Fotonr.: 12298
Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1915
Locatie 1.: Strijp |612 Philipsdorp
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Plattegrond Philipsdorp 1915

Beschrijving Plattegrond van het Philipsdorp, anno 1915. Naast voetballen was korfbal blijkbaar toen erg populair gezien de inrichting van het sportterrein bij de Spoorlaan.
Geplaatst op 30-06-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 30-06-2007
Naam: Hans van Melis img

Nog vóór de aanleg van de Willemstraat, de Gagelstraat heet hier nog Weg naar Eindhoven. De verbinding van Strijp naar Eindhoven liep over Woensel. Het verlengde van de Keerweerstraat was de weg naar Woensel. Ook de Draaiboomstraat is over de Frederiklaan doorgetrokken tot aan de Spoorlaan. En Tini let op: de Directeur de Jonghlaan.


Datum: 30-06-2007
Naam: Hans van Melis img

Welke nationaliteit hadden de glasblazers uit de Glaslaan, later Hulstlaan? De glasfabriek is gebouwd toen er geen ballonnetjes voor lampen uit Duitsland meer uitgevoerd mochten worden. De Eerste Wereldoorlog was toch een zegen voor de Nederlandse industrie.


Datum: 30-06-2007
Naam: Ger de Bie img

Hans, wat hier als weg naar Woensel aangeduid staat is de tegenwoordige Glaslaan-Essenstraat als verlengde van de Iepenlaan. Parallel rechts van de Iepenlaan de Draaiboomstraat en daarnaast de Keerweerstraat, waarvan wel een verlengde getekend is, maar die er nooit gekomen is.


Datum: 30-06-2007
Naam: Hans van Melis img

Klopt.


Datum: 30-06-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel img

Op de hoek van de Frederiklaan, De Jonghlaan, was Home-Tapijt gesitueerd. HO=van Hout en ME=Methorst. De vader van mevr. Van Hout-Methorst was glasblazer, ver voor de oorlog, en kwam uit Leerdam. De precieze datum zal ik vragen aan mevr. Van Hout, die nu 80 jaar is.


Datum: 01-07-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel img

Ik heb vanmorgen mevr. Van Hout-Methorst gesproken. Haar vader is bij Philips begonnen als glasblazer van TL-lampen. Dat was volgens haar een meer elitegroep van glasblazers. Later heeft die man zich gespecialiseerd in buizen voor röntgenapparaten. De heer Methorst is in 1917 begonnen bij Philips. Al zijn broers waren ook glasblazer, maar maakten gloeilampen, een minder gespecialiseerde tak van glasblazen. De gehele familie was zoals eerder gememoreerd afkomstig uit Leerdam.


Datum: 01-07-2007
Naam: Tini van Rooij img

Philips heeft pas na de 2e wereldoorlog de TL-buis op de markt gebracht. En TL-buizen worden niet geblazen maar getrokken. In 1917 maakte Philips uitsluitend gloeilampen, maar wel in meerdere vormen en grootten. Later kwamen de gasontladingslampen, zoals kwik- en natriumdamplampen en natuurlijk de radio- en röntgenbuizen.


Datum: 01-07-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel img

Tini, geloof nu maar wat ik schrijf.
De heer Methorst heeft echt wel TL-pijpen geblazen, of wellicht ook getrokken. Wellicht in het stadium van research, whatever. Die man kreeg 4 cent per buis. Volgens mevr. Van Hout-Methorst, hadden ze het voor die tijd helemaal niet slecht. Röntgenbuizen, e.d. werden inderdaad al wel voor de oorlog geblazen. De heer Methorst is in 1901 geboren en heeft na zijn vertrek uit Leerdam t/m 1964 bij Philips gewerkt. Hij is daar geruime tijd voor de oorlog begonnen.


Datum: 01-07-2007
Naam: Huub de Mul img

In 1938 verschijnen de eerste Philips' fluorescentiebuislampen HTL 200. Dit waren in serie geschakelde buizen van 2 meter lengte, werkend op een hoogspanningstrafo. Snel worden die in 1939 vervangen door de TL 100, een laagspanningsbuis voor 220 V. Deze TL-buis had een lengte van 1 meter en werkte met voorschakelapparaat en starter.


Datum: 19-12-2011
Naam: Paul van der Cingel img

Ik heb altijd gedacht dat het voetbalveld van PSV altijd op dezelfde plaats is geweest, maar de tekening laat het veld zien waar later het trainingsveld lag, wel 90° gedraaid. Dat verklaart ook de wat vreemde plaats van de kleedkamergebouw zoals dat nog bestond toen het stadion al naar rechts was opgeschoven, richting Elisabethlaan. Het naamloze weggetje dat dwars over het terrein is afgebeeld is waarschijnlijk bij die verplaatsing ook verdwenen. We zien trouwens ook nog een stukje van de Gender zoals die over het terrein van Philips kronkelde, hier nog grotendeels bovengronds.


Datum: 20-12-2011
Naam: Tini van Rooij img

De tekening hierboven staat ook in het Jubileumboek 25 jaar Philips uit 1916. Het is een tekening en ik denk dat het sportpark nooit volgens deze tekening is uitgevoerd. Tussen de luchtfoto's van Henk van Alphen heb ik een luchtfoto gevonden uit 1928 waarop het sportpark goed te zien is. Deze foto is geplaatst. Zie foto 30118 en vergelijk deze met de tekening. En Paul, ik denk nog steeds dat het voetbalveld steeds op dezelfde plaats is gebleven. Kijk vooral ook naar foto 5579 het veld zoals het er bij lag tijdens onze jeugd.


Datum: 20-12-2011
Naam: Paul van der Cingel img

De foto´s zijn duidelijk, het voetbalveld heeft dus toch steeds langs de Elisabethlaan gelegen. Mooi dat er nog een mooie luchtfoto is uit de laatste periode voor de invoering van betaald voetbal in 1954. Tini bedankt.


Datum: 07-01-2016
Naam: Ruud van de Ven img

Dag Jan, de vorm van het sportterrein verraadt dat er een atletiekbaan om het sportveld lag.