Bijdrager Film- en Fotobank Noord Brabant
Jaar: 1979
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |St Trudostraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Strijp, St Josephschool / St Trudoschool
Sint Trudoschool of Sint Jozefschool.
Beschrijving | In de Sint Trudostraat heb ik ook op deze lagere school gezeten. Nu stond hier links ook nog een school. Men noemde ze de oude en de nieuwe school. Maar volgens mij was dit NIET de Sint Trudoschool, maar de Sint Jozefschool. Op de naamdag van Sint Jozef hadden wij ook altijd vrij en de andere school niet. PNB001018997 |
---|---|
Geplaatst op | 14-05-2007 |
Reacties
Naam: Hennie de Groot
Ja, wat moet ik daarvan zeggen Giovanni? Nou even het volgende: op deze lagere school kwam ik na onze verhuizing van de Palingstraat naar de Acaciastraat in 1956. Ik kwam toen in de 4e klas bij dhr. Leijten. In de 5e bij dhr. de Greef en in de zesde bij het Hoofd der School (dus toen nog geen directeur) dhr. Gondrie. Dus het was toen ik daar op de lagere school zat al 12 jaar eerder dan toen jij daar op school zat. We wachten even af op 'Strijpse' reacties, niet dan?
Naam: Ad Louwers
Het gebouw op de foto is inderdaad de St. Jozefschool, die noemden wij de oude school. Daarnaast (links, als je ervoor staat) was de nieuwe school, waarvan meester Alberts (de Knal) in mijn tijd het hoofd was. Ik heb tot en met de vijfde klas (meester van Houtert, bijgenaamd 't Knuppeltje) op de nieuwe school gezeten. Toen ik naar de zesde klas ging (1958) werden beide scholen samengevoegd en gingen we allemaal over naar de oude school, waar toen meester Strik het hoofd was en de zesde klas had. De school van meester Alberts werd toen een VGLO-school, als ik me goed herinner. Ik denk, dat de St. Josefschool toen of later is omgedoopt tot St. Trudoschool, maar dat is na mijn tijd geweest, dat weet ik in elk geval niet meer. Maar daar zou het misverstand weleens vandaan kunnen komen.
Naam: Jan Toirkens
Nog een reactie dan van een Oud-Strijpenaar? Ik ging dus naar deze lagere school (inderdaad de oude school) in de jaren 1946-1952. Tja, de commentaren ten spijt hier, wij als kinderen noemden het altijd en eeuwig de Trudoschool, waarvan akte! De nieuwe school heette in onze kinderjaren bij voorkeur de nieuwe school, maar volgens Ad was dat dus officieel de St. Josefschool. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het schoolbestuur dat onder een en hetzelfde bestuur twee scholen had. Overigens de 'oude' Trudoschool, ingang Trudostraat (hierboven) was de opvolger van een eerdere Trudoschool aan de Strijpsestraat, tegenover de Ekkerstraat. Die oude Trudoschool aan de Strijpsestraat heeft nooit St. Josefschool geheten. 'Misverstanden' is meer een kwestie van precieze datering en de enige naamgeving voor deze oude school, de eerste fase dus van het schoolcomplex, blijft voor mij als oud-leerling daar in ieder geval de Trudoschool. Niet verwonderlijk overigens dat er een Trudoschool was. Half Strijp was 'Trudo' voor en 'Trudo' na. Het lijkt me nogal al voor de hand te liggen dat er dan ook een Trudoschool was. Of gaan we binnenkort beweren dat er nooit een Trudoschool aan de Trudostraat is geweest?
