Bijdrager Jan van der Meulen
Jaar: 1962
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Kanaalstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Mignot & De Block / Phillip Morris
Reacties
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Mignot en Elias; pioniers van de Industriële Revolutie in Eindhoven. Een van de 23 iconen die samen de Canon van Einhoven vormen. Het is tegenwoordig niet goed voorstelbaar, maar dichtbij het centrum van Eindhoven kon je zo'n twintig, dertig jaar geleden nog de bolwerken van de plaatselijke Industriële Revolutie aantreffen.
Het ging hierbij om de oorspronkelijk rond 1858 gestichte fabrieken van Elias en Mignot & De Block. Beide fabrieken zijn inmiddels afgebroken, maar op de grens van het vroegere Strijp en Eindhoven ligt een bescheiden woongebied, de Eliaswijk. Het is genoemd naar de textielondernemer Joseph Elias. Tegenover het Dorint Hotel lag tot begin tachtig de rookwarenfabriek van Mignot & De Block. Een gelijknamig plein houdt de herinnering aan dit bijna bedwelmend naar tabak ruikende complex levend. Bron: ED
Naam: Hans van Melis
Mignot en Elias; pioniers van de "Industriële Revolutie" in Woensel en Strijp. Eindhoven had zijn eigen industriële Revolutie: Zoals de firma Smits en De Kuijper, van de Bouw bij het Molenwater met de eerste stoommachine. Firma Geb. Van Agt en en Co aan het Paradijs, Luciferfabriek aan de Bergstraat. Mignot & de Block was eerst een beetje huiverig voor de mechanisatie waarin Lurmans 50 jaar vooruit liep.
Naam: Jan van der Meulen
Op deze foto aan de onderzijde staat een lange witte bouw met ramen. Op deze plek tot aan de Dommel was de tuin en stond de leerooierij met de vele gemetselde looikuipen van de familie Verhagen Leyten. Aan de zijde van de Kanaalstraat bij de brug het woonhuis van de leerlooier.
Het hele perceel ging over naar Mignot & de Block. De leerlooierij sloot niet aan de nabijgelegen leerlooierij van Gebr. Keunen aan het Stratumseind , waarvan het gescheiden was door een Dommeltak die na enkele honderden meters weer in de Dommel kwam , waarbij een overbrugging bij het mooie woonhuis thans nog bestaand voorheen van Fam Keunen..
Naam: Jan van der Meulen sr.
Deze foto kan gemaakt zijn vanuit de fabrieksschoorsteen van Schellens en Marto, maar mogelijk ook met een telelens vanuit de Karel 1.
Sigarenfabriek in de Havenstraat . Het hoofdgebouw van Karel 1 had een forse hoogte . Mogelijk 6 of meer verdiepingen??
Allerwaarschijnlijkst is de foto gemaakt door de KLM fotovliegafdeling.