EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12453

Bijdrager:

Jaar:

1921

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Hemelrijken

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Pensionaat St. Joseph

Beschrijving

De slaapzaal van pensionaat St. Joseph (op de ansichtkart met een z gespeld) aan de Hemelrijken in Oud-Woensel. Het pensionaat, in 1921 opgericht door de Zusters van Liefde uit Schijndel, heeft bestaan tot begin jaren zeventig.
Op het pensionaat werden verschillende opleidingen gegeven aan meisjes, van huishoud- en kweekschool tot de ULNO (Uitgebreid Lager Nijverheids Onderwijs), de nijverheidsschool en een opleiding tot verpleegkundige. Naast hun scholing kregen de meisjes ook les in onder meer strijken, naaien en andere handwerken.
Veel van de meisjes kwamen uit de dorpen in de omtrek en moesten intern kunnen verblijven en daartoe werd het pensionaat opgericht. De meisjes werd er routine en discipline aangeleerd. Vakantie hadden ze wel, maar buiten dat speelde zo'n beetje hun hele dagelijkse leven zich af in en rond het pensionaat en de school. Op de slaapzaal hadden de meisjes enige privacy dankzij de slaapcabines (chambrettes genaamd) maar 's morgens was het dringen geblazen bij de wasbakken. Vóór het ontbijt werd er eerst gebeden in de kapel en daarna ontbeten in de refter, waarna de meisjes door de lange, hoge gangen naar de klaslokalen liepen.
Nadat de Zusters van Liefde naar een nieuw klooster aan de Kloosterdreef verhuisden (naast de Sint-Petruskerk) verdween ook het pensionaat. Tegenwoordig huisvest het complex onder meer een dak- en thuislozenopvang.
Zie ook o.a. foto's 5341, 5348, 25907 en 32631. (Red.)


Geplaatst op

13-11-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto