Fotonr.: 12716
Bijdrager Aviodrome Luchtfotografie
Jaar: 1934

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Scheerkwast en FlaK

Beschrijving In het midden van de foto buigt 'Het Lijntje' (later Marconilaan) naar de Lijmbeekstraat. De bomen links, in het verlengde van de Wattstraat, staan bij de Joodse begraafplaats. Rechts in het verlengde van de Frankrijkstraat eerst het Texaco bezinestation en dan scheerkwast (a) links daarvan scheerkwast (b) hier zou in WOII de FlaK Fliegerabwehrkanone gestaan hebben. Het is aan Lambert van Agt, Wil en Willy om te kiezen uit a en b. (Hans van Melis)

Geplaatst op 30-07-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 30-07-2007
Naam: Peter Vermeulen

Voor degenen die bovenstaande tekst enigszins cryptisch vinden, verwijs ik naar foto 11245.


Datum: 30-07-2007
Naam: Wil van Hout img

De witte vlek op het voetbalterrein links zegt iets over het veelvuldig gebruik van het doel, wat natuurlijk dichter bij huis was. Het moet het Scheerkwastenterrein zijn. Rechts daarvan, over de Lijmbeekstraat, was dan ook het voetbalterrein van Woensel en dat zag er duidelijk beter uit. Vanuit de fotograaf gezien was het gebied tussen het voetbalterrein Woensel en de Marconilaan tijdens een gedeelte van de oorlog door de Duitse afweer in gebruik.


Datum: 30-07-2007
Naam: Mari Kieneker img

Dan lag het Woensel-terrein daar waar nu de Gravensandestraat is, of zie ik dat verkeerd?


Datum: 30-07-2007
Naam: Tini van Rooij img

Klopt Mari, vanaf de Marconilaan rechts van de Johan van der Waalsweg.


Datum: 31-07-2007
Naam: Jeanne Melters img

Volgens mijn man, die in die buurt is opgegroeid was het Scheerkwastterrein van EVVS Eindhovense Voetbalvereniging de Scheerkwast, opgericht door kapper V.d. Boom, of V.d. Bomen van de Lijmbeekstraat. Het clublokaal was een café in de Lijmbeekstraat, waar de spelers zich ook moesten omkleden, want een kleedlokaal was er niet.


Datum: 14-03-2010
Naam: Cor Wijnen img

De reactie van Jeanne Melters verdient nog enige aanvulling. Het voetbalterrein dat tegen de spoorlijn ligt is inderdaad het Scheerkwastterrein. Voluit Rooms Katholieke Voetbalvereniging Scheerkwast (RKVVS). De oprichters waren twee kappers; de genoemde Jan Boomen en Ies van Kessel. De eerste was een sigarenmaker met knippen en scheren als bijbaan en de tweede fulltime kapper op de hoek Lijmbeekstraat/ Peperstraat. Het clubhuis was het buurtcafé "de Blauwe Kiel", tegenover de Peperstraat. Omdat het veld zelf geen kleedgelegenheid had, werd er achter het café omgekleed en gingen de spelers in looppas over straat naar het veld. Jarenlang werd er op het Scheerkwastveld het TBC-toernooi gehouden voor het goede doel. Ik herinner me dat er dan altijd een grote geluidswagen stond, gesponsord door AIDA-sigaren. Tussen het voelbalveld van Woensel (RKVVW) en de Marconilaan stond tijdens de oorlog een zogenaamde "gaarkeuken". Hoe de verdeling van de daar bereide maaltijden was geregeld, weet ik niet.


Datum: 15-03-2010
Naam: Cor Wijnen img

Op mijn vorige reactie moet ik een verbetering aanbrengen. De sigarenmaker/kapper heette niet Jan Boomen, maar Jan Boomkens. Na 65 jaar is de herinnering wat verbleekt. Overigens heet de Scheerkwast al weer heel lang Woenselse Boys.


Datum: 12-07-2013
Naam: Paul van der Cingel img

Mijn herinneringen aan de Scheerkwast dateren van 1951-52. Met een paar jongens van mijn school in de Schoenmakerstraat gingen we na vieren via de zeeheldenbuurt, waar een van ons woonde, de leren bal (met veter!) ophalen en clandestien voetballen op het veld van de Scheerkwast, geen flauw benul waar die merkwaardige naam vandaan kwam. We hadden het idee dat het streng verboden was en dachten altijd dat er iemand zou kunnen komen om ons weg te jagen. Dat is overigens nooit gebeurd. Of er toen nog in georganiseerd verband gevoetbald werd, weet ik niet. In die tijd speelde RKSV Woensel al aan de Boschdijk naast Maria op de Puinhopen, waar de reportagewagen van Philips experimentele tv wel eens een wedstrijd kwam verslaan. Alleen in Eindhoven, bij geselecteerde Philipsmedewerkers thuis konden die wedstrijden gezien worden.