Reacties
Naam: Hans van Melis
Vooruitziende blik of lange termijnplanning? Bij de bouw van het Vredesplein in 1917-1918, de bouw van de huizen aan de Leostraat in de Bloemenbuurt in 1921. En bij de bouw van de brug van foto 2191 is in de dertiger jaren steeds rekening gehouden met de Ceintuurbaan van Cuypers en Kooken. Zie foto 2216.
Naam: Hans van Melis
Uniek was de Leostraat niet: zie foto 2216. Het plan rond het Bloemenplein en omgeving is al uit 1919, dus van voor de annexatie. Dat het pas in 1921 zo ver was, lag aan de gemeentearchitect Kools. Dit was niet de enige keer dat een bouwproject stagneerde door Kools. Vandaar ook de bouw net over de gemeentegrenzen in Aalst en Tivoli.
Naam: Henk van den Brink
Het unieke van de Leostraat is dat die straat al in 1921, dus 1 jaar na de vorming van Groot Eindhoven, als onderdeel van de rondweg werd ontworpen en uitgevoerd. De stedenbouwers anno 2006 hebben dit goed in hun oren geknoopt en laten bij de ontwikkeling van Bloemenbuurt Zuid deze allee weer herleven. In de komende jaren zult u het aanzicht van de zuidelijke rij woningen enorm zien veranderen, echter met behoud van de sfeer van 1921!
Naam: Kees van der Hoeven
Linksvoor zien we het rijtje Leostraat 94-100. Oude huisjes die nog steeds behouden zijn (hoe lang nog?). De huizenrij erachter, met de sierlijke gevels, nr. 82-92, staat wat verder naar voren en moest het veld ruimen voor een woningrij van 1989, toen de Leostraat als vierbaans rondweg met twee ventwegen blijkbaar te smal was.
Uiterst recht zien we een huisje dat zo ongeveer op de hoek Anjelierstraat stond.
Naam: L Muijtjens
Ach wat leuk, uitgerekend dat huisje links, met dat kind ervoor, werd tot 19 mei 2016 bewoond door mijn moeder. Ze was niet uit dat huis weg te branden. Wij hebben vanaf 1960 gewoond op huisnummer 101, 112 en als laatste op 98. Met deze foto zijn het ook echt de laatste huisjes uit het verleden. En ze overleven de tand des tijds.