Bijdrager Jan van der Meulen
Jaar: 1968
Locatie 1.:Centrum |113 De Witte Dame |Willemstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Frans Berkvens
Willemstraat, oude sigarenfabriek (?) (1)
Reacties
Naam: Hans van Melis
Tussen de Willemstraat en het Bels lijntje, achter de huizen van Willemstraat 30. De fabriek van Frans Berkvens van foto 8019. De Gender en het Belslijntje zijn opgeruimd en achter de huizen van de Willemstraat is een parkeerterrein aangelegd. De kinderen lopen vanaf de Willemstraat naar ... (de auto van de fotograaf?)
Naam: Jan van der Meulen sr
Mooie foto, die waarschijnlijk door mij gemaakt zal zijn. Het zijn nl. mijn dochter Ineke en verder mijn zonen Mathij, Piet en Jan van der Meulen jr.
Naam: M.Boogers
Naar mijn idee klopt deze foto niet. Op foto 11814, ook genomen in de Willemstraat, staat als tweede een huis dat volgens mij op het briefhoofd staat van Frans Berkvens. Het woonhuis was onderdeel van een twee onder een kap.
Naam: Marienella Meulensteen
Zou dit de Vonderweg kunnen zijn? Volgens ihesm.com is deze foto van de oude sigarenfabriek uit 1900 van Fr. H. Berkvens. Berkvens woonde zelf op Willemstraat 30. De fabriek lag achter de huizen op 30B aan de Gender. Naast Willemstraat 44 lag de spoorlijn naar Valkenswaard. Vroeger lag hier de gemeentegrens van Eindhoven en Strijp (de Gender).
Naam: Paul van der Cingel
Vroeger, toen het Bels Lijntje nog reed, was er een weggetje van het Lod. Napoleonplein naar de Willemstraat. Aan de rechterkant was een sloot die uitkwam in de Gender, achter de huizen van de Willemstraat. Die sloot lag tussen het spoor en genoemd weggetje, ik neem aan dat dat de Vonderweg was, maar of dat toen al zo heette weet ik niet, er werd wel gesproken over het Vonderke. Aan het eind van die weg was aan de linkerkant de melkfabriek van Sint Petrus. Ik zag regelmatig dat het water van de Gender bij de melkfabriek nogal wit was, onmiskenbaar afkomstig van de melkfabriek die haar afvalwater kwijt moest. Omdat de Gender de weg kruiste had men vlak bij de melkfabriek een smal bruggetje gebouwd dat alleen door voetgangers en fietsers gebruikt kon worden om naar de Willemstraat te gaan. Langs die sloot stonden bomen die je op zulke plaatsen verwacht, wilgen en zo.
Naam: Hans van Melis
Paul, zie voor een weggetje van het Lod. Napoleonplein naar de Willemstraat foto 984. Tegenover deze plek ligt de moskee.
Naam: Paul van der Cingel
Bedankt Hans, ik heb ook nog even 974, 983 en 3975 bekeken. Nu weet ik dat met Vonderke dat zwarte pad tussen Willemstraat en Lod. Napoleonplein werd bedoeld. Dat autoverkeer er gebruik van heeft gemaakt zal wel tijdelijk zijn geweest. Op 983 is de Gender met het bruggetje goed te zien en op 3975 zie je hoe landelijk het er achter de Willemstraat richting Lod. Napoleonplein nog uitzag. Aan de noordkant, rechts van de overweg, was het allemaal Philips-terrein, op twee plekken onderbroken door wat particuliere huizen,.een paar winkels en een café, tot aan de Emmasingel.
Naam: Eric Kemperman
Marienella, de plaats waar de kinderen staan is een bestraat terrein op de plaats waarbij op foto 11804 (grote versie) de pijlpunt "Gender" staat. De Gender was gedempt en het Bels Lijntje verdwenen, dus een mooie plek voor een parkeerterrein i.p.v. het braak te laten liggen. De (huidige) Vonderweg is pas omstreeks 1970 aangelegd, 10 jaar later dan deze foto. En de Vonderweg ligt meer richting Steentjeskerk.
Behalve tegen de oude fabriek van Berkvens kijken we tegen de achterkant van Willemstraat 36-42 aan. Al voorsorterend op sloop, aan het dak te zien.
Naam: Eric Kemperman
Het adres van firma Berkvens was Willemstraat 30B. Dat is het smalle, langwerpige pand naast Willemstraat 30, dat o.a. te zien is op foto's 2396 en 11814. Maar dat is dus NIET dit pand, dat achter Willemstraat 38-42 lag. De toegang tot dit pand was, volgens Hans van Melis bij foto 12275, onder een trapgevel die te zien is op foto 18249. Deze laatste foto laat ook zien dat de Kever geparkeerd staat op de oude route van het Bels Lijntje.
De bomen rechts staan naast de 4 Azen, zie ook foto 19923.
Blijft over de hamvraag: was dit pand nu van Berkvens (dependance van Willemstraat 30B) of niet?
Naam: Hans van Melis
Bij 12275 staat:
In het boek "Vroeger en nu" deel 2 van Karel Vermeeren vond ik het eerder genoemde fabriekje terug. Alleen zien we het nu van de andere kant dan bij foto 11803. Hij schrijft dat het fabriekje te bereiken was door een poort onder de puntgevel. Het is jarenlang een opslagplaats geweest van de toneelattributen en toneeldecors van het amateurgezelschap voor Wagenspelen.
Links van de opslagplaats de achterkant van de huisjes aan de Willemstraat en daar bovenuit de daken van de huizen aan de overkant.
De indeling in Groep 1: Bedrijven / Industrie | Tabaksindustrie | Frans Berkvens is misleidend.
Naam: Eric Kemperman
De onderdoorgang vanaf de Willemstraat zat naast sigarenmagazijn 't Vonderke. Zie ook de beschrijving bij foto 20822. Helaas staat er niet bij wat er in dat fabriekje gebeurde.
In het adressenboek van 1910 en 1917 worden op de adressen Wilemstraat 36-42 géén fabrikanten vermeld, slechts gewone beroepen als handelsagent, onderwijzer, koopman of archtect. Rara, wat was dit fabriekje?
Naam: Jan van den Dungen
Kan het zijn dat hier de sigarenfabriek stond van P.J. Peeters (geboren Luyksgestel 1856) en overleden in Eindhoven op 60-jarige leeftijd in 1917? Hij fabriceerde sigaren aan de Willemstraat en had bij overlijden geen mannelijke opvolgers. Is dit pand daardoor in de vergetelheid geraakt?