Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1954
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Kruisstraat
Locatie 2.: Woensel |413 Gildebuurt |Kruisstraat
Opening winkels Kruisstraat, 1956.
Reacties
Naam: Mari Kieneker
Albert Heijn heeft hier ook nog gezeten, tweede winkel van links. Chef van Albert Heijn was Jan van den Berg. Ik heb vele foldertjes van AH voor hen gegooid. Nadien is dit een Chinees/Indisch restaurant geworden. In de eerste winkel heeft nog een wasserette gezeten.
Naam: Gerard van de Schoot
Er wordt hier gesproken over AH-winkels maar ik denk dat in 1956 nog helemaal geen AH-winkels in Eindhoven gevestigd waren. In die jaren had je de ETOS, de Edah, De Gruijter, Simon de Wit, Vivo, Végé en misschien nog wat andere buurtkruideniers. De Albert Heijn-winkels zijn pas in 1973 gekomen toen Albert Heijn de ETOS overgenomen heeft. En de AH-winkel heeft aan de rechtse kant gezeten waar nu nog de oude huisjes (nieuwbouw) te zien zijn. En die AH-winkel is later naar de Woenselse Markt verhuisd is en er nu nog gevestigd.
<< Helemaal mis Gerard, in 1950 had Albert Heijn 4 filialen: Markt 32 (die zat er volgens mij al vóór de oorlog), Roostenlaan 112, Mecklenburglaan 2 en Boschdijk 404 (Peter) >>
Naam: Tini van Rooij
Als je goed kijkt, zie je links op de foto aan de tekst RT HEIJN, toch duidelijk dat hier zich een AH-winkel bevindt. Deze AH-winkel was een van de eerste, zo niet de eerste, zelfbedieningswinkel in Eindhoven. Simon de Wit, die ook in dit rijtje zat, was er ook zo een. Het fenomeen zelfbedieningswinkel was destijds onbekend en ik herinner mij dat dat met argwaan tegemoet werd gezien. Pas in 1958 kwam aan de Tongelresestraat de eerste Etos zelfbedieningszaak.
Naam: Anne Troost
Volgens een commentaar bij foto 4105 kom ik tot de slotsom dat de winkel van de Ziezo (EDAH) de eerste zelfbediengswinkel was, tenminste in Eindhoven. Ook in het boek "Wie schrijft die blijft" over het 75-jarig bestaan van Edah wordt voor Eindhoven 1953 genoemd.
Naam: Ben Brekelmans
Die supermarkten van toen vervulden toen (al dan niet bewust) een belangrijke rol in de maatschappelijke wederopbouw na de oorlog. Zo kon je bij deze Albert Heijn meedoen aan acties van de zgn. Premie-van-de-maand-Club (PMC). De allereerste koelkast bij ons thuis werd via dat systeem aangeschaft. De Gruijter, die een eindje verderop aan de Woenselse Markt zat, had toen zijn snoepje van de week, elke week een nieuwe verrassing. De kassabonnen van de wekelijkse boodschappen moest je bewaren en later bij inleveren kreeg je alsnog 10% o.i.d. gerestitueerd. Een systeem dat de latere ETOS ook hanteerde. En dat allemaal n.a.v. Albert Heijn, ECHT WEL op de Kruisstraat: toen onze AH waar JdeC oftewel John de Crom ook nog werkte.
Naam: Jos.v.Doremalen
Naast de winkel van Van Bovendeert was de naaimachinewinkel van Jef van Doremalen, zeer bekend in Brabant, voorheen hoek Barrierweg-zwarte pad, richting Woenselse markt. Helaas heeft het niet lang mogen duren (hartprobleem). Er was geen opvolger, we waren nog kinderen, dus.
Naam: Tini van Rooij
Ik ben vanmiddag in de winkel geweest van Marc van Loon in WC Woensel, heb daar gesproken met Hub en heb van hem een aantal prachtige foto's meegekregen.
Terugkomend op zijn vorige reactie heb ik de foto (bovenstaande foto) bij het RHCe opgezocht, de foto staat daar gedateerd 1955 maar dat klopt ook niet. "Eindhoven van dag tot dag" meldt dat wethouder Gerard van der Kruijs de winkelgalerij op 18 oktober 1954 heeft geopend. Ik ga ervan uit dat de datum die Hub noemt 12 mei 1955 klopt. De foto van het RHCe heb ik in een hogere resolutie gedownload geplaatst als grote versie. Hierop kun je zien:
1. Het pand naast de winkelerij (achteraan) is gesloopt, je kijkt tegen de zijwand van het volgende pand aan. De nieuwbouw van het nieuwe pand van Marc van Loon is misschien al wel begonnen maar daarvan is op deze foto niets waar te nemen.
2. Boven het hoofd van de fietsster zie je onder de dakrand dat daar een bord hangt, dat is de noodwinkel van Marc van Loon, zie foto 36888
Conclusie, het pand van Marc van Loon is gebouwd nadat deze foto is gemaakt. Voor het "nieuwe"pand (1955) van Marc van Loon zie foto 36887