Fotonr.: 1236
Bijdrager Miep Hesemans
Jaar: 1951
Locatie 1.:Strijp |623 Lievendaal |Noord-Brabantlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Officierswoningen in de Noord Brabantlaan.

Beschrijving In de eerste oorlogsjaren werden in de Noord Brabantlaan een aantal officierswoningen gebouwd. Ze waren bestemd voor Duitse militairen die op Welschap waren gestationeerd. De woningen leken vrijwel onverwoestbaar met hun muren van bijna een meter dik. Op 'dolle dinsdag' 5 september en daarna werd, na het vertrek van de Duitsers, alles leeggeroofd. Na de oorlog werden de huizen voor normale bewoning omgebouwd. Overigens was de Noord Brabantlaan toen nog aan beide zijden een doodlopende weg.
Geplaatst op 04-09-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 06-10-2005
Naam: Diny Nagel img

Ik heb me wel eens laten vertellen dat de raampjes boven de voordeur oorspronkelijk gaten waren van waaruit er geschoten kon worden.


Datum: 14-05-2006
Naam: Wil van Hout img

De huizen waren toch van de ? Wie kon hier dan de eigenaar van worden? Men had niet alleen de inhoud maar ook het huis zelf moeten claimen. Maar in die tijd waren de mensen nogal tam. Al de bezittingen van de Duitsers kwamen eigenlijk in handen van onze bevrijders. Wie het weet mag het zeggen. The winner takes it all.


Datum: 26-05-2006
Naam: Johan Boogers img

Wil, ik meen me te herinneren dat deze panden na het vertrek van de Duitsers nog een tijdlang zijn gebruikt door manschappen van de Engelse RAF. De RAF is nog jaren gelegerd geweest op Welschap.


Datum: 26-05-2006
Naam: Anne Troost img

Later hebben de RAF-mensen in de flats aan de Karel de Grotelaan gewoond. Het meest in de blokken die het dichtst bij de rotonde staan. Prettige mensen, mijn vader kwam er met brood aan de deur.


Datum: 27-05-2006
Naam: Matty van de Zanden img

Nu snap ik eindelijk waarom we spraken van de Engelsenbuurt, als we als kind de flats aan de Karel de Grotelaan bedoelden.


Datum: 30-07-2007
Naam: Jan van der Meulen

In mijn herinnering was een groot gedeelte of al deze woningen Bauleitung der Luftwaffe? Deze vermelding stond duidelijk aangegeven op de woningen. Officierswoningen staan naar mijn mening in Zeelst, ongeveer 30 stuks. Deze laatste ontdekte ik eerst na de oorlog en zij zijn nog overwegend origineel.


Datum: 31-07-2007
Naam: Johan Boogers img

Dat, Jan, zijn naar mijn mening de huizen in de omgeving van de Biezenkuilen, die later ook nog lang in gebruik zijn geweest door onze luchtmacht. Nadien, en nog niet zo heel lang geleden, gerestaureerd en verbouwd tot min of meer luxe woonhuizen. Corrigeer me maar als mijn herinnering me in de steek laat!


Datum: 14-01-2008
Naam: Eddy Heijting img

Begin 50er jaren woonden wij in de Noord Brabantlaan. Wat ik me nog goed kan herinneren, was dat die huizen enorme dikke muren hadden. Bomvrij?


Datum: 15-01-2008
Naam: Johan Boogers img

Dat klopt! Zij waren zodanig gebouwd dat zij bestand waren tegen kogelregens en bom- en/of granaatscherven. Een soort bunkers dus. Maar bomvrij waren ze beslist niet.


Datum: 15-01-2008
Naam: Jeannette Wassink img

Mijn zus heeft ook in een van deze huizen gewoond, op Noord Brabantlaan 132. Ze hadden inderdaad dikke muren en het was een heel gedoe om het 's winters warm te stoken. Daarentegen was het 's zomers wel lekker koel binnen. Naast hen woonde mevr. Koershuis (tante Nel, helaas al heel wat jaren geleden overleden) en daarnaast Jan en Irene Mesman met kinderen Joep en René.


