkers. Het stuk Klein Tongelre was te klein om als 'autonome' buurt in de buurt- en wijkindeling te onderscheiden.
Het ligt verder in de bedoeling de nieuwbouw op het oude Burgemeester van Engeland Sportpark in de toekomst wel als autonome buurt te gaan onderscheiden. Het zou dan Boschakkers gaan heten. Maar dan nog blijft de Josephlaan veroordeeld tot het Vogelaar-predikaat 'prachtwijk' Doornakkers.


Datum: 05-11-2008
Naam: Ben Brekelmans img

De Doornakkers, wat een spraakverwarring toch allemaal!. En die wordt alleen maar groter nu een of andere malloot ook nog heeft bedacht dat het gebied, dat Jack hierboven aanduidt, voortaan Berckelbosch moet heten. Project-/stadsontwikkelaars maken in Eindhoven alles uit. Niet alleen verfoeilijke blobs en zo, maar ook hoe de stadsdelen moeten worden genoemd. Het was al zo bij het Sprookjesbosch en het Florapark en het gaat gewoon door, zonder dat er op dit punt zelfs maar wordt geluisterd naar bijv. de door het gemeentebestuur zelf aangestelde Commissie voor Straatnaamgeving! Geld is macht, bahbah.


Datum: 06-11-2008
Naam: Kees van der Hoeven img

Smaken verschillen, ook over naamgeving. Een discussie die we hier verder niet hoeven te voeren.
Feit is dat de term Doornakkers al in de 16e eeuw als toponiem in Tongelre voorkwam. Bij volkstelling van de jaren 1950 werd daarmee het stuk ongeveer oostelijk van Johannesburgstraat en Rogier vd Weydenstraat aangeduid. Later heette dit Doornakkers-Oost. Het westelijk deel heette in 1955 nog "Poeijersstraat e.o.". Later werd dit Doornakkers-West, want men wilde zo veel mogelijk af van buurtnamen die met "e.o" van een straat werden aangeduid. En bovendien: dit hele gebied viel inmiddels onder impulsgebied Doornakkers.
De opmerking van Jack klopt dus voor de situatie van 10 of meer jaren terug, maar tegenwoordig is bij mijn weten Doornakkers ook onder de bewoners van het westelijk deel best gangbaar.


Datum: 15-04-2010
Naam: Harry Haerkens img

K.v.d. Hoeven kan zeggen wat hij wil, maar Ik ben het helemaal eens met Jack van Hoek en Ben Brekelmans,. Het gebied rond de de Poeijerstraat, St.Josephlaan, Paul Krugerlaan werd in de jaren 50-70 nooit de Doornakkers genoemd, maar gewoon: Tongelre. De nieuwe Rozenkranskerk (gelegen voorbij het einde van de Paul Krugerlaan in oostelijke richting) werd in de Doornakkers gebouwd nabij de sportvelden, in de buurt bij het spoor waar ook de dierenasiel voor honden lag, vlakbij de onbewaakte overweg. En die omgeving heette gewoon De Doornakkers, dat heette al zo sinds 1955 en is sindsdien bij de echte 'Tongelrenaren' nooit veranderd. Kapelaan Verweij van de St.Josephparochie werd daar toen de nieuwe bouwpastoor, hij was ook de leider van de Genoveva's (een soort verkennersclubje maar dan voor meisjes), hij is later uitgetreden. Dat in de 16e eeuw ''de Doornakkers'' als toponiem in Tongelre voorkwam lijkt me vrij logisch, de Doornakkers maakt onderdeel uit van het gebied Tongelre. Zo behoort ook het Hofke tot het gebied Tongelre. Architecten en gemeenteambtenaren uit Eindhoven hebben vanwege mondernistische gedachten wel meer rare fratsen uitgehaald niet alleen benamingen van wijken en straten, waarna ze door opvolgers weer werden aangepast dan wel teruggedraaid. Zo blijft het nog altijd een schande van de gemeente Eindhoven dat o.a. het prachtige oude stadhuis in de Rechtestraat persé moest worden afgebroken voor een verbindingsweg naar de Keizersgracht, die er echter nooit kwam.


Datum: 16-04-2010
Naam: Kees van der Hoeven img

Uit de reactie van Harry lees ik dat ik Jack en Ben heb zou hebben willen corrigeren, maar dat is niet juist. Ik heb alleen willen aanvullen dat er, naast de benamingen zoals die bij de bevolking leven, ook een gemeentelijke insteek is. En zoals ook gemeld, is er ook creativiteit vanuit de hoek van projectontwikkelaars. En er is een verandering in de tijd. Maar zoals ik schreef, daarover wilde ik niet twisten! Wel nog een aanvulling: de nieuwbouw op het oude sportveldencomplex heeft sinds 1-1-2010 officieel de buurtnaam Tongelresche Akkers gekregen. Uiteraard is besluit genomen in samenspraak met stadsdeelkantoor en commissie van straatnamen en nog anderen. Dus niet gezwicht voor de projectontwikkelaars.