EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15635

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk/Bleekstraat*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Overige Bedrijven / Industrie

Onderwerp 3.:

Vogelkooienfabriek Pennings

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vogelkooienfabricage

Beschrijving

Weinig mensen weten dat rond 1930 op de Bleekstraat een fabriek stond waar vogelkooien werden gefabriceerd. De firma Gebr. Pennings vervaardigde er zo'n 700 à 800 per week. Boven: machinale bewerking, waar de duizenden onderdeeltjes in een mum van tijd werden vervaardigd. Onder: afdeling montage. (Uit de Eindhovensche Illustratie van Theo Verschueren.)


Geplaatst op

23-04-2008

Reacties:

Datum: 16-11-2011
Naam: Daatje Tielens  
img

Ik wist wel dat er een vogelkooienfabriek was, maar niet dat daar foto's van bestonden. De fabriek was van mijn opa Christ Pennings en zijn zonen. Het fabriekje stond (en staat mogelijk nog) achter het huis Bleekstraat 71, later Vestdijk 155. Ik weet niet precies wanneer de fabricage van vogelkooien gestopt is. Later is dezelfde werkplaats nog gebruikt als meubelmagazijn en nog later, rond 1952, heeft mijn opa hem verhuurd aan de Heemaf, die het als magazijn gebruikte.
Ikzelf ben in dit huis geboren, omdat mijn ouders in de oorlog bij mijn grootouders zijn gaan inwonen bij gebrek aan een eigen huis. Ons gezin heeft tot eind 1951 op de bovenverdieping van het huis van mijn opa gewoond. De werkplaats was bereikbaar door een poort (die er nog is) en een onderdoorgang onder het huis door. Je kon daar met een (niet te grote) auto doorheen rijden. Mijn grootouders hebben in dit huis gewoond tot hun dood in 1958 en 1962.
Op de foto herken ik een van mijn ooms, Jan Pennings.


Datum: 16-11-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Daatje, wat moet dat geweldig zijn om zo een stukje familiegeschiedenis te ontmoeten; ik ben stik jaloers, maar gun het je van harte hoor.


Datum: 27-07-2020
Naam: Yvonne Henderson  
img

Achter deze mooie geschiedenis zit nog veel meer interessants. De familie Pennings had al in de negentiende eeuw in Gemert een fabriekje waar ze vogelkooitjes maakten voor de kweek van kanaries, die was ontstaan als bijverdienste door thuiswevers. Grootvader Johannes was zelf katoenfabrikeur (geweest) en oom Antoon was tussenpersoon voor de firma De Heer te Eindhoven. Mooi om te zien hoe deze ondernemende familie zich in de loop der jaren is blijven onderscheiden. Opa Christ moet een technisch vernuft zijn geweest met de fabricage van zelf uitgevonden gasinstallaties, een motorfiets en wat al niet meer. De volgende generatie ging verder met de meubelfabricage. En wat te denken van Harry Pennings met zijn galerie op de Geldropseweg?