Bijdrager Jo Pennings
Jaar: 1936
Locatie 1.:Strijp |622 Het Ven |Botenlaan
Onderwerp.: Sport |Voetbal |Brabantia
Landskampioen Brabantia.
Beschrijving | De Strijpse voetbalclub Brabantia werd in 1935 en in 1936 landskampioen in de hoogste klasse van de IVCB. Degenen die deze prestatie leverden zijn hierboven afgebeeld. Op de voorste rij (v.l.n.r.) Van der Kruijs (bestuurslid), Martien van Osch, Bram Veneman, Mathijs Hessels, en Piet van Deursen. Op de tweede rij Jan Lukken (keeper), Van der Heijden (trainer), Harrie Trines, Theo van Dooren, Willem Hulshorst, Albert van Osch, Joop Wilbrink, Gerardus Stoker en Piet van de Ven. Piet van de Ven, alias Piet de Rakker, was de verzorger. |
---|---|
Geplaatst op | 28-08-2005 |
Reacties
Naam: Ron Jansen
Viva, Viva, Viva Brabantia. Ik heb als klein manneke nog training gehad van opa Stoker. Gouden vent, bleef d'n Brab altijd trouw ondanks aanbiedingen van PSV. Brabantia is nog steeds springlevend, al sinds 1922. Heeft er nog iemand foto's van het oude stadion? Jammer dat die oude glorie weg is.
Naam: Peer Retera
Als ik goed kijk staan deze mensen op het voorstoepke van het oude Brabantia-clubhuis aan de Botenlaan 64 (dat er nog steeds staat). In 1978 betrok Rugby Club Eindhoven dit gebouwtje om daar ruim 10 jaar hun gasten te ontvangen. Nu zit er Gilde St. Catharina Strijp in.
Naam: Ad Louwers
Een mooie foto uit de glorietijd van Brabantia. Binnenkort verschijnt er een prachtig boek, geschreven door de clubarchivaris Henk Haus, met een schat aan foto's en verhalen uit het roemruchte verleden van de rood-blauwen. Ook deze foto staat er in.
Piet van de Ven is inderdaad de vader van Jaques v.d. Ven, die allebei verzorger bij PSV zijn geweest.
Martien van Osch kreeg acht zonen, die allemaal bij Brabantia hebben gevoetbald.
Naam: Ad Louwers
Beste Monique, ik heb jouw vader heel goed gekend, hij woonde bij ons in de Loggerstraat. Hij was een fanatiek Brabantia-supporter en heeft daar ook nog gewerkt als controleur en scheidsrechter als ik me goed herinner. Dat verhaal van dat kaalgeschoren hoofd klopt helemaal. Dat is gebeurd in 1968, toen Brabantia kampioen werd van de tweede klas en daardoor weer promoveerde naar de eerste klas. Of hij er om gewed had, weet ik niet precies, maar op zondagavond heeft kapper Gradje van de Ven uit de Schootsestraat boven op het biljart van de Bacchus Bar aan de Hastelweg jouw opa, die gehuld was in een grote rood-blauwe Brabantia vlag, helemaal kaal geschoren. Hij heeft toen zijn haardos geofferd aan het kampioenschap. Of er toen foto's zijn gemaakt, weet ik niet meer. We zijn erbij geweest en we kunnen het ons nog herinneren als de dag van gisteren. Strijp stond die dagen een beetje op zijn kop vanwege dat kampioenschap, waarop Brabantia 30 jaar lang had moeten wachten.
Naam: Yvonne Tabor Smits
Mijn opa, Jo Verwijst, zou scheidsrechter geweest zijn bij Brabantia. Misschien dat daar nog foto's van zijn. Ik weet ook nog dat ik zondags wel eens mee mocht met opa. Ik ben zijn kleinkind, net als Moniek ook een kleinkind was van hem. Ik mocht ook wel eens mee naar het autocrossen, dat ook bij Brabantia gehouden werd. Was altijd erg leuk, mis het wel hoor.
Naam: Paul van der Cingel
Er zijn nog steeds clubs en andere organisaties die opgericht zijn op basis van politieke of godsdienstige overtuiging, de omroepen en de vakbonden b.v. Maar vroeger had zowat elke organisatie zo'n achtergrond. Er waren toen verschillende voetbalbonden, b.v. de IVCB. Na de oorlog is dat geleidelijk wat naar de achtergrond verdrongen, nu spelen alle voetballers onder de paraplu van de KNVB. Hoewel ik PSV-supporter was, was ik ook vaak te vinden aan de Botenlaan en de Aalsterweg. Ik ging ook graag naar de speedwaywedstrijden op de sintelbaan rond het veld van Brabantia. Brabantia was ook de eerste club van Coen Dillen en Toon Wouters. De broer van Toon bleef bij Brabantia, waar hij keeper was.