EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15346

Bijdrager:

Jaar:

1989

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

217 Looiakkers

Straat:

Stadswandelpark

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Kunstobjecten

Onderwerp 3.:

Stadswandelpark

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Buikje

Beschrijving

Dit beeld staat in het Stadswandelpark. Het is een personage uit het boek Camera Obscura, dat Nicolaas Beets onder het pseudoniem Hildebrand in 1839 schreef. Kunstenaar Jan Bronner won in 1914 een ontwerpwedstrijd voor een monument ter ere van de 100e geboortedag van Beets, dat in zijn geboortestad Haarlem geplaatst zou worden. ZIjn ontwerp bestond uit een achtkantige fontein met op de hoeken kalkstenen beelden van acht personages uit Camera Obscura: Buikje, Teun de Jager, Keesje het Diakenhuismannetje, de lieftallige Suzette Noiret, Pieter Stastok sr., grootmoeder Kegge, de dandy Van der Hoogen en Robertus Nurks.
Het beeld van Hildebrand alias Nicolaas Beets zou op enige afstand hiervan geplaatst worden.
Pas ruim 30 jaar later, in 1948, waren de beelden klaar en vanwege het moeizaam bijeenkrijgen van het benodigde geld werd het monument pas in 1962 onthuld.
De beelden vielen echter ten prooi aan vandalen en ook tegen de weersomstandigheden bleken ze niet goed bestand. Daarom zijn ze in 1983 vervangen door hardstenen kopieën. De originele beelden zijn gerestaureerd en in 1990 bij museum 't Nijenhuis in het Noord-Hollandse Heino geplaatst. Van de gipsen voorontwerpen zijn bronzen afgietsels gemaakt, die op verschillende plekken staan. Drie daarvan, Keesje het Diakenhuismannetje. Suzette Noiret en Buikje, staan in het Eindhovense Stadswandelpark waarvan we laatstgenoemde op de foto zien. Zij staan op het grasveld naast het Radiomonument.


Geplaatst op

14-12-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto