Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1921
Locatie 1.: Woensel Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Woensel
Oud-Woensel in 1921
Beschrijving | Detail van de eerste plattegrond van Groot-Eindhoven na de annexatie. Genoeg op te ontdekken. Woensel-West nog niet bebouwd, de Bakkerstraat is nog niet doorgetrokken, de Schoolstraat staat hier wel doorgetrokken tot de Kruisstraat, op latere plattegronden niet. |
---|---|
Geplaatst op | 11-03-2008 |
Reacties
Naam: Paul van der Cingel
We zien op dit kaartgedeelte hoe de situatie ten noorden v.d. Woenselse overweg was in 1921. De Elisabethlaan loopt nog maar tot het spoor. Wat verder opvalt is dat de straatjes rechts bij de Woenselse markt nog ontbreken, alleen de Bakkerstraat is er al gedeeltelijk. De Slagerstraat staat er nog niet op. De Marconilaan heet het Lijntje en de Kronehoefstraat met boerderijen is de grens van de bebouwing, bij de Kloosterdreef gaat het iets verder. Ook de Gildelaan is er nog niet. Het stuk tussen Weverstraat en Verwerstraat zal pas begin jaren ´50 bebouwd worden.
Naam: Hans van Melis
Volgens mijn kopie is deze kaart uit 1926 met op de hoek van de Van Brakelstraat en de Trompstraat op Trompstraat 8 het hulppostkantoor. 1921 lijkt me echter waarschijnlijker, de Wassenaarstraat uit 1921 staat er nog niet op, wel een niet bestaand stuk van de Schoolstraat compleet met bebouwing. Overigens Paul, bij de Kloosterdreef, Runstraat en Frankrijkstraat ging de bebouwing verder. Ook de Straat (Woenselsestraat) was tot aan Vlokhoven al bebouwd.
Naam: Paul van der Cingel
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet dat er nog niet is. De Pastoor Petersstraat, Philips had het terrein naast het stadion nog niet volgebouwd met Ontspanningsgebouw en school. Het grote open stuk rechts naast het spoor is ook opvallend. In de jaren na de oorlog bleef de Steenstraat nog lang een landelijk karakter houden, net als het stuk ten noorden ervan. Waar eens de stoomtram reed was al heel wat gebouwd, Bakers en Raaymakers en de luciferfabriek en nog wat kleinere bedrijven.
Naam: Peter Ernest
Een hele mooie plattegrond, ik mis net het stukje beemd hierop. Wij woonden in de Pruimenstraat en ik zou graag willen weten waar deze in de huidige situatie exact heeft gelegen. Ik weet nog dat de onderdoorgang bij het 18 Septemberplein altijd onder water stond en dat wij daar vlotje vaarden. Ook was er links van de Pruimenstraat een terreintje waar wij "steile wand" fietsten.
Naam: Paul van der Cingel
Hoe vaker je naar een kaart of plattegrond kijkt hoe meer je ziet. Zo zie ik nu pas dat de Verwerstraat op deze plattegrond doorloopt boven de Pastoriestraat. Begin jaren '50 als de Verwerstraat vanaf de Kruisstraat al bebouwd is, net als het gebied rechts van de Woenselse Markt, is er geen sprake van een doortrekking van de Verwerstraat ten noorden van de Pastoriestraat. Wat ook opvalt is dat het verlengde van de Kruisstraat, langs de Woenselse Markt, (Klooster-) dreef heet. Alles bij elkaar krijg je de indruk dat er nogal slordig te werk is gegaan bij het tekenen van deze plattegrond.