Bijdrager Jo Geerings
Locatie 1.:Stratum |233 Sintenbuurt |Rector Baptistlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Stratum, St Jansschool Rector Baptistlaan
Reacties
Naam: Frank Zuylen
Linksboven met het vraagteken erboven zou Henk Kampert kunnen zijn die later, begin jaren vijftig, zijn sporen verdiend heeft op de H. Hart Jongensschool aan de Ploegstraat bij Engbers. Derde van rechts doet mij denken aan mijn leraar Frans/Engels van het Augustinianum (1956/1957), de heer Van der Vorst.
Naam: Peter Vermeulen
Is de 5e van links met pijp misschien de latere wiskundeleraar Dekkers van het St Joriscollege? Dan zou het Den Ali zijn.
Naam: Peter van Dijk
Leuke foto! Vooral omdat er niet alleen diverse oude kennissen opstaan, maar ook mijn vader Dyon van Dijk (4e van rechts) die ook enige tijd 2e dirigent van het Tivolikoor is geweest en later dirigent van het Gerarduskoor (Roostenzangers). De 3e van rechts is inderdaad Peter v.d. Vorst (mijn peetoom), die later Engels heeft gedoceerd op het Augustinianum. De 2e van rechts is Ton Hikspoors en de 2e van links (staande) is overigens niet dhr. De Laat maar Luc van Stratum. De rest komt me jammer genoeg zo niet bekend voor.
Naam: Henk Mariƫn
De man, zittend rechts voor de man met het vraagteken, herken ik inderdaad als de heer Dekkers. Hij was enkele jaren mijn wiskundeleraar op het St. Joriscollege en wij noemden hem 'de ali'. Hij kon heerlijke bolknakken roken tijdens de les. De hele klas was dan gevuld met sigarenrook, want hij hield van flink door de klas lopen tijdens de les. Het was een tamelijk driftig mannetje, dat erg boos werd als je iets de eerste keer niet snapte. Ook haalde hij op komische wijze Nederlandse uitdrukkingen en gezegden door elkaar. Ik herinner mij nog: Onthoud dit goed vast!
Naam: Fred Looijmans
Derde van links lijkt mij ook de heer Van Weerdenburg, later hoofd van de Sartoschool (lagere school). Ik had les van hem in de zesde klas.
Op het Sint Joris College had ik wiskunde van Dekkers (d'n Ali). Ik zat toen in de klas bij zijn zoon die wij allemaal Tonny Dekkers noemden maar door zijn vader steevast Antoon genoemd werd. Die had het trouwens niet makkelijk, want zijn vader wilde kennelijk koste wat kost voorkomen dat hij de indruk zou wekken dat zijn zoon werd voorgetrokken.
Naam: Ties van den Berge
Op de foto herken ik inderdaad een aantal mensen. Achterste rij uiterst links: Luc van Stratum. Derde van rechts: Dion van Dijk (zwager van Peter Smulders). UIterst links heer Van de Kerkhof later docent gym aan de meisjeskweekschool Edenstraat. Middelste rij: links heer Van de Weerdenburg, later hoofd lagere school Pius X parochie. Daarnaast Nolleke Dekkers, later op het Joris wiskundedocent en "den Ali" genoemd. Middelste rij tweede van rechts: Piet van der Vorst, later docent Engels Augustinianum. Uiterst rechtsboven Tonnie Hikspoors, later docent Nederlands jongenskweekschool Hemelrijken. Vooraan: Theo Panken, hoofd der school, woonde op de Floralaan.
Naam: Wim Habraken
Mijnheer Caelers (bijnaam - De Kale - hoe kan het anders?) was inderdaad een leraar die wij op de Augustinus-mulo hadden. Een aardige man. Als ik het me juist herinner, was hij in onze tijd bij een ernstig auto-ongeluk betrokken met fatale gevolgen.
Naam: Wim Habraken
Dion van Dijk was onze dirigent van het Gerarduskoor. Zie foto 19934.
