Bijdrager Arno van der Linden
Jaar: 1999
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Wal
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Overige Evenementen, etc. |Milleniumwisseling
De milleniumklok op de Wal.
Reacties
Naam: Paul van der Cingel
Leuk bedacht, maar er is nooit een jaar 0. Onze kalender is totstandgekomen met behulp van de Romeinse kalender en het nieuwe jaar begon niet op1 januari, maar op 1 maart. In de loop der eeuwen is er nog een verandering geweest: de Juliaanse kalender werd door paus Gregorius vervangen door wat we nu de Gregoriaanse kalender noemen. En om nog meer verwarring te scheppen, heeft men een aantal schrikkeldagen geschrapt. In landen waar de Russisch orthodoxe kerk heerste heeft men tot kort na de revolutie van 1917 de Juliaanse kalender behouden.
Naam: Paul van der Cingel
Beste Jan, de kalender zoals wij die kennen is in de loop der tijd meer dan eens aangepast. Als jij een bron kent waaruit blijkt dat er ooit een jaar is aangeduid met '0', laat het me weten. PS: ik heb nog nooit gehoord van iemand die met 0 begon als hij ging tellen.
Naam: Jan van Kemenade
Beste Paul, we praten over verschillende dingen. Jij hebt het over kalenders met culturele en religieuze kanttekeningen en ik heb het over tijdmeting. Die computerklok telt gewoon seconden. Ook de Gregoriaanse kalender kent een variant waarin het jaar 0 voorkomt, evenals negatieve jaartallen. Dat is de proleptische Gregoriaanse kalender, die gebruikt werd in de wetenschap om tijdmetingen over lange perioden te beschrijven, b.v. in de astronomie. Daarvoor moet je terug in de tijd kunnen tellen zonder iets over te slaan. Ik wil je laatste vraag beantwoorden maar dan ga ik er een streep onder zetten. Die bron, dat is het normblad ISO 8601. Daarin staat die kalender gewoon gedefinieerd. met de jaaraanduiding YYYY, waarbij Y een getal is tussen 0 en 9. Over 7980 jaar krijgen we het gelazer weer bij de overgang 9999 naar 0000. Dan is het de deka-milleniumbug ;-)
Naam: Paul van der Cingels
Beste Jan. Wij gebruiken de vermeende geboorte van Jezus als begin van onze jaartelling en die begon met het jaar 1. Dat er in de wetenschap die ISO-norm wordt toegepast betekent niet dat er destijds iemand was die 0 gebruikte om het jaartal aan te duiden. De stand van wetenschap van toen kun je natuurlijk wel aanduiden als wetenschap van het jaar 0, maar dat is een metafoor en daar kunnen wetenschappers niet veel mee. Ik vond het leuk om hierover van gedachten te wisselen, maar dit was het wel wat mij betreft.
Naam: Paul van der Cingel
Beste Jan, op 26 september 1914 werd mijn nicht geboren. Op 26 september 1915 werd zij 1 jaar. Zij vierde haar 100e verjaardag op 26 september 2014, die dag begon haar honderdeneerste levensjaar, het eerste jaar van haar tweede eeuw, die ze overigens niet zal volmaken, want ze is inmiddels overleden. In de wetenschap wordt een andere taal gebruikt dan in het dagelijks leven en niet alleen t.a.v. tijd. Ik doe suiker in mijn koffie en geen C12H22O11.