EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

166

Bijdrager:

Jaar:

1915

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Grote Berg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De hoek Kleine Berg / Grote Berg. (1)

Beschrijving

Een van de oudste delen van Eindhoven. Links de tramlijn naar Reusel. En opvallend in dit straatbeeld van toen zijn de grote telefoonpalen. Ter vergelijking staat op foto 345 de situatie anno 2005.
De foto is vervangen door een beter exemplaar uit de collectie van Jan Spoorenberg, de datum is aangepast, poststempel 15-12-1915. (Red. 17-11-2016)


Geplaatst op

29-04-2005

Reacties:

Datum: 29-04-2005
Naam: Jan Jegerings  

Deze prentbriefkaart is eveneens in mijn bezit. Is een uitgave van E & R. Mijn kaart is door een miltair verzonden en is gestempeld: 3.II.17 10 11 N.


Datum: 19-02-2009
Naam: Fam. van Helvoirt  
img

Links op de spoorlijn een dame met een witte blouse, die zeer waarschijnlijk de vrouw van de fotograaf is. Deze man fotografeerde vaak in deze buurt en bijna elke keer stond zijn vrouw in ongeveer deze klederdracht op de foto.


Datum: 19-02-2009
Naam: Rini Talens  
img

Mieke, die hanglamp links is aan het Pannenhuis bevestigd, dat dus net buiten beeld staat. Tussen uw bakkerij De Grooff en het Pannenhuis begon de Laagstraat, die uiteindelijk (veel verderop) weer op de Hoogstraat uitmondde, waar ze dan samen overgingen in de Blaarthemseweg. Een stukje verderop hier links, in de Kleine Berg, heeft mijn schoonmoeder het grootste gedeelte van haar jeugd grootgebracht. Anneke Retera, misschien kent u die?


Datum: 19-02-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Zie aangaande deze dame ook foto 3105. Wellcht dat Guus van Helvoirt wel degelijk gelijk heeft, maar wie was die fotograaf?


Datum: 30-06-2016
Naam: An de Groof  
img

Toen liep de tram naar Reusel nog bij ons voorbij. Vader moest dan de markies optrekken om geen brandgaten erin te krijgen door het opstoken van de locomotief.


Datum: 16-06-2018
Naam: Mieke Gosselink  
img

Een indicatie heb ik op dit moment niet bij de hand. Ik zoek het voor u uit, daar ik erg begaan ben met de wijk waarin ik woon en waar ook mijn roots liggen. Mijn voorouders zijn destijds uit Eersel gekomen om bij Philips de eerste lempkes te gaan maken. Links vooraan was bakkerij De Grooff en daar tegenover lag het Pannehuijs.


Datum: 17-06-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Veel veranderd maar toch herkenbaar. In mijn jeugd, veertiger jaren, woonde ik op de Kleine Berg. Waar rechts die hond staat was in mijn tijd een dubbelwinkelpand met bovenwoningen gebouwd. Het hoekpand achter die grote mast was verbouwd tot winkel en daar zat toen CJamin in. Links op de hoek zat bakker De Groof. De rails heb ik niet meer gekend. Het was toen nog een echte winkelstraat met een fietsenwinkel en een fietsenmaker, een lederwinkel (de Kernzool). Aan het begin aan de oneven zijde een drankwinkel en aan het eind bij De Groof nog een. Een herenmodezaak (V.d. Schoot) een vis/kaaswinkel (V.d. Wal) , café De Sport, drie drogisterijen (Hooyen, Bayens en Lachniet). Een groenteboer (Jansen) een bakker, een bakkerswinkel, boekhandel Hugo Jonkers, kapper Van Lieshout, ), textielwinkel V.d. Sluis, wagenmaker De Rooy, een horlogewinkel, een agentschap van de Maasbode (een Rotterdamse krant), ijzerhandel Van der Schoot, schoenmaker Henkemans. Een opleidingsinstituut voor kantoor, twee kruideniers (Pijnenburg en Oosterkamp), een winkel voor dierenbenodigdheden (De Haan), een stofzuigerwinkel, een tabaksgroothandel. Helemaal aan het begin de winkel van Tenax (tassen en lederwaren) en een huishoudelijkeartikelenzaak (Rombouts). Sorry als ik iemand vergeten ben. O ja, ik vergeet de slagers, Bannenberg en Van Buul.