Datum: 04-02-2008
Naam: Jaap Koster img

Ik heb zelf ook bij de Noord-Brabantlaan gewoond. Als kind gingen we vaak spelen richting Zeelsterbrug. Aan het eind van deze huizen was de kruising Welschapsedijk en de Zeelsterstraat. Daar stond ook de kleuterschool en richting brug was een grasveldje.


Datum: 04-02-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Waren er twee Jan Ligthartscholen? De Jan Ligthartschool die ik ken lag op het Kerstroosplein in Stratum.


Datum: 04-02-2008
Naam: Piet Snijder img

De Jan Ligthartschool, gebouwd circa 1954 en enkele jaren geleden afgebroken, stond op de hoek van de Noord-Brabantlaan en de Van de Muydenstraat. Ik heb daar van 1954 tot 1959 op gezeten bij o.a. 'juffrouw' van Nes en 'meneer' van Deelen.


Datum: 04-02-2008
Naam: Eddy Heijting img

In ieder geval staat er een Jan Ligthartschool op de hoek van de Noord-Brabantlaan met de Van de Muydestraat. Is er iemand die nog iets weet over de boerderij van de fam. Tobs, die achter een van deze huizen gestaan heeft, daar waar nu de Krabbestraat is?


Datum: 04-02-2008
Naam: Hans Strootman img

Ja, Thérèse; naast de door jou genoemde Jan Ligthartschool was er ook een in Strijp, in de Van de Muydenstraat. Albert Peters was het hoofd. Hij is daarna docent en vervolgens directeur van de Nutskweekschool/PA geworden. Ik meen dat Geert van Deelen hem als hoofd opvolgde. De Jan Ligthartschool in Stratum is in 1962 opgeheven.


Datum: 04-02-2008
Naam: Jaap Koster img

De Jan Ligthartschool die ik bedoel was in het stadsdeel Strijp, hij lag op de kruising Noord Brabantlaan / V.d. Muidenstraat. Gezien mijn leeftijd heb ik nog in de 7e klas gezeten.
<<< we zijn inmiddels overtuigd! (Peter) >>>


Datum: 04-02-2008
Naam: Johan Boogers img

De boerderij van de familie Tops heeft inderdaad ongeveer op die plek gestaan Eddy. Het weggetje waaraan dat pand stond, de Klavierstraat, liep vanaf de oude Noord Brabantlaan schuin weg in de richting van de Heiweg die later Welschapsedijk is gaan heten. Er stond in die hoek trouwens nog een boerderij, van de familie Van Lierop(?).


Datum: 12-04-2008
Naam: Johan Vervest img

Achter Tops aan de Klawierstraat heeft inderdaad de boerderij van de gebr. Van Lierop gestaan. Zij waren het, met nog een paar rijke boeren, die de Theresiaparochie tijdens de stichting/oprichting financieel in belangrijke mate hebben geholpen. Ze kregen daarom op het kerkhof Theresia grafmonumenten oude stijl.


Datum: 07-06-2008
Naam: J.A.A. van Kuijk img

Als soldaat van de Luchtvaarttroepen was ik zelf van 13 maart 1947 tot 2 juni 1947 gelegerd in deze woningen. We hadden net onze eerste opleiding achter de rug en omdat de hele organisatie nog in opbouw was, wisten ze blijkbaar niet meteen wat ze met ons moesten aanvangen. We lagen daar met zo'n veertig à zestig miltaren en moesten wachtlopen op het vernielde vliegveld en bij de slagboom aan de Sliffertsestraat. Behalve gedurende de tijd dat we op wacht moesten staan, was het er prettig toeven. We hadden een buitengewoon goede keuken en we hadden aan reservekapitein Van Hoek een eerlijke, reële, rechtvaardige commandant.
Keuken, eetzaal en kantine waren gevestigd in het terugliggende pand aan de kant van het Beatrixkanaal. In het gebouw dat daarnaast haaks op de Noord Brabantlaan staat, sliepen officieren en was de administratie gevestigd. In het oostelijke deel van het noordoostelijke blok lag militaire politie. Ik was gelegerd waar je nu de panden Noord Brabantlaan 96 en 98 vindt. De woningen, die tussen de blokken wat verder naar achter staan, stonden er toen nog niet. De wanden en de plafonds waren inderdaad dik en alles was zo degelijk dat het gebouwd leek te zijn voor de eeuwigheid, maar dat was gelukkig maar tot dolle dinsdag in september 1944.


