Fotonr.: 1160
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1927
Locatie 1.: Centrum Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Centrum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

'Drie-landen-punt'

Beschrijving De Kanaalstraat in Woensel. De Bleekstraat is Stratum. En och erum de Plekhoek in Eindhoven.
Geplaatst op 25-08-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 19-08-2006
Naam: Rini Talens img

Een waarlijk drie-landen-punt op 'ons' grondgebied. Ter orientering; het gebouw met nr. 9 is het voormalige Kantongerecht op het Stratumseind. Later werd dat Museum Kempenland en nu is dat De Krabbedans. Wat verderop volgen dan eerst de Stadsgracht en daarna de Dommel.
Op deze kaart is ook de ligging van 't College en van de Smalle Haven duidelijk te zien. Rijst meteen de vraag waar de straatnaam 't College vandaan komt.
De afzonderlijke gemeenten waren, althans op bestuurlijk niveau, niet altijd de grootste vrienden. Met name tussen Woensel en Eindhoven heeft ondergronds én bovengronds een strijd bestaan. Héél vroeger (midden 19e eeuw ?) was het zelfs zo dat inwoners van Stratum, als ze Woensel bezochten, om Eindhoven heen liepen.
De grenzen van de plaatsen (uiteraard vóór de samenvoeging) werden ten gunste van Eindhoven verlegd. Zie over de juiste plaats van de gemeentegrenzen ook foto 11, een kaart van Eindhoven uit 1866 is dat 3-gemeenten punt nog een feit. Helaas heeft iemand ooit op de afdruk van die kaart (gemaakt door Kuiypers), die nu dan maar als 'origineel' wordt beschouwd, met een soort stift de toenmalige stadsgrenzen aangedikt, waardoor het 3-gemeentenpunt ondergesneeuwd is.


Datum: 15-06-2007
Naam: Marjo Spierings img

Kan iemand mij misschien vertellen wanneer de Plekhoek Dommelsteeg heeft geheten? Ik kom er nog niet achter.


Datum: 05-06-2008
Naam: Marian Bakens img

Wie weet wanneer de Plekhoek is gesloopt?


Datum: 05-06-2008
Naam: Marjo Spierings img

Er is niet veel informatie bewaard gebleven, althans van de woningkaarten. De panden zijn van lieverlee gesloopt maar de laatste panden zoals ik het op de lijsten heb zijn afgebroken in 1957.


Datum: 16-06-2013
Naam: Frank Rijckaert img

De situatie op de kaart is die van rond 1923. Dat is duidelijk te zien aan de Kanaalstraat. Het klooster Ten Hage is al uitgebreid naar de Kanaalstraat, maar de volledige uitbreiding van het Gymnasium Augustinianum en de kapel zijn nog niet gerealiseerd. Wel al zijn de huizen die er stonden gesloopt. Een daarvan was het café Het Oude Veerhuis, Kanaalstraat 4, waar mijn grootouders Reijbroek-Peeters met hun kinderen woonden. Op 20-10-1922 verhuisde het gezin naar de Geldropseweg.
Het perceel waarop het café stond, was gelegen in Eindhoven en had het kadastrale nummer C774 en was vanaf 1913 in eigendom van de in Utrecht gevestigde Sint Augustinusstichting. De veranda van het café is te zien links op foto nummer 728.


Datum: 17-03-2017
Naam: Mathi Prygoda img

In de Tijd van 26-7-1955 spreken ze over de demping van de Stadsgracht.. De smalle waterstrook tussen de Ten Hagestraat via 't Collge naar de Stadsgracht is volgens mij de Gender.