Datum: 05-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Prachtige foto. Goed te zien is, rechts op de foto aan de trottoirrand, die platte kruiwagen (een slagkar, volgens mij) die gebruikt werd bij het turfsteken. En links een bakkersbakfiets, die misschien wel werd voortgetrokken door een hond, door die eronder te laten meetrekken terwijl de bakker duwt. En wie staat er op de stoep bij die dubbele ladder? Veldwachter, politie, of een persoon uit het garderegiment van de fuseliers, die een klein boefje gevangen heeft? En de stadsreiniging, die met schop en veger de straten bijhoudt.
Voor Paul: gij wit ok alles, hè. Jou fop je niet zo gauw, ik noem jou voortaan "the man of knowledge".


Datum: 08-11-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Van Buul "Henk" ken ik wel. Hij was getrouwd met de oudste zus van mijn vader, Miet Thijssen. Henk kwam uit Limburg. Allebei reeds lang geleden overleden. Aan dezelfde kant maar dan iets verder dan Tenax was nog een frietzaak. De eigenaar was Luuk Van Gestel, rond de jaren vijftig. Een van de broers Van Gestel was alom bekend in het uitgaansleven in het centrum van Eindhoven. Het pand is nu een horecazaak. Het was het pand met de gebogen raam aan de ingang, net als het pand ernaast van de schoenmaker.


Datum: 10-11-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Dank je Bert, maar dat is maar schijn, van vruuger wit ik nog alles, maar vroag me nie wat ik afgelopen zondag heb gedoan. En nu ik toch schrijf, er was nog een slagerij, naast Hooyen, met de indrukwekkende naam Centrale Vleeshal. En die bakker in het eerste stuk van de Kleine Berg heette Roland.


Datum: 14-11-2022
Naam: Johan van den Eeden  
img

Nog een kleine aanvulling. Vanaf de Vrijstraat gezien waren de even nummers van de Kleine Berg aan de rechterzijde. Na het hoekpand waar lederwinkel Tenax zat, was een prachtig nostalgisch bakkerswinkeltje van de familie Roelant. Mijn moeder kocht daar altijd hun heerlijke rozijnenbrood. Een eind verderop aan de oneven zijde van de straat zat vlak voor de slagerij van Hendrik van Buul nog een bakkerij: Van Leest. Ik kan me herinneren dat Van Leest in het naastgelegen pand ook een ijscowinkel exploiteerde.


Datum: 14-11-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Dank Johan. Nog een kleine aanvulling: die bakker aan het begin van de Kleine Berg was inderdaad van Rolant of Roland. Die bakker Van Leest bij Van Buul herinner ik mij niet, en een ijscowinkeltje ook niet, maar wel het sigarenwinkeltje dat gerund werd door een vrouw wier naam ik me niet herinner. Later kwam daar een eerste-elftalspeler van PSV in, Dick Flierman.


Datum: 14-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In aanvulling op wat Johan schreef. Mijn vader heeft me geleerd: de huisnummering begint vanaf het centrum van de stad. Rechts altijd de even en links de oneven nummers.


Datum: 14-11-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Op Eindhoven 1934 (https://www.ihesm.com/eindhoven1934/) kun je lezen wie vanaf 1934 op de Kleine Berg gewoond of gewerkt heeft. Dit geeft iets minder corresponderen met elkaar. Nu weet je het meteen, en kom je de mensen tegen, die reeds overleden zijn en die je vergeten bent.


Datum: 16-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Paul, ik zal maar niet vragen of je weet hoe oud die bakker Roland geworden is, dat zal je natuurlijk ook wel weten. Dus ik vraag het niet. En niet zo bescheiden Paul, de meeste aanvullingen komen van jou.


Datum: 17-11-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Bert, gelukkig vraag je dat niet want ik weet het niet. De bakker heb ik nooit gezien, in de winkel was het altijd een vrouw die de verkoop deed, of dat de vrouw van de bakker was weet ik ook al niet. Dus je moet niet denken dat ik alles weet. Ik was nog vergeten dat naast de winkel van bakker Roland een woonhuis stond waarin een kantoor was van het Ziekenfonds.