Bijdrager Jan Spoorenberg
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Philips Complex Strijp 1/S*
Locatie 2.: Strijp |616 Strijp S |Torenallee
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Strijp 1 / S
Complex Strijp 1 / S
Beschrijving | Complex Strijp 1 / S. De gebouwenrij die we nu de Hoge Rug noemen vormden en vormen het hart van het gebied, dat decennialang bekend stond als de Verboden Stad: slechts met een toegangspasje mocht je het terrein op en wat er gebeurde was soms strikt geheim. Het jaar van deze foto is onbekend, maar aan het type auto en het N-kenteken lijkt het waarschijnlijk de situatie in de jaren veertig of begin vijftig. Hier ligt tegenwoordig de Torenallee, het gebouw rechts vooraan op de foto heet nu Apparatenfabriek. Daarachter de gebouwen Gerard en Anton en helemaal achteraan, met de ronde hoek, het Veemgebouw waar o.a. de eerste experimentele televisieuitzendingen plaatsvonden. Voor de kenners onder ons: in Philipsjargon waren dit achtereenvolgens de gebouwen SK, SAN, SBP en SDM. Ze stammen uit eind jaren 1920 (respectievelijk 1927, 1929 en 1930). De leidingstraat zorgde voor de distributie van o.a. zuurstof en perslucht over de verschillende gebouwen, komende vanuit de energiecentrale op Strijp II ofwel Strijp-T. Nu ligt hier de busbaan, op een deel van die busbaan is de leidingstraat echter bewaard gebleven. Deze staat als een soort pergola over de busbaan heen en raakt ook langzaam maar zeker begroeid met klimop. Zie ook o.a. foto's 9617, 11245, 17432 en 21748. (Red.) |
---|---|
Geplaatst op | 07-03-2024 |
Reacties
Naam: Eric Kemperman
De term "Verboden Stad" werd m.i. nooit gebruikt door "de gewone Eindhovenaar". Om elk bedrijfsterrein staat wel een hek en zijn er portiers. Al is het maar om het dievengilde buiten te houden. Is "Verboden Stad" later verzonnen door projectontwikkelaars, net als met Witte Dame en Bruine Heer (die volgens mij ook pas later verzonnen zijn)?
Naam: bert.vanherk
De namen Witte Dame en Bruine Heer zijn naar mijn weten in gebruik gekomen nadat Philips was vertrokken en de gebouwen gerenoveerd werden en deze bijnamen kregen. De uitdrukking "de verboden stad" was er al in mijn tijd als kind in de jaren vijftig. Het werd de verboden stad genoemd als bijnaam, wij zeiden altijd "Dit is Strijp-S ook wel genoemd de verboden stad". Je kon er niet zomaar binnenkomen. Bij de toegangspoorten zat 24/7 altijd een portier omdat het complex ook zo groot was. Je kon alleen binnen met een pasje dat je aan de portier liet zien.
Naam: bert van herk
Leuk om te weten: waarom heet Strijp-S Strijp-S? We hebben Strijp-S, -T en -R en dat zijn de eerste drie letters van het woordje Strijp. Er zouden ("dat was de gedachte hierbij") nog drie nieuwe complexen bij komen: I, J en P. Samen vormde dat dan het woord Strijp. Om de een of andere mij onbekende reden is dat niet doorgegaan. Maar als ik de kaart van Eindhoven van toen bekijk, dan vraag ik mij af waar die drie complexen dan moesten komen te liggen. Er is geen plaats voor deze drie terreinen, of ze zouden het Philips-de Jongh-park moeten opofferen, en dat is zeer onwaarschijnlijk. Of heel het Drents Dorp moet verdwijnen. Dat kon ook niet want daar werden de werknemers uit Drente ondergebracht. Als ik verder op de kaart kijk, dan blijft er niks over. Miisschien de Herdgang? Dat kan ook niet want daar trainen die voetballertjes van PSV. Dus dan drie woonwijken slopen (niet dat dat een probleem is voor Eindhoven, ze slopen heel graag, dus daar ligt het niet aan) maar waar breng je dan je personeel onder? En de bewoners van die gesloopte wijken? Zou bovenstaande dan de reden zijn?. Who can tell? Elke reactie is welkom.
Naam: bert van herk
Giovanni van Helvoirt zegt: "Philips was niet zomaar een bedrijfje." Dat klopt Giovanni, het woordje "Philips" sprak je met respect uit. Philips was "HET" bedrijf, daar gebeurde het. Als je daar mocht werken, was je binnen. Dan zat je gebakken. En als je je a.s. schoonvader vertelde dat je bij Philips werkte, dan mocht je zonder meer met zijn dochter trouwen. Hij wist dan dat ze goed verzekerd was.
Naam: bert van herk
Giovanni van Helvoirt, again: "al die hekken en poorten". Hier een leuk verhaaltje (echt gebeurd). Als je afgewerkt was en je (al dan niet) gedoucht had, en je met de massa mee de poort uitliep of fietste, stond de portier aan de poort (in dit geval aan de Beukenlaan bij het Veemgebouw) al buiten voor zijn loge te kijken naar die stroom mensen die naar huis gingen of naar de bus liepen. Hij pikte er zo nu en dan iemand uit die hij in zijn loge controleerde of er niks in zijn tas of zakken zat dat hij vergeten was eruit te halen. Zo werd ook ik een keer uit de rij mensen gehaald en moest in zijn loge komen. Daar werd in mijn tas gekeken of er niks meer in zat dan mijn broodtrommel. en in de zakken van mijn jas. Daarbij moest ik mij ook gedeeltelijk uitkleden, waarbij hij mijn broekzakken, jas en schoenen controleerde, waar hij, toen ik zo in mijn flanel stond, nog op zijn gemak een slok koffie dronk die op zijn bureau stond naast de telefoon. Na mij nog gedeeltelijk gefouilleerd te hebben (bovenkant lichaam) mocht ik mij weer aankleden en de portier liep naar buiten. Toen ik hem passeerde bij het verlaten van de loge wenste hij mij nog een fijne avond en ik kon mijn weg voortzetten naar de welverdiende soep thuis.