Naam: Jan Toirkens
Nou vooruit dan, voor de hardleersen onder ons. Op 1 april 1922 werde DEZE (zie bovenstaande foto) school, genoemd de TRUDOschool geopend. In 1997 werd daarvan het 75-jarig jubileum gevierd. Omdat er veel te veel leerlingen-instroom was, werd er in 1928 (6 jaar later dus) een vleugel aangebouwd, een dwarsvleugel aan de oude school. De nieuwe school startte eerst met vier klassen, met deels nog gebruikmaking van een klas van de oude school. Vandaar het onderscheid tussen 'oud' en 'nieuw', nietwaar Hennie? Verder heb ik nog een paar opmerkingen om mijn gelijk te halen. Ik heb mijn eigen schoolrapport nog, jawel, Trudoschool, hoofd der school de heer Cras, wie anders. Daarnaast zijn er een paar mensen meer, die op deze zelfde website al hebben aangegeven dat het gebouw van HIERBOVEN dus de St. Trudoschool is en NIET de St. Jozefschool. Over oud en nieuw als begrip valt te discussiëren, maar niet over de naam van de SCHOOL. Beide scholen vielen onder het bestuur van de St. Jozefvereniging, maar de oude school ging door het leven als Trudoschool en de nieuwe school ging door het bleven als St. Jozefschool. Enfin hier is een van de websites, waar je het allemaal nog eens kunt nalezen.
Naam: Jan Toirkens
De St. Josephschool heette in die tijd in Strijp de nieuwe school, terwijl de St. Trudoschool als de oude school door het leven gaat. Boven de toenmalige ingang van de St. Josephschool is nog steeds een glas-in-lood raam met een afbeelding van de patroonheilige te vinden.
Naam: Harold de Wit
Als je in de St Trudostraat met je gezicht naar de school stond, was de ingang die je ziet de St. Trudoschool. Links daarvan ging je door een poortje de St. Jozefschool binnen. Die had twee ingangen op het schoolplein. Dus Jacques heeft gelijk. Op die school zat ik met in de zesde klas de heer Alberts en Van Houtert in de 3e klas. De tweede klas dat was Jan v.d. Linden. Die heeft mij nog ooit een tik met een latje gegeven, in mijn nek, waarna hij bezoek kreeg van mijn opa Antoon Jansen die hem onder vier ogen in de klas even vertelde dat hij dat nooit meer moest doen, ook niet met andere kinderen, anders kwam mijn opa terug. Die Jan v.d. Linden woonde in de Strijpsestraat naast de huisarts. Later zat daar dokter Van Noesel. Hoe zijn voorganger heette weet ik niet meer.
Naam: Harold de Wit
En ik ben nog vergeten te melden dat Van Hooff, ook leraar op de Jozefschool, ook wel eens een tik of een trap tegen je schenen uitdeelde. En ik meen dat Van Houtert de vijfde klas deed. Die gaf ook Franse les. Dat was niet verplicht, maar deed je vrijwillig. En hij dirigeerde het zangkoor van de St. Trudokerk.
Naam: Johan Vervest
De voorganger van dokter van Noessel was dokter Jansen welke door ziekte te jong is overleden. Van Noessel was gedurende enige jaren assistent en heeft na het overlijden de praktijk voortgezet. Beiden waren wat zonderlinge maar bijzonder gewaardeerde huisartsen.
Naam: Ad Louwers
Harold, volgens mij vergis je je in die Franse les. Die heb ik ook gehad (inderdaad na schooltijd: "Papa fume une pipe"), maar niet van meester Van Houtert. De Franse les werd gegeven door bovenmeester meester Alberts, bijgenaamd de Knal. Meester Van Houtert heette in de volksmond 't Knuppeltje en meester Van der Linden ging volgens mij door het leven als De Stijve Jan.
Naam: Harold de Wit
Ad, ik denk dat je gelijk hebt. Dokter Jansen dacht ik wel, maar ik wist het niet zeker, omdat er ook een pastoor Jansen was en mijn grootouders heten ook al zo, dus ik twijfelde. Inderdaad twee wereldvreemde huisartsen. Ik weet zeker dat men sommige patiënten jarenlang medicijnen heeft verstrekt op recept, die onder de opiumwet vallen. Ik vond Van Noessel overigens geen slechte huisarts.