Datum: 27-06-2008
Naam: Jan van der Meulen

Dolle Dinsdag was niet in september 1944 maar een of meerdere maanden eerder toen grote ongeordende Duitse troepen met alle mogelijke voertuigen, met zelfs met fietsen, uit het zuiden vluchtend voor de vijand naar het noorden trokken zonder enige orde of leiding.


Datum: 27-06-2008
Naam: Hans Strootman img

Dolle Dinsdag is 5 september 1944.


Datum: 28-06-2008
Naam: Diny Nagel-Grave

Dolle Dinsdag was echt op dinsdag 5 september 1944. Het land stond op z'n kop en niemand wist wat er precies aan de hand was. Men verwachtte elk moment de bevrijders op de stoep, maar het ging iets moeizamer dan men verwacht had. Het zou nog tot mei het volgende jaar duren voor het héle land bevrijd was. Eerst kwam er nog een hongerwinter.
Met D-day wordt er bedoeld dat er op DIE dag een aanval of operatie gepland is.


Datum: 29-06-2008
Naam: Ben Dankers

Voor alle duidelijkheid even de term opgezocht in Wikipedia. De termen D-Day en H-Hour worden gebruikt om respectievelijk de dag en het uur aan te duiden waarop een operatie zal plaatsvinden. De letters zijn afgeleid van de Engelse woorden waarvoor zij staan: D voor day (dag) en H voor hour (uur). Net zoals het uur U in het Nederlands. Er is slechts één D-Day en één H-Hour voor alle deelnemende troepen die aan dezelfde operatie deelnemen. Het spreekt voor zich dat H-hour plaatsvindt op D-Day. De term D-day heeft geen bijzondere betekenis. Er worden echter wel vele betekenissen aan gegeven, zoals Decision Day (beslissingsdag) of Disembarcation Day (uitlaaddag), dit zijn echter backroniemen.
Deze termen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met plus- en mintekens. Hiermee wordt dan de tijd ná of de tijd vóór de operatie aangeduid. Voorbeelden: H-3 betekent 3 uur voor H-hour, D+3 betekent 3 dagen na D-Day, H+75 minuten betekent 1 uur en 15 minuten na H-hour enzovoort.
Men gebruikt deze termen bij het plannen van militaire operaties waarvan men de datum waarop deze zal plaatsvinden nog niet heeft vastgesteld. D-Day is dus ook niet de codenaam van de invasie in Normandië, zoals vaak wordt gedacht. Het plan voor een invasie in West-Europa had als codenaam Overlord. Dit was echter vooral het idee van de invasie op de kust van Frankrijk zelf. Voor de verschillende mogelijke locaties voor een amfibielanding werden afzonderlijke plannen gemaakt en deze gebieden kregen allemaal hun eigen codenaam.


