EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

14855

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Vervoer en Garage

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips promotiebus

Beschrijving

Een Philips VIPRE opleggerbus, zo te zien gefotografeerd in Griekenland. VIPRE is de afkorting van ‘Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven’. Het bedrijf werd in 1948 opgericht als onderdeel van Philips. Het doel van het bedrijf was het regelen en uitvoeren van het personeelsvervoer van Philips. Hiervoor bestond onder andere een samenwerkingsverband met DAF. In het DAF-museum staat sinds 2015 een gerestaureerd exemplaar van zo'n opleggerbus.
De oplegger op deze foto werd niet ingezet voor personeelsvervoer, maar werd waarschijnlijk als opvallend vervoermiddel gebruikt om promotie te maken voor en demonstraties te geven met test- en meetapparatuur, ontwikkeld door het Philips-onderdeel T&M, Test and Measuring Instruments. Dat was een succesvolle Philips-tak die uiteindelijk begin jaren negentig werd overgenomen door Fluke, nog steeds een andere grote naam op het gebied van test- en meetapparatuur. (Red.)


Geplaatst op

05-04-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-04-2023
Naam: Paul an der Cingel  
img

De Viprebussen vervoerden personeel dat buiten Eindhoven woonde. Ook heel wat (kleine) busondernemingen in de Kempen werden voor dat vervoer ingeschakeld. Elke dag verliet een enorme colonne bussen via Willemstraat, Emmasingel en Keizersgracht de stad. Ik heb heel wat keren staan kijken op de hoek van de Kleine Berg, het duurde wel even voordat de laatste bus de stad verlaten had. Op zaterdagmiddag werden de bussen met opleggers gebruikt om een of twee jeugdelftallen van PSV naar uitwedstrijden te rijden. Dat was eigenlijk een hele luxe, want jeugdleden van andere clubs kwamen. op de fiets. Particuliere auto's waren er nog nauwelijks. Dat waren overigens wel oudere modellen, de trekker was vaak van Kromhout, een Nederlandse. vrachtwagenfabriek.


Datum: 07-04-2023
Naam: Sierd Loman  
img

De oplegger die we hier zien is een voormalige personenvervoer-oplegger van Philips, ooit door de firma Deckers gebouwd. Deze is later verbouwd voor deze promotiedoeleinden. De trekker is eveneens van een latere generatie dan de "torpedo-front"-trekkers, die er oorspronkelijk voor bedoeld waren.