EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

11415

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Ansichtkaarten

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Groeten uit Eindhoven

Beschrijving

Een ansichtkaart van Eindhoven, vermoedelijk uit de jaren zestig.
De benaming Emma Singeltunnel is natuurlijk helemaal fout, want die bestaat niet eens. Dit is vanzelfsprekend de Boschdijktunnel, met op de achtergrond nog de Sint-Antoniuskerk oftewel Fellenoordkerk.
Het Stadhuis staat hier nog aan de zogenaamde Studentenwei met het bevrijdingsmonument ongeveer op de plaats waar nu de ingang van de parkeergarage onder het Stadhuisplein is.
De Burgh aan de Geldropseweg is welbekend, ooit was dit het woonhuis van baron Smits van Ooijen. Later kwamen er de Broeders van Liefde uit Schijndel en nu maakt het deel uit van het Glorieuxpark, een woongemeenschap waar voornamelijk broeders en nonnen van hun oude dag genieten. De kapel van huize De Burgh is een zeer gewilde trouwlocatie, mede vanwege de prachtige tuin die eromheen ligt.
De Heilig Hart van Jezuskerk of Augustijnenkerk, in de volksmond veel beter bekend als Paterskerk, uit 1898 is een bekend monument in de binnenstad, op de plaats waar onze stad ooit ontstaan is: naast klooster Mariënhage. Boven op de kerktoren waakt al meer dan 100 jaar "Jezus Waaghals" over de stad.
In de Tweede Wereldoorlog moest het Jezusbeeld op last van de Duitse bezetters bedekt worden met een doek omdat het een te makkelijk herkenningspunt zou zijn voor de piloten van geallieerde bommenwerpers. De paters Augustijnen zijn overigens vertrokken, de Paterskerk is in 2017 aan de eredienst onttrokken en verkocht aan de DELA. Na een verbouwing van zowel de kerk als het naastgelegen voormalige Gymnasium Augustinanum heet het complex nu DomusDela met o.a. een hotel en horeca. De kerk wordt gebruikt voor allerlei evenementen, overigens ook voor uitvaarten.
Het Stadswandelpark begon lang geleden als tuin van de villa van Sinkel (van de Winkel van Sinkel), werd later de tuin van het Eindhovensch Mannenkoor dat er een muziekkiosk liet bouwen en is sinds 1921 het een openbaar stadspark. Op de foto is het populaire plateau te zien bij de grote vijver ("Eendjesvijver"). Hele generaties Eindhovenaren hebben hier met hun ouders of met hun grootouders eendjes gevoerd.
Zie ook foto's 23161, 4338, 16933, 38007 en 11353.


Geplaatst op

16-11-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto