Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1958
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Kruisstraat
Locatie 2.: Woensel |412 Hemelrijken |Van Kinsbergenstraat
Kruisstraat hoek Van Kinsbergenstraat
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Inderdaad Tini, het café dat de ouders van Frank Weber runden en dat o.a. de stamkroeg was van de burgemeester van Woensel (zie foto 4759). PSV-affiche achter het raam. Opvallend is het ontbreken van TV-antennes. Of was 1955 daarvoor nog te vroeg?
Naam: Hans Vervoort
Hier links de hoek om en dan een tiental meters aan de rechtse kant in de Kruisstraat was een textielwinkeltje van mevr. Boogers. Haar man Frans Boogers haalde wekelijks de huur op voor de woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Ik zie hem zo weer zijn rondes fluitend door de straten maken, 4 huizen van te voren aanbellen en dan de huur in ontvangst nemen, de kaart aftekenen voor het ontvangen geld en met snelle pas naar het volgende huis.
Naam: Petri van Gelder
Vroeger was huurschuld brengschuld, m.a.w. de huurder werd geacht de huur zelf naar de verhuurder te brengen. Door bittere omstandigheden schoot dat er wel eens bij in en daarom was het gebruikelijk dat grote verhuurders een incasseerder in dienst hadden die met een grote geldtas om de schouder huis aan huis de huur kwam ophalen. Gevaarlijk beroep? Toen niet...
Naam: Hans Vervoort
Met de kermis werd er bij de Weber altijd een orkest ingehuurd. Het biljart werd van een vlonder voorzien en in de hoek geschoven. Zo ontstond een podium waarop een 4-mansorkest plaats nam en tijdens de kermisdagen muziek maakte. Een orkest wat hier vaak speelde was de Rag Time Band uit Best.
Naam: Ben Brekelmans
Hans, dat jij dat nog weet! Die Rag Time Band was een 4-mansformatie met o.a. zangeres en contrabas. Ze waren destijds erg populair in het circuit van de gehuwdenbals. De polka, valeta, mazurka, wals en tango waren toen nog musts. De gemiddelde leeftijd van de bandleden was in mijn beleving een dikke 65 jaar! Maar ja, voor muziekmaken ben je nooit te oud, zolang je maar MUZIEK maakt.
Naam: Hans Vervoort
Mari, de familie Van der Heijden heeft vanaf de oprichting van de Rag Time Band vele leden van de familie, maar ook van buiten de familie, in de orkestbezetting gehad. Vanaf de start vlak na de Tweede Wereldoorlog tot de laat 90er jaren waren zij present bij kermissen, bruiloften en partijen. De oprichters waren Wim van der Heijden en leading lady Jo van der Heijden. Deze twee hielden de zaak tot het laatst draaiende.
Naam: Wil van Hout
Van den Broek zat niet links maar rechts. Op de hoogte van het elekticiteitshuisje. Het waren ongeveer buren van de firma Scheepers. Het was een bruin café met stamgasten die bij het interieur hoorden. Ze hadden ook nog een heel knappe dochter die vrij jong overleden is.
Naam: Tini van Rooij
Nou Willem, er was nog een reden en wel dat Philips vanuit Eindhoven uitzond en hier dus een voor die tijd erg sterk TV-signaal aanwezig was. Dan had je geen antenne nodig, met een eenvoudig stukje tweelingsnoer kon je een dipool maken die uitstekend werkte als kamerantenne. Dan kon je alleen Nederland ontvangen. Met een antenne kon je ook Duitsland en België aan en dan had je keuze uit drie zenders.
Naam: Tini van Rooij
Willem ik denk dat ze hiermee bedoelen dat de uitzendingen die door Philips verzorgd werden werden gestaakt. De NTS bleef de Philipszender echter als steunzender voor zuid-Nederland gebruiken. Pas nadat in 1957 de TV-torens in Roermond en Goes in gebruik genomen werden, werd de Eindhovense zender uit de lucht genomen.
Naam: Tini van Rooij
Dat waren radio-antennes Sjef, de radiodistributie kwam je huis binnen via de telefoonkabel. Je kreeg dan, tegen betaling, van de PTT een luidspreker in huis en een keuzeschakelaar waarmee je kon kiezen uit zo'n vijf zenders, eigenlijk het systeem dat je nog in ziekenhuizen aantreft. En je hoefde geen radio te kopen. Radiodistributie is hier nooit populair geworden, ik heb het maar eenmaal ergens gezien.
Naam: Sjef Claassen
Ik heb overigens ook ergens op deze site een artikeltje geschreven over Rinus Lokerse. Rinus was verlamd en had een reparatiebedrijf voor radio's aan huis, in de Piet Heinstraat. In de werkplaats achter het huis heb ik mijn eerste TV-uitzendingen gezien. Zal rond 1950 zijn geweest.
Naam: ruud van heerwaarden
Ik kan mij herinneren dat mijn oma en opa in Amsterdam radiodistributie hadden. Een zwarte bakelieten draaiknop. Het verhaal gaat dat mijn oma dan rond 10 uur 's avonds tegen mijn opa zei: "Zet de radio maar uit, dan kunnen die mensen ook naar bed". Tja, of het waar is ... denk het wel.