Datum: 29-06-2008
Naam: Ben Dankers

Ook van Wikipedia, Dolle Dinsdag 5 september 1944:
Dolle Dinsdag is de aanduiding voor dinsdag 5 september 1944. Op die dag speelden zich in heel Nederland emotionele taferelen af naar aanleiding van de berichten dat het land nu elk moment bevrijd kon worden van de Duitse bezetting. De geallieerden hadden namelijk in de voorgaande dagen in hoog tempo terrein gewonnen. Op zondag 3 september was Brussel bevrijd en op maandag 4 september was Antwerpen op de Duitsers veroverd.
In Nederland rekende men dit tempo door: op 5 september zou men in Rotterdam kunnen zijn, op 6 september in Utrecht en Amsterdam, en de rest zou snel volgen. Geruchten werden aangedikt, en al snel deed het fabeltje de ronde dat bepaalde plaatsen in zuid-Nederland al bevrijd waren. Dit werd aangedikt door een Brits radiobericht dat berichtte dat Breda bevrijd was. Veel Nederlanders maakten zich de volgende dag op om hun bevrijders te begroeten. Vlaggen en oranje vaandels werden te voorschijn gehaald, en bedrijven liepen leeg omdat het personeel de geallieerden op straat wilde opwachten. Onder Duitsers en NSB'ers brak paniek uit; administraties werden haastig vernietigd en velen sloegen op de vlucht.


Datum: 29-06-2008
Naam: Matty Van Der Zanden img

De eerste D in D-Day staat voor decision oftewel beslissing. De beslissende dag. Erop of eronder; de vijand verdrijven, of niet.


Datum: 29-06-2008
Naam: Wil van Hout img

Diny, ik heb hiermee aan willen geven dat een ieder wel een dolle dinsdag heeft meegemaakt. Maar wie de naam aan de 5e september gegeven heeft, weet ik niet. Ik heb er tijdens de oorlog ook niets van meegekregen. Het heeft allemaal te maken met de mensen van de hongerwinter die te vroeg juichten. Natuurlijk heb ik de volksverhuizing (in het geniep) van de collaborateurs gezien. Maar geloof maar dat er geen vlaggen buiten kwamen hangen. Maar met de bevrijding heb ik mij wel verbaasd over de hoeveelheid die ineens te voorschijn kwam.


Datum: 30-06-2008
Naam: Anne Troost img

Wil, de term dolle dinsdag is volgens Wikipedia bij de bezetter begonnen. Ik citeer: "De naam Dolle Dinsdag wordt voor het eerst aangetroffen in De Gil, een als verzetsblad vermomd propagandakrantje dat door de bezetter werd bekostigd. Op 15 september kopte het blaadje over de gebeurtenissen op 5 september: GENERALE REPETITIE - DURE LES VAN DOLLEN DINSDAG." De allitererende regels werden geschreven door Willem van den Hout, die na de oorlog onder de naam Willy van der Heide bekendheid zou vergaren als schrijver van de succesvolle jeugdboeken over Bob Evers. Einde citaat. Dus het kan goed zijn dat je er niets van hebt meegekregen.


Datum: 30-06-2008
Naam: Anne Troost img

Oja, kijk maar eens op de volgende site: www.kuijsten.de/ouwekranten/xk0061.html. Daar staan kopieën van De Gil. Ik kan de pagina's aanklikken en zowaar de term 'dollen dinsdag' lezen.


Datum: 30-06-2008
Naam: Eddy Heijting img

Wil Van Hout, in het boek van dollen dinsdag tot de bevrijding enkele jaren na de oorlog geschreven door J. G. Raatgever Jr. wordt wel degelijk melding gemaakt van het vlaggen en het ophangen van foto's op dien eersten Dinsdag in september in tal van steden in het westen van het land. Menschen verlieten de kantoren, winkels, sloten hun deuren, en langs de toegangswegen stonden honderden met bloemen in de hand in zenuwachtige-vrolijke stemming, in afwachting van de dingen die komen zouden. Tot zover een citaat uit het boek. Er staan veel meer gebeurtenissen beschreven welke op die bewuste dag plaatsvonden en die de naam dolle dinsdag wel rechtvaardigden.


Datum: 30-06-2008
Naam: Ben Dankers

Conclusie: Dolle Dinsdag heeft dus niks met D-day 5/6 juni 1944 te maken, maar had betrekking op de doorbraak in België en de euforie die daarop ontstond.


