Fotonr.: 10738
Bijdrager Jan Spoorenberg
Jaar: 1948
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Parklaan
Locatie 2.: Tongelre |311 Villapark |Nachtegaallaan
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Villa's |De Laak

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Huize 'De Laak'

Beschrijving Huize 'De Laak' gefotografeerd vanaf de Parklaan. Linksaf begint de Nachtegaallaan. Zoals hierboven te zien was er op deze splitsing ooit een uit de kluiten gewassen plantenperk dat als kleine rotonde fungeerde en een tijd ook vluchtheuvels, zoals hierboven en op foto 14476.

Een van de meest markante panden in het stadsdeel Tongelre is Huize (of Villa) de Laak. De naam kent zijn oorsprong in een zijbeekje van de Dommel, de Laak, dat vroeger door het gebied liep. De villa is in 1907 gebouwd in opdracht van Anton Philips. Het landgoed bevat daarnaast, aan de Nachtegaallaan, een koetshuis, orangerie, koetsierswoning, tuinmanswoning, huisknecht/chaufferswoning en een