Schubertlaan (1)
Beschrijving | Het voorste deel van de Schubertlaan met rechts het winkelcentrum. De uitgever van deze kaart zat in dit rijtje. Achteraan de sigarenzaak van Lutterman (een tijdlang annex postkantoor). |
---|---|
Geplaatst op | 27-08-2007 |
Reacties
Naam: Bas Bakermans
In 1959 ben ik hier als 1-jarige komen wonen, van hier uit gezien de laatste flat links. Ik weet nog dat ik als 5-jarige van mijn moeder helemaal alleen vanaf de eerste flat naar de kapper moest lopen. Die herenkapper zat toen ook in de buurtwinkels op de foto, ongeveer in het midden. Die man vroeg dingen als "wil jij een scheiding?". Wist ik veel. Ja, zei ik maar. Thuis gekomen kon ik van mijn moeder gelijk terug om een en ander weer in orde te laten maken door de kapper. Gewoon een pony, ik had nooit een scheiding gehad. Door schade en schande wijs worden, zo ging dat vroeger. Ik vergeet het hele geval nooit meer en zie nu deze foto en alles komt weer helemaal boven. Ik heb er tot 1968 gewoond en als 10-jarige toen naar Veldhoven verhuisd.
Naam: Berry Veroude
Ik ben in 1965 rechts van de foto geboren. Ik weet nog dat daar een slager zat die later naar de andere kant is verhuisd. Deze kant was toen dicht gemaakt en daar werd geslacht? Ook weet ik dat er eerder een supermarkt zat, de naam ben ik kwijt maar in de waspoeder zaten blikken auto's die je op kon draaien. Verder zat er om de hoek een lampenwinkel die ook huishoudelijke dingen verkocht. De eerste friettent die ik herinner was het Kuiperke aan de andere kant. Postkantoor op de hoek en de bakker zat er ook aan twee kanten. Een Spar die later naar Woensel is verhuisd. Kapper Erik, waar ik tot op heden nog kom.
Naam: Ger van der Palen
In dit rijtje zat in de jaren 60 ook een televisiezaak. Wij hadden pas laat tv, maar als die dan kapot was, bracht mijn pa hem naar die zaak en kreeg dan altijd een luxer ruilapparaat mee naar huis. Volgens mij is ons pa er wel vijf keer ingetrapt en kocht dan een luxer apparaat dan hij ter reparatie had aangeboden. Echt koopmanschap.
Naam: Frans Wouters
Het winkelcentrum had drie zijden. Op de foto de zijde aan de Schubertlaan. Daarin zat op elke hoek een tabakszaak. Er was ook een drogisterij Verhoeven en een speelgoedzaak Chavenu en een slijterij. Later (eind jaren 70) vestigde zich er Pizza Pronto, een van de eerste afhaalpizzeria's in Eindhoven. Om de hoek in de Bellinistraat was de brood- en banketwinkel van Olfers, later De Vries. Daarnaast de SPAR-winkel die werd gerund door de heer Van 't Geloof. De keurslagerij van Vonken, kapper Eric, groentenboer Kollenburg en 't Kuiperke, de cafetaria van de familie Kuipers. Aan de derde zijde (aan de Donizettilaan) was o.a. nog een banketbakker en een slager.
Naam: Ger van der Palen
Op Donizettilaan 61 zat in de jaren 60 Marinus Ros met zijn groentenzaak (verhuisd vanaf de Genneperweg). Hij woonde er toen boven (o.a. met zoon Rene). Later kwam er beneden een wasserette en opende Rene op de 1e verdieping zijn kapperszaak. Precieze jaartallen heb ik niet.
Naam: H.E. Kuiper
Ik kwam de foto van de Schubertlaan tegen op de site van Eindhoven in Beeld. Ik (toen bijna 9) kwam met mijn ouders in 1959 in de Schubertlaan wonen op nr. 155. Heerlijk om die foto’s terug te zien. Zie ook: slechts drie auto’s in de straat. Ik ben benieuwd hoeveel er nu staan ... Een tijd geleden kwam ik op de site terecht omdat ik wilde weten of er foto’s waren van de Christelijk Nationale School (CNS) in de Iepenlaan (nabij het centrum). Daar gelukkig één klassenfoto van mijn 5e klas (1961/1962) gevonden. De CNS is later verhuisd naar de Brahmslaan hoek Offenbachlaan. Daarvan waren wel foto’s te zien maar helaas niet van mijn laatste jaar (6e klas 1962/1963). Leuk om het winkelcentrum weer terug te zien. Heel wat uurtjes doorgebracht, deels vanwege boodschappen doen, deels uit verveling (voor ons – de jeugd – was toen aanmerkelijk minder afleiding dan nu!). Goede herinneringen aan de speelgoedzaak! Een paar jaar geleden moest ik voor mijn werk naar een congrescentrum in Veldhoven. De bus vanaf het station reed o.a. door de, evenwijdig aan de Schubertlaan gelegen, Karel Doormanweg(laan?). Ik was perplex: waar in mijn herinnering de Schubertlaan behoorlijk ver weg was van het centrum leek het tijdens de busreis bijna IN het centrum te liggen. Zo zie je maar: alles is relatief! Ik weet nog wel dat de zogenaamde Airey-woningen aan het eind van de Schubertlaan eind jaren vijftig begin jaren zestig nog helemaal niet bestonden. Daar hield Eindhoven op en was er alleen boerenland. Velhoven was ver weg. Enfin, leuk om dit allemaal terug te zien.