Datum: 01-07-2008
Naam: Wil van Hout img

Ik heb de krant even doorgenomen en ik kan mij niet onttrekken aan de gedachte dat het weer een stunt van de bezetter was. Met regelmaat gaven ze een andere uitleg aan een afkorting. Voorbeelden zijn; de V van Victorie. Duitsland wint op alle fronten of O.Z.O. Oranje zal overwinnen. Dolle Dinsdag verwijst naar D.Day


Datum: 01-07-2008
Naam: Wil van Hout img

Ik hoop dat het duidelijk is. De bezetter had er namelijk baat bij dat er een bepaalde onrust ontstond. De term D.Day werd gereformeerd naar Dolle Dinsdag. En zoals gezegd het westen van het land! Daar kan ik geen verstandig woord over zeggen. O.Z.O. werd veranderd in Oranje Zal Ondergaan. De laatste tekst was ik vergeten hierboven.


Datum: 01-07-2008
Naam: Diny Nagel-Grave

Ik heb pas nog een boek gelezen van Anne de Vries over de oorlogsjaren en een verzetsgroep in Twente en daar werd ook geschreven over Dolle Dinsdag op 5 september 1944.


Datum: 01-07-2008
Naam: Anne Troost img

Als D-Day op 6 juni 1944 was en Dolle Dinsdag op 5 september 1944 hoe kan men dan zeggen dat 'Dolle Dinsdag een gereformeerde term was van D-Day.


Datum: 02-07-2008
Naam: Johan Boogers img

Lijkt me nogal duidelijk Anne! 5 september 1944 is drie maanden ná 6 juni! Zou dus best waar kunnen zijn.


Datum: 02-07-2008
Naam: Wil van Hout img

Omdat half Nederland de term D-Day gebruikte, ben ik in de veronderstelling dat de bezetter de ingeburgde term wou wijzigen. Anders kan ik er geen verklaring voor geven. Punt, punt, punt, streep. De tune uit Engeland heeft ook geruime tijd geduurd voordat de bezetter dit gebruikte voor V = Victorie, Duitsland wint op alle fronten.


Datum: 02-07-2008
Naam: Ben Dankers

Wil, kijk eens op de onderstaande site van de NOS, ik denk dat je dan de hele discussie omtrent Dolle Dinsdag kunt sluiten.
www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/60jaarbevrijding/60jaarproloogdolledinsdag.html


Datum: 07-09-2010
Naam: Ruben (Rudi) Jongeneel img

Ik ben in 1950 geboren in het eerste huis op de foto: Noord Barbantlaan nr 92. Naast ons op 94 woonde de familie Brave, daarnaast de familie Kraakman en de familie Houbolt, daarnaast de familie Peeters (?). Later, rond 1954, zijn op de hoeken nog kleinere huizen bijgebouwd die er nu nog staan. Achter ons huis was een zandpad met twee boerderijen, dat naar het Zwarte pad liep. Deze boerderijen zijn, ik dacht in 1955, afgebroken om daar een nieuw huizenblok te bouwen.


Datum: 07-09-2010
Naam: Eddy Heijting img

Klopt Ruben, wij woonden op nr. 97 en keken tegen de boerderij van boer Tops aan. Toen ze weg moesten zijn ze verhuisd naar Acht.


