Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 16421
Bijdrager Peer Retera
Jaar: 1812
Onderwerp.: Gedrukte en Geschreven Media |Overige Gedrukte en Geschreven Media

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Eindhovenaar in het leger..... ...van Napoleon !

Beschrijving Triest is te weten dat na deze brief nooit meer iets van hem vernomen is.
Geplaatst op 22-07-2008
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 23-07-2008
Naam: Flos Brouwer img

Wat een prachtige brief. En wat een mooie volzinnen. Iemand die in die tijd schrijven kon, was niet zomaar een straatschoffie. Is ook bekend hoe oud deze Jean Tomas toen was?


Datum: 23-07-2008
Naam: Flos Brouwer img

Voor de geschiedenisfreaks onder ons: vergis je niet, gezien het jaartal kan dit niet het leger van Napoleon (Bonaparte) zijn. Koning Lodewijk Napoleon heeft in 1809 een bezoek aan Eindhoven gebracht. Zeer waarschijnlijk dat het hier om een soldaat uit dat leger gaat.


Datum: 24-07-2008
Naam: Peer Retera img

De leeftijd van Jean is onbekend. Wel is duidelijk dat hij nog niet veel gezien had van de wereld omdat ie, zoals ie in de brief beschreef, de tocht van Den Bosch naar Parijs: '...want het is tog wel eens plaizierig voor een jong mensch om de weereld zo eens te doorzien. Want ik heb in deze tijd dat ik van huis geweest ben al veel meer gezien als ik van mijn leeven gezien heb, want wij zijn getrokken van den Bosch op Tilborg op Hoostraten op Lier en Meglen op Brussel; daar hebben wij rustdag gehad...'
Gezien het jaartal had Napoleon Bonaparte nog 3 jaar zijn leger (Waterloo was juni 1815) dus zou het nog steeds kunnen. Zeker gezien het briefhoofd waar toch wel degelijk Napoleon Bonaparte op staat (en aan de andere zijde Josephine) en niet zijn broer Lodewijk Napoleon. Daarbij was Lodewijk tot 1810 koning van Holland. Twee jaar later werd deze brief geschreven...


Datum: 24-07-2008
Naam: Flos Brouwer img

Je hebt gelijk Peer, ik zie nu ook Garde Impérial (keizerlijk leger) boven aan de brief staan. Dat kan dus niet het leger van koning! Napoleon zijn geweest.


Datum: 24-07-2008
Naam: Hans Strootman img

De vraag is of hij vanuit Parijs schrijft. Aan de inhoud te zien niet. Dat zou ook logischer zijn omdat in die dagen de voorhoede van het internationale invalsleger van Napoleon al de Russische grens bereikt had.
Ik vind ook de naam van Ricelle bij de Frans-Italiaanse grens. Hij zou daar gelegerd kunnen zijn bij de troepen die naderhand naar Rusland gingen. De beschrijving van de natuur zou kloppen en in Grenoble en omgeving lagen tevens kazernes.


Datum: 24-07-2008
Naam: Peer Retera img

Hans, je hebt het prachtig bedacht maar deze brief is toch echt in Paris geschreven. Het blijkt niet uit mijn inleiding maar bovenstaand deel is maar 1/3 van de brief. In het andere deel beschrijft hij zijn voettocht van Den Bosch tot Parijs inclusief de rustdagen en de personen die hij daar ontmoet heeft.
Laat de volgende puzzelaar zich maar weer melden... ;-)


Datum: 24-07-2008
Naam: Flos Brouwer img

Het is bijna ongelooflijk wat zo'n simpele brief aan reacties teweeg brengt. Prachtig. Een kostbaar document, Peer.


Datum: 24-07-2008
Naam: Hans Strootman img

Weet je Peer, het een sluit het ander niet uit. Vaak trok men verder en werden eerdere brieven later, al dan niet via een centraal militair punt, verstuurd. Mijn schoonvader verstuurde als lid van de Irenebrigade vanuit Zeeland, Engeland, VS etc. ook brieven en het was later een hele puzzel om daar plaats en tijd aan te geven.
Zijn regiment lag, getuige deze brief niet meer in of bij Parijs. Interessante stof overigens!


Datum: 05-06-2009
Naam: Harry Haerkens img

Beste Peer Retera, Bijzonder interessant zo'n originele brief. Kunnen wij de rest hiervan niet inzien? Groet, Harry


Datum: 28-03-2020
Naam: Geraldine Hoevenaars img

Mijn belangstelling gaat uit naar genealogie en onlangs deed ik onderzoek naar de schrijver van deze brief. Johannes Thomas de Groot, geboren in Eindhoven en gedoopt 21 december 1791. Zijn ouders zijn Michael Paulus de Groot (Eindhoven) en Petronilla Sanders (Bakel). In 1812 zijn vader en zoon bakker in Eindhoven. Joannes Thomas wordt tot de dienstplicht geroepen (conscrit) in 1811 met nummer 21. Hij arriveert bij het militair depôt Courbevoie bij Parijs met enkele andere Brabanders. 9 december 1812 worden ze ingeschreven. Zijn naam wordt verstaan als Jean Theodore De Groost, stamboeknummer 2724. Signalement: lengte 1,73 m. kastanjebruin haar, grijze ogen, hoog voorhoofd, kleine neus, ronde kin, vol gezicht, mond gemiddeld. Hij heeft een milde vorm van pokken (legère de petite vérole). 10 december 1812 treft hij als voltigeur zijn lichting: Infanterie. 5e Regiment Voltigeurs van de Garde, 2de bat. 4de comp. Op 13 dec. 1812 schrijft hij de brief aan zijn ouders. De hele groep van 9 dec. wordt opnieuw ingeschreven: 21 jan. 1813 Jean Thomas de Groost als flankeur onder stamboeknummer 353 in hetzelfde regiment. De volgende vermelding is op 11 aug. 1813. Hij wordt samen met meer Brabanders ingeschreven als reserve dienstplichtige (passé au gardes nationale). Stamboeknummer 3365 Jean Thomas de Groot voltigeur. 1ste comp. De laatste vermelding is van “vermiste Noord-Brabanders die dienden in de legers van Napoleon”. 8 september 1813, Johannes Thomas De Groot, flankeur, 1ste reg. 1ste bat. 4de comp. Laatste tijding bij Frankfort a/d Main. Vader Michael Paulus de Groot, woont in 1830 Stratumseind 240, Eindhoven, met 2e echtg. Moeder Petra Sanders overleed te Eindhoven in 1828 n.b. Tijdens bouwwerkzaamheden bij het station van Rödelheim, een wijk van de Duitse stad Frankfurt, is een massagraf gevonden met daarin de resten van een groot aantal soldaten van Napoleon Bonaparte. Volgens archeologen liggen er in totaal circa tweehonderd soldaten begraven. In 1979 werden er ook al stoffelijke resten van soldaten gevonden in deze omgeving. Bronnen: RHCE Eindhoven. NIMH / Nederlands Instituut voor Militaire Historie. memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr. De Brabantse Leeuw, jaargang 38, 1989, pag. 30 en 100. Artikel door J. van Gils, Hilvarenbeek. Historiek.net De Haan voorjaar 2020.