Bijdrager A. van Beurden
Jaar: 1931
Locatie 1.:Stratum |237 Kruidenbuurt |2e Kruizemuntstraat
Locatie 2.: Stratum |237 Kruidenbuurt |Kalmoesstraat
Kruising 2e Kruizemuntstraat - Kalmoesstraat
Beschrijving | De kruising 2e Kruizemuntstraat met de Kalmoesstraat, gezien in de richting van het Lavendelplein. Op de voorgrond een lantaarnpaal en bomen die beschermd worden door een ijzeren hekwerk. In een wijk met die typische bouwstijl uit de beginjaren 30. |
---|---|
Geplaatst op | 15-09-2005 |
Reacties
Naam: Piet ( Pierre ) Alderliesten
Wij kenden deze tunnels erg goed. We haalden veel kattenkwaad uit. Gelukkig konden we erg snel lopen, dat zat in de familie. Volgens mij was de tweede Kruizemuntstraat haast aan het einde, tegenover de Korenbloemstraat en de Madeliefstraat. Dus richting Floralaan Oost. Wij speelden hoofdzakelijk aan het eerste gedeelte bij de Leenderweg. Volgens mij was er in een van die zijstraten een winkel waar we pees voor de knellen (werptol) kochten. Je kon daar óók vliegers met rietjes kopen. Dat laatste gebeurde vaak omdat er weinig geld was. Dan verdween een klosje garen van je moeder om te vliegeren. Weet één van jullie nog meer op dit gebied? Graag je verhaal.
Naam: M.van Dongen
Rechts op de hoek woonden mijn opa en oma Wuijts. Mijn ouders en wij (vader Marijn, moeder Anneke Wuijts, zus Corrie, en later ook Jeanny) woonden bij hen in (eind 40er-begin 50er jaren). Links naast ons woonde de fam. Gregoire. Rechts van ons woonde de familie Op den Buis (Andries, Peter en ??). Recht tegenover ons woonde de fam. Wouters. Bij hen woonde ook hun zoon Ferry met zijn vrouw Berta in. Wij hadden een grote keuken. Er stond nog een ouderwetse wc zonder stankslot met een emmer water en een pakje oude kranten Van een spoelreservoir en een douche hadden we nog nooit gehoord. In de gangetjes werd ook altijd fanatiek gekneld. Tegenover de fam. Op de Buis hadden ze als eerste televisie. Voor 5 of(10?) cent mochten wij daar dan op zaterdag naar "De Verrekijker" kijken.
Naam: Lieke Slegers
Was "De Verrekijker" niet zo'n beetje het "Jeugdjournaal" van nu? Ook wij gingen met de hele straat bij buren (mijn oom) kijken. Ook uit die tijd was o.a. het programma "Morgen gebeurt het" met prof. Plano en "Varen is fijner dan je denkt" met Zeefje. En alles natuurlijk in zwart-wit, maar leuk dat we het vonden!
Naam: Bert Huugen
Wij hebben in de 2e Kruizemuntstr 24 gewoond. Aan het pleintje bij de Kalmoesstraat woonden aan onze kant fam. Van Mierlo, dan Van den Oever, dan wij, naast ons Roest, dan Simons, Broekman en Klomp. Schuin tegenover ons fam Van Ham dan ,?, dan fam. Kampert, eerst woonde daar de fam. Peters, dan Elewout, daarnaast Weemers en dan Van Gemert. Dit was natuurlijk niet alle jaren dat wij daar hebben gewoond zo, want er werd nogal eens verhuisd. De familie waar Marijn het over heeft heette Donders. Met 30 man (kinderen) zaten we daar naar dappere Dodo en "Morgen gebeurt het" te kijken. Zoiets vergeet je nooit meer. Op het pleintje bij de Kalmoesstraat werd altijd gevoetbald. De poortjes waren de goals. Soms hing de familie Donders het geknal tegen de muur de keel uit en mochten we niet naar de televisie kijken. Altijd een fijne buurt geweest.
Naam: Fred Broekman
Wij woonden op nummer 18 en verkochten gasmuntjes en losse sigaretten, en inderdaad Bert tussen Klomp en Simons in. Wij, Frans, Jeanne, Lies, Nel, ik (Fred), Ria en Nico. We hadden acht kinderen, zijn daar geboren en voor een groot deel opgegroeid. In 1956 zijn we verhuisd naar de St. Petrus Canisiuslaan tegenover een veldje, waar nu de winkels staan. Overigens zegt mij de naam Bert Huugen niets, leg eens uit. In die tijd was Arie Ribbens (ja, DE Arie Ribbens) vriend van mijn oudste broer Frans. Wij speelden veel om de hoek in de Venkelstraat (bij ons achterom).
Naam: Cor Lavrijsen
Hallo Marijn, als de fotograaf met zijn rug naar de Edelweisstaat staat en de foto dus is gemaakt richting Lavendelplein, dan woonde ons opa en opoe op de linkerhoek en is het huis dus net niet te zien op deze foto. In het linkerhuis van het linkertunneltje woonde volgens mij de fam. Donders (televisie) en in het rechterhuis van het linkertunneltje woonde de fam. van Mierlo. Je neef Cor Lavrijsen.
Naam: Jan de Keijzer
Hé Bert, ik zag dat je op 24 woonde. Ik heb daar gewoond net voor jullie van 1931/32 tot 1952. Ik weet nog dat jouw ouders hartstikke blij met het "nieuwe" huis waren. Ik was 23 toen wij verhuisden naar Strijp. Ik ken ze ook hoor, Roelof en broer Ale, zusje Jannie. Mathieu en Jo Simons hadden nog een zus Liesbeth en nog een broertje (naam?) Henk en Franske Elewout.
Naam: Jan de Keijzer
Fred Broekman, ik ken je wel als een peuter, maar ik denk dat je ook veel ouder bent dan Bert Huugen. Als jij een van de oudsten thuis bent, kan ik mij dat voorstellen, want Bert zal van rond 1950 zijn en jij 1940/42. Je vader en moeder kan ik omschrijven. Beiden niet groot, je moeder iets kleiner dan je vader en als ik me niet vergis dan ging je vader met het kerkzakje in de kerk rond.
Naam: W.Verwimp Wouters
Ik ben rechts op de foto, het huis dat je net ziet, geboren bij mijn oma boven. Mijn ouders zijn Ferry en Bertha Wouters. Ik weet nog dat mijn oma vroeger lektoeten zelf maakte en dan verkocht. Deze huizen staan er niet meer, maar ik woon nu eigenlijk in het linkse huis van de foto, dus recht tegenover het oude huis van mijn oma, maar dan nieuwbouw.
Naam: Fred Broekman
Beste Jan, onze kinderen heb ik vanaf de oudste (Frans) naar de jongste genoemd, ik (Fred) ben van 1943. Dat van dat rondgaan in de kerk is juist. Mijn vader was zeer actief in de parochie, dus ook in de kerk. Zelf heb ik een hele tijd gezongen ik het kerkkoor (Tivolikoor) onder leiding van pater Smulders. De naam Jan Keijzer zegt me eigenlijk niet zo veel meer. Jammer hè.