EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

15370

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Overige Groepen

Onderwerp 2.:

Heraldiek

Onderwerp 3.:

Stads-, Gemeentewapens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gemeentewapen Eindhoven

Beschrijving

Het stadswapen van Eindhoven zoals vastgesteld in 1923. Het Eindhovense stadswapen, althans de leeuw en de drie posthoorns, dateert al van de late Middeleeuwen, de beginjaren van onze stad. De leeuw en hoorns komen al voor op het oudst bewaarde stadszegel uit 1355. De leeuw is de Brabantse leeuw, de hoorns zijn ontleend aan het familiewapen van de Heren van Cranendonck, een tak van het adellijke geslacht Van Horne dat zijn oorsprong vindt in het Limburgse Horn (bij Roermond). De Heren van Cranendonck waren eigenaar van de Heerlijkheid Eindhoven.
In 1817 is een stadswapen vastgesteld met dezelfde kenmerken als het huidige, alleen met een azuurblauw schild (zowel links als rechts) en de leeuw en hoorns in goud (de rijkskleuren). Dit ondanks dat de oorspronkelijke kleuren van het stadswapen al in de zestiende eeuw bekend waren!
Na de vorming van Groot-Eindhoven in 1920, waarbij vijf omliggende gemeenten aan Eindhoven werden toegevoegd, moest er een nieuw stadswapen komen. Gekozen werd uiteindelijk voor het wapen zoals hierboven afgebeeld, dus in de oorspronkelijke kleuren die overigens zijn afgeleid van de Brabantse kleuren. In 1923 werd het nieuwe stadswapen officieel vastgesteld door de Hoge Raad van Adel.
De heraldische beschrijving van het stadswapen luidt: "Gedeeld: I in zilver een leeuw van keel, II in keel drie paalsgewijze gerangschikte posthoorns van zilver, beslagen, geopend en gemond van hetzelfde. Het schild gedekt met eene vijfbladerige kroon van goud".


Geplaatst op

08-02-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto