Jaar: 1956
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Julianastraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |Gemeentelijke HBS / GLE / GSG
Reacties
Naam: Erik Schuitemaker
Heel toevallig tref ik deze klassefoto aan tijdens een speurtocht naar oude foto's van Eindhoven.
Het jongetje op de eerste bank, met de hand onder zijn kin, heet Erik Schuitemaker en dat ben ik dus.
Eerste klas HBS op het GLE in 1955.
De klassejuf gaf geschiedenisles geloof ik. ,Ze kwam in ieder geval uit Tilburg. Leuk Diny, waar sta jij?
Naam: Jan en Nellie Keuten van Weert
Op dit moment ( 2005 ) wonen wij in deze school, de deur op de achtergrond is nu onze voordeur, wij zijn op zoek naar oude foto's zowel van het interieur, zoals de klassen vroeger waren, alsook naar de voorgevel.
Met name het originele opschrift dat vroeger boven de voordeur stond zouden wij graag herstellen, wie zou ons daar verder mee kunnen helpen?
Naam: Toon Vries
De juf, hier nog piepjong, gaf inderdaad geschiedenis en kwam uit Tilburg, Ringbaan Oost. Ze heet mevr. Mooiman-Lathouwers en ik was erg van haar gecharmeerd en hing aan haar lippen. Ze was ook bij ons in de brugklas 1D 1961-62 de klasselerares. Haar man was kleermaker en haar dochter zat op de MMS.
Naam: Piet Schuringa, Hollum/Ameland
De lerares is Mevrouw Mooyman, inderdaad geschiedenis, ze kwam uit Tilburg en gaf op een leuke manier geschiedenisles. Ik zat in de parallelklas 1F, ook een jongensklas; de klassen 1A t/m 1C waren gemengd, maar door het jongensoverschot waren er een aantal jongensklassen.
Naam: Hans Strootman
Ik zat in 1E dat jaar. Net als 1D bestaande alleen uit jongens. Wij hadden dat jaar Toon de Bont voor geschiedenis.Hij bezat een prachtig handschrift dat hij vooral gebruikte om de borden vol te schrijven met historische teksten die wij vervolgens over moesten schrijven. Toen hij in 1971 afscheid nam, kwam ik als beginnend leraar op mijn oude school in de geschiedenissectie , die bestond uit Corry Mooijman, Toon Martens en Mies en Cor van Berkel. Allen zijn inmiddels overleden; Corry Mooyman enige jaren geleden op hoge leeftijd als laatste.
Het was jammer dat de Gemeente Eindhoven in 1995 , door de terugloop van brugklasleerlingen,de grote onderhoudskosten van het gebouw,het verdwijnen van de MEAO-afdeling,meende met het Openbaar Onderwijs in dat stadsdeel te moeten stoppen. De school vervulde met name door dat openbaar karakter altijd een wezenlijke rol in de Eindhovense onderwijswereld.Door die pluriforme bevolking heerste er altijd een unieke sfeer. Maar veel ouders uit kringen die vroeger hun kinderen nooit naar confessioneel onderwijs stuurden, kozen steeds vaker voor de dichtsbijzijnde school, ongeacht de signatuur.Daarbij bleven eind jaren 80 veel Veldhovense leerlingen , afkomstig van de Neutrale scholen, weg en zij waren altijd goed voor ëën à twee bruglassen.Ook de groep ouders die bewust openbaar onderwijs zocht, werd gestaag kleiner. Vrij geruisloos werden vervolgens de VWO/HAVO/MAVO -afdelingen opgenomen in Kempenpoort , een MBO/HAVO school, die na verloop van tijd weer opging in het ROC. DE VWO-afdeling werd vrij snel na de fusie al afgestoten en vanaf 1998 fungeert, nog steeds onder de vleugels van het ROC, de HAVO/MAVO(vmbo-t) afdeling als Montessoricollege in het gebouw van de voormalige Nuts-PA aan de Habsburglaan.
Het GLE/GSG- archief is jaren geleden overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.