Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1944
Locatie 1.:Woensel |424 Mensfort |Tonnaerstraat/Woenselsestraat*
Locatie 2.: Woensel |424 Mensfort |Tonnaerstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bevrijding
Reacties
Naam: Tini van Rooij
Dit is de enige plaats waar werkelijk is gevochten bij de bevrijding van Eindhoven. Er zouden twee van deze FLAK 88mm kanonnen hebben gestaan op de Woenselsestraat. De loop van het kanon is in de richting van de Kloosterdreef gedraaid, waar de Amerikanen, in een omtrekkende beweging, vandaan kwamen. De Duitsers bliezen zelf het kanon op. In deze omgeving vielen 15 doden, 13 Duitsers en 2 Amerikanen.
Naam: Piet van Hees
De ringen om de loop vertellen het aantal kills dat de geschutbemanning heeft gescoord. Het geschut heeft vier poten waarop het normaal wordt vastgezet met ankers in de grond. Hier zijn de te ontkoppelen wielstellen die voor en achter zitten nog aan het geschut, en zijn de twee zijpoten uitgeklapt. Er werden dan balken onder geplaatst. Het afschieten van het geschut is dan veel riskanter, maar het ding is veel sneller opgesteld, en belangrijker nog: snel weg. Het moeten dus ervaren en fanatieke mensen zijn geweest, uit de manier waarop ze hun geschut onder controle hebben en het ding zelf onklaar maken in de hopeloze situatie. Uit de verslagen van de para's blijkt dat ook. Het waren er inderdaad twee. De enige andere schermutseling van belang is de sluipschutter in de Vlokhovense kerk, die een officier doodde, meerdere para's verwondde en enig oponthoud veroorzaakte.
Naam: Wil van Ooyen
Volgens het boek De bevrijding van Eindhoven geschreven door de geschiedkundige Karel Margry, stonden er tijdens de gevechten twee kanonnen. Dit kanon stond meer richting Vlokhoven. Het andere kanon stond tegenover de woning van burgemeester De Vries en heeft Amerikanen beschoten richting Kloosterdreef. Hierbij werd het huis van slager Wilbers verwoest. Dit kanon werd met een mortier vanuit een tuintje in de Runstraat uitgeschakeld. In dit boek staat ook een foto van dit kanon met Duitse krijgsgevangenen, waarvan er een gewond is aan zijn arm. Volgens mij heb ik als vierjarige deze krijgsgevangenen in de Pastoriestraat richting Broekseweg afgevoerd zien worden.
Naam: Tom Peeters
Hallo allen. Op de foto zien we het kanon wat hier nog staat op de Woenselsestraat, voor de winkel van Notten. Dit kanon werd later versleept naar de Hamsterstraat, voor het huis van de fam. Van Heeswijk. Het andere kanon stond op de T-splitsing (vroeger) van de Kloosterdreef met de Frankrijkstraat-Woenselsestraat. Het kanon op de foto is nog mobiel en werd door de Duitsers vernietigd met een springlading. Het andere kanon werd uitgeschakeld door machinegeweervuur en een geweergranaat vanuit de Runstraat.