Naam: Harold de Wit
Johan, dat klopt, Jansen was zeker geen slechte arts en vooral Van Noessel was zeker in het begin wat wereldvreemd. Later toen ik grote kinderen had en we in Woensel woonden, kwam hij speciaal omdat hij de bronchitis van onze zoon nog eens wou nakijken. Maar in die tijd werden sommige artsen zich er pas bewust van dat middelen, die aanvankelijk voor een medisch doel verstrekt werden, sterk verslavend zijn als de patiënten er al helemaal aan verslaafd waren. Ik ken overigens meer artsen die dat deden, soms onder het motto "hulpverlening". Deze artsen verstrekten mijn moeder opiaten, jarenlang, zonder medische redenen.
Naam: Frans van Willigen
Ik ben blij dat ik nu weet dat ik op de nieuwe school (Josephschool met schoolplein ervoor) heb gezeten. Alberts, Van Houtert, Van Vroonhoven (de fijnste leraar die ik ooit heb gekend), Van der Linden en ik zie nergens de naam Sliepenbeek staan; hij was niet zo geliefd. Ik zat in de tweede klas (1954-1955) en hij moest mij niet. Vaak heb ik slaag gekregen. Hij heeft mij toen ook laten zitten in de tweede klas. In de derde klas kreeg ik Van Vroonhoven en hij kon niet begrijpen waarom ik was blijven zitten in de tweede.
Naam: Harold de Wit
Frans, voor ons was het toen een eerste kennismaking met het onderwijs. Als je onderwijzer wilt worden, wordt dat wel gezien als een goed en eerzaam beroep, maar het moet toch ook een soort van 'roeping' zijn. Leerkrachten moeten het leuk vinden om kinderen zo ver te krijgen dat ze het leren leuk gaan vinden. Want denken dat je zo'n beroep alleen met wat kennis en ervaring jarenlang kunt blijven uitoefenen, tegen een niet al te best inkomen, dat redden de meeste leraren niet. En dan krijg je dat gedrag zoals deze onderwijzers dat lieten zien. Die hadden volgens mij beter een ander vak kunnen kiezen.
Naam: Tiny van Gemert
Ik zat op de St. Jozefschool met als hoofd mr Alberts, de knalpijp. In de eerste klas mr. van Erp. 2e klas Jan v.d. Linden de stijve Jan. 3e. klas mr. van Bree, 4e klas mr. van Vroonhoven, de zeverbet, 5e klas mr. Zeegers zie foto 15217, dit was in 1947, de 6e klas mr. Jan v. Houtert, het knuppetje, dirigent van het St. Trudo kinder- en kerkkoor. In de 7e klas mr. Alberts, de knalpijp, toen was ik 14 jaar en moest gaan werken 48 uur in de week en zaterdagmiddag naar de ambachtsschool in de St. Catharinastraat.
Naam: Willem van den Heuvel
Ik heb ook op de VGLO gezeten samen met mijn tweelingbroer Arie. Enkele anderen die ik me nog kan herinneren zijn Barendje van den Hurk, Hanske Driedonks en ene Van der Wal uit Best. We hadden een ontzettend lieve meester, meneer Van Genuchten (dacht ik). Het fijnste vak vond ik tekenen en handenarbeid. Kortom, ik heb fijne herinneringen aan dit jaar.
Naam: Adje van den Heuvel
Samen met mijn tweelingbroer Willem (helaas overleden op 27 Juni 2010) heb ik op het Voortgezet Lager Onderwijs in de Trudostraat gezeten. Als toevoeging op onze Willem zijn verhaal zaten er ook nog ene De Laat uit Best en ene Tjeu Swinkels uit Son en ene Ad van Rooij of de Rooij uit Zeelst of Veldhoven in onze klas. Meester van Geneugten ging graag met zijn klas op excursie per fiets.
Naam: Hannie Saasen-Muller
Wij hadden ook dokter Van Noesel. Wij woonden in Stratum, maar als iemand van ons ziek was kwam de dokter toch naar Stratum. Nu moet je een dokter in je omgeving nemen, maar toen was dat normaal. Mijn kleinzoon zit sinds januari op deze school waar hij het erg naar zijn zin heeft.
