Fotonr.: 12910
Bijdrager Rob de Haan
Jaar: 1963
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Dommelstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Dommelstraat met Metropole

Beschrijving Links nog de hoek van het pand Lebesque. Geheel rechts Hotel Royal. Het Metropole-theater brengt wat rust in het zeer rommelige straatbeeld. Aan de reclame van Hero Conserven te zien staat de fotograaf boven op het hoekpand van groentenwinkel Lamers.
Geplaatst op 14-08-2007

Reacties

Datum: 30-06-2008
Naam: Gerard van de Schoot img

Als ik me niet vergis, staat hier in de straat een vrachtauto van Van Loon, de groothandel in eieren. Dit was in de jaren 60 en 70 dé eierenhandelaar van Eindhoven.


Datum: 02-07-2008
Naam: Willy van den Akker

Beste Gerard van de Schoot, ik denk dat jij daar gelijk in hebt, want deze auto van eierhandelaar Van Loon komt mij ook bekend voor. Die kwam ook iedere week bij ons eieren afleveren. Toen waren de eieren nog verpakt op houten rekken met karton, waarop honderd eieren zaten en die zaten weer in een kist van tien rekken. Later zijn dat kartonnen dozen geworden. Peter Kneepkes was het die bij ons kwam en dat was een zoon van een stoffenwinkel van de Heezerweg genaamd De Knoop (De Kneup zinne wij).


Datum: 03-07-2008
Naam: Fanny v. Ree Bovers img

In de Metropole was er rond de jaren zeventig op de maandagnacht speciaal voor Aziatische en Indische mensen film, vooral karatefilms. Hele families kwamen er dan, moeders met kleine kinderen, opa’s en oma’s, en het was er erg gemoedelijk. Harry Vertommen uit de Olympialaan, een oude vriend van mijn man, nam ons mee. Hij gaf zelf karate-les in Strijp. Vaak stond na de voorstelling de politie buiten te wachten en controleerde de mensen of ze niet illegaal hier waren.
Ook was de Metropole een van de eerste bioscopen, die Sensurround geluid had, en waar de film Earthquake in 1974 gedraaid werd met effecten, zodat je zelf het gevoel had dat de grond onder je aan het schudden was. En links van de Metropole was Studio M, waar meer alternatieve films werden vertoond. Soms werden er films gedraaid die jaren later een kaskraker werden in de grote bioscopen. A Clockwork Orange uit 1971 van Stanley Kubrick was een van die films die hier het eerst gedraaid werd.


Datum: 05-07-2008
Naam: Gerard van de Schoot img

Willy, ik herkende de vrachtauto aan het logo dat erop staat. Ik heb zelf in de jaren 60 bij de Etos gewerkt en toen leverde Eierhandel van Loon ook aan alle Etos-filialen de eieren. Dat gebeurde in eierkisten, in eerste instantie waren het rekjes waar er ongeveer 36 op zaten en later in doosjes van 10 stuks. Toen er nog geen doosjes waren, werden ze gewoon in een papieren zak gedaan. En dat was een ellende, er gingen er wel eens stuk voor dat de klant de winkel uit was. Dan kon je alle eieren er weer uithalen en zuiver maken en overnieuw in een andere zak doen. Misschien kun jij je ook nog wel herinneren dat er al eieren stuk in de kisten zaten en als die een paar dagen in het magazijn stonden er een vreselijke geur ontstond. Het is toch wel leuk om zulke plaatjes terug te zien en herinneringen op te halen uit die tijd. En als ik me het goed herinner, zat de Groothandel van Loon op de Edenstraat?


Datum: 28-01-2010
Naam: Joep Schouten img

Volgen mij woonde de familie van Loon aan de Edenstraat en zijn ze daar begonnen. Het bedrijf is daarna verhuist naar de Visserstraat no18 in Woensel. Daarvoor zat daar de CO-OP bakkerij in waar wij tussen de middag altijd lekker vers brood gingen halen en wat te snoepen meekregen, afgekeurde gebakjes en koekjes. Ik woonde ernaast op no 20 van 1959 tot 1975, en mijn ouders tot hun dood in 2002 en 2004. Volgens mij zitten de eierlogo's nog in de stalen poorten. De chauffeur die toen voor hen rondreed heette André (?) Kuipers en woonde er ook boven, daarna is hij in het huis van Oud-papierboer van der Velden gaan wonen op de hoek Visserstraat / Spinnerstraat. Ik weet nog dat meneer van Loon verongelukt is met z'n auto op 'n spoorwegovergang tussen Acht en Boxtel. Mina van Loon zwaaide toen de scepter. Mijn huidige vrouw heeft toen ze niet meer naar school wilde, en dus moest gaan werken, op 't "eierfabriek" van de familie van Loon gewerkt eind jaren '60 begin '70.