Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Kerkje van Prijt

Beschrijving Het kerkje van Prijt aan de Iepenlaan in stadsdeel Strijp.

Prijt is in Eindhoven een bekende naam. De familie begon in 1917 met de eerste winkel. Prijt is tegenwoordig nog steeds een meubelwinkel, maar heet nu Donjon, op Ekkersrijt.

In 1920 begon de familie Prijt in hun eigen huiskamer met bijeenkomsten van het protestantse kerkgenootschap Vergadering van Gelovigen. Aanvankelijk was dat in de Hubertastraat, later verhuisde de familie naar de Iepenlaan waar zij een manufacturenzaak begon. Al in 1923 verhuisde de winkel naar de hoek Frederiklaan - De Jonghlaan, waar achter de zaak een zaaltje met plaats voor 80 gelovigen was.

Door de aanwas van veel, voor het overgrote deel protestantse, families uit Noord-Nederland werd ook dit zaaltje al snel te klein. In 1927 opende Prijt een eenvoudig kerkje op de hoek Iepenlaan - Henriëttestraat. In de volksmond heette het al snel het Prijtkerkje of Kerkje van Prijt.

In 1977 nam de Vergadering van Gelovigen zijn intrek in buurthuis De Bron aan de Elburglaan waar ze nog steeds gevestigd zijn. Het Prijtkerkje kwam vervolgens leeg te staan, raakte in verval en brandde uiteindelijk in 2017 volledig af, waarbij brandstichting niet kan worden uitgesloten omdat een projectontwikkelaar het kerkje wilde slopen om er appartementen te kunnen bouwen. Die appartementen zijn er in 2019 dan ook gekomen.

Zie ook o,a. foto's 918, 25827 en 53037.

 
Geplaatst op 12-08-2024