Naam: Ties van den Berge
Naast Dion van Dijk zit de heer Bakermans, die ik in de 3e klas als onderwijzer had. Hij had een rottinkje en stoute jongens gingen bij hem over de knie. Ik ben zelf overigens nooit slachtoffer van hem geweest. Ik zal wel een brave zijn geweest.
Dion van Dijk was inderdaad onderwijzer, later leraar beroepsonderwijs. In die tijd assisteerde hij Pater Smulders als opleider van de aspirant-koorknapen. Ik heb die training bij hem gevolgd van najaar 1949 tot medio 1950, waarna ik naar het "Grote Koor" mocht. Tot 1967 ben ik lid gebleven. Toen heb ik mijn lidmaatschap opgezegd en ben ik zelf gaan dirigeren in de Michaëlkerk aan de Clovislaan
Dion werkte met een afgeleide van de methode van Justine Ward, een Amerikaanse muziekpedagoge, die een cijfermuzieksysteem had ontwikkeld. De 1 was de do, de 2 was de re enz. De "hoge" do werd weergegeven door een 1 met een puntje erboven. De "lage" do met een puntje eronder. Een rust was het cijfer 0. Achtste noten werden met één streepje erboven weergegeven. Zestiende noten met een dubbele streep. De meest ingewikkelde partituren werden door Pater Smulders zo bewerkt voor het koor. Heel knap werk, maar ook monnikenwerk. De jongens van het koor leerden dat systeem van de heer Van Dijk en konden bijgevolg alle muziek op notennamen zingen. Je zong simpelweg alles in "do", ongeacht de toonaard waarin het stuk stond. Pater Smulders transponeerde alle muziek die hij wilde uitvoeren in dat systeem. De mannen zongen gewoonlijk van "gewone" bladmuziek. In de vroege jaren 60 waren wij met enkele kornuiten een soort bibliothecaris van het jongenskoor. Voordat de repetitie begon, ging ik het programma bij Pater Smulders op het Rectoraat halen en vervolgens zorgden wij dat alle muziek gereed lag voor aanvang van de repetities. Jos Merkx deed dat voor de mannen. Daardoor kende je de muziekbibliotheek van haver tot gort en wist je heel veel nummers van buiten, waardoor je de catalogus vaak niet eens nodig had. Dion van Dijk was overigens ook tweede dirigent in die jaren. Hij dirigeerde ook een dameskoor in Tivoli en hij dirigeerde het Gerarduskoor, de latere Roostenzangers. Hij heeft Pater Smulders ook een tijdlang vervangen toen die door de provinciale overste in Tilburg een tijdlang teruggeroepen werd naar het moederhuis in Tilburg aan de Bredaseweg.
Naam: Frank Zuylen
Was Panken niet getrouwd met een dochter van de laatste burgemeester van Tongelre, Van Engeland? Ik meen mij twee namen van zijn dochters te herinneren, José en Mientje. Over Henk Kampert nog het volgende: Vermoedelijk is dit zijn eerste baan als onderwijzer. Na zijn periode bij de H. Hartschool aan de Ploegstraat is hij naar 's-Hertogenbosch gegaan en daar een aantal jaren leraar op het St. Janslyceum geweest. Vervolgens werd hij directeur van de PABO aldaar. Begin jaren '80 kwam ik hem bij toeval in 's-Hertogenbosch weer tegen.
Naam: Peter van den Brand
Volgens mij is de leraar die in het midden achteraan zit (links van Hikspoors) meester Vermeulen. Ik heb bij hem in de 5e klas gezeten. Ik herken hem aan zijn oren. Hij had rood haar. Hij woonde in de Schalmstraat en kwam altijd op een scooter naar school.
Naam: Peter van den Brand
Na het lezen van enkele bovenstaande berichten is waarschijnlijk degene op de foto toch niet meester Vermeulen. Ik zat bij meester Vermeulen (5e klas) in 1958/1959. Hij had ook trillende handen en die zaten zo nu en dan ook los. In de 6e klas kwam ik bij meester Hikspoors, een aardige man. Hij woonde in Leende. Hij is later leraar Nederlands geworden in het middelbaar onderwijs.