Datum: 20-10-2013
Naam: maria van hooff-kraakman img

Ik ben op 6 februari 1952 geboren samen met mijn zusje Lidwien (tweeling dus) op de Noord-Brabantlaan 96. Mijn broer Wills (1950) en mijn zus Jos (1947). Rudy Jongeneel en zijn broer woonden bijna op de hoek, naast ons Kareltje, Kees en Hans Houbolt en aan de andere kant fam. Brave (waar wij nog steeds contact mee hebben) en later de fam. Peters. Hij was hoofd van de protestantse school en later hoofd van de prot.kweekschool. Aan de overkant woonde de fam. Wessels. Met Ineke, waar ik en mijn zus veel mee speelden, heb ik nog steeds contact. Mijn vader is op bijna 88-jarige leeftijd overleden en mijn moeder, bijna 99 jaar oud, overleed eind 2007. Wij woonden later in de Guido Gezellestraat 19 tot mijn moeder 94 jaar oud was en naar Engelsbergen is verhuisd. Ik zat eerst op de Theresiaschool op de Bredalaan (kleuterschool) en daarna op de St. Janschool (1e en 2e klas) en daarna op de Mariaschool, die nieuw gebouwd werd. Deze school is er nog steeds, maar de Mariakerk is zonder de toren afgebroken. We hebben er een jaar of wat geleden nog doorheen gelopen. Ik heb ook nog een filmpje van dat stukje Noord-Brabantlaan. Toen mijn ouders 50 jaar getrouwd waren, in 1996, hebben wij dat filmpje opgehaald bij meneer Peters, die toen in Asten woonde (ik woon in Someren). Wij waren toen ongeveer 5-6 jaar oud, geloof ik, en hebben dat op hun bruiloft laten zien. Vreemd genoeg kan ik het nu niet meer terugvinden.


Datum: 17-01-2014
Naam: Ingrid van Buul img

Van 1953 tot 1971 heb ik er gewoond en mijn vader heeft tot zijn dood in 1999 in de Noord-Brabantlaan gewoond op nr. 100. Daarna kom ik er eigenlijk nooit meer. Rudy en Maria, leuk om iets van jullie te lezen. Ik zat eerst op de Theresiaschool maar toen mijn broertje Freek naar de kleuterschool ging, gingen we samen naar de Maria Regina en Lievendaal. Leuke tijd, veel gespeeld met de buurtkinderen 's avonds voor het huis. Dat kon toen nog.


Datum: 18-01-2014
Naam: Maria van Hooff-Kraakman img

Klopt Ingrid. Mijn moeder had het nog over jouw moeder, omdat ze samen nog op het koor zaten. Toen hoorde ik dat ze is overleden, maar wanneer weet ik niet meer. We zijn nog een keer op vakantie geweest in Ouddorp in Zeeland. Lidwien en ik waren toen 17 jaar oud. Ik heb nog foto's hiervan. Ik maakte toen zelf kiekjes van van alles. Jouw vader en moeder en Freek staan hier ook nog op. Lang geleden alweer, maar dat weet ik allemaal nog goed. Dat was juli 1969!


Datum: 11-05-2016
Naam: hans schouten img

Albert Peters werd per 1 september 1948 benoemd tot onderwijzer aan de bijzonder Neutrale Wilhelminaschool in Helmond, hij stond voor de 3e en 4e klas. Het hoofd van die school was Felix Schmidt, die in 1951 de Nutskweekschool in Eindhoven oprichtte. De lessen werden daar aanvankelijk 's avonds gegeven. Een paar jaar later, Albert Peters was inmiddels hoofd van de openbare Jan Ligthartschool in Strijp geworden, betrok Felix Schmidt Albert P. als docent bij die Kweekschool. Albert P. volgde Felix Schmidt op als directeur van de Nutskweekschool/Pedagogische Academie. Albert P. was in zijn nadagen een niet onverdienstelijk schilder, die o.a. in Mierlo exposeerde.


Datum: 22-08-2018
Naam: paul van der Cingel img

Dat de Noord Brabantlaan aan beide zijden een doodlopende weg was is onjuist. Wie van de NB-laan naar Welschap wilde moest over het Beatrixkanaal en daar lag een brug, als ik me goed herinner een beweegbare brug. Eenmaal over de brug ging je rechtsaf richting Welschap.


Datum: 25-08-2018
Naam: Tini van Rooij img

De Noord Brabantlaan was destijds nog in aanleg en liep aan beide zijden dood. Zie foto 2802. De brug die jij bedoelt lag in de Zeelsterstraat. Dit was geen beweegbare brug. Deze brug werd in 1940 door terugtrekkende Nederlandse troepen opgeblazen en daarna provisorisch hersteld. Zie foto 33606. Ik heb de brug nog gezien in deze gehavende toestand dus ik denk dat deze begin 50er jaren volledig is hersteld.