Naam: Jan Toirkens
Ik zat op de lagere school tussen 1946-1952 (de oude ofwel Trudoschool dus) en in die tijd had meester Van der Heijden de zesde klas. De vierde klas was voor Leijten, de vijfde was van De Greef. Ik weet dat zo zeker omdat meester Van der Heijden me selecteerde voor de HBS en bij ons thuis kwam om erover te praten. In die tijd was Cras het hoofd van de Trudoschool en door het grote aanbod kwam er een zevende klas, soms waren dat zittenblijvers. Dat was op een of andere manier nodig omdat de schoolplichtwet ik meen toen tot 14 jaar liep en een aantal vaders en moeders het niet zagen zitten om hun kind naar een ambachtschool te sturen, laat staan ULO of HBS. (Die konden het niet betalen of andere redenen.) Dus kwam er een zevende klas en ik meen na 1952 zelfs een achtste. Die zevende werd in mijn tijd gerund door Cras. Meester Van der Heijden woonde in Stratum in de Franciscus Sonniusstraat en verhuisde later naar Best. Ik herinner me zijn volle en warme stem. Nooit gehoord dat zijn bijnaam kraaiennest was, had wel een grote bos krullerig haar en grote handen dat staat me nog wel bij.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Nu zie ik pas het commentaar van Jacques Hellings van 3 november 2007. Het toeval wil, dat op de die LEAO boekhouden werd gegeven door mijnheer Hellings. Nu weet ik dat er meer hondjes zijn die Fikkie heten, maar de naam Hellings komt volgens mij niet zo vaak voor.
Naam: Harold de Wit
Giovanni, Jaques Hellings zat op de Trudo in ongeveer dezelfde tijd dat ik op de St. Josephschool zat. Hij woonde in de Klimoplaan, waar ik ook woonde. Ik weet dat hij later een leidinggevende positie had bij de Sociale Werkplaats in Tongelre. Hij zal nu ook grijs haar hebben, net als ik, maar toen had hij zwart haar. Misschien is jouw leraar een broer van hem geweest? Guus? Die was rossig/blond.
Naam: Jacques Hellings
Harold, ik was inderdaad zwart, maar nu begint het grijs toch ook door te komen. Ook ik ken geen Hellings die les gaf op de LEAO.
Naam: Sjef van Eijk
Giovanni, in het adresboek van 1966 vind ik een M.A. Hellings, leraar, die destijds aan de Reynhovestraat 15 woonde.
Jacques, jouw naam viel vorige week nog (alhoewel ze het over een Jacky had) toen mijn (en vroeger jouw) buurvrouw Adje L. aan het vertellen was over de Klimoplaan.
Naam: Jan Toirkens
Over de heer Hellings: op de Schootsestraat woonde tussen circa 1940-1970 een familie Hellings-Van de Ven op nummer 86 (oud). Ik herinner me dat er een zoon Albert en een zoon Jan waren, die resp. 1968 naar Geldrop verhuisde en in 1970 naar Veldhoven. Vader Adriaan had een expeditiebedrijf. Bent U familie?
Naam: Gerard van de Vorle
De oude school had planken vloeren. We hebben daar eens nieuwe vloeren ingelegd. Onder de planken vloeren lag nog een vloer met daarop een leemlaag van ongeveer 10 centimeter voor de isolatie. Er lag ook een zeer zware balklaag in met Andreaskruisen tussen de balklaag. Die leemlaag is verwijderd en een nieuwe zogenaamde zwevende vloer gelegd (zachtboard gelijmd op hardboard) daarop werd linoleum gelijmd.
Naam: Giovanni van Helvoirt
In deze is het misschien ook wel aardig naar foto 5949 met zijn commentaren te kijken.
Naam: Jan Toirkens
Nog maar weer eens opnieuw. Bovenstaande foto is dus als je in de Trudostraat staat, met de rug naar de Ark, het rechtse deel van de TWEE scholen die aan elkaar zijn gebouwd in een L-vorm. Dit hierboven is de Trudoschool ook wel de oude school genoemd. Er wordt hier nu verwezen naar foto 5949 (met Alberts als hoofd), maar dat is daar de St. Jozefschool, ook wel de nieuwe school genoemd. Foto 16987 is inderdaad wel van de Trudoschool, de meester achterin de klas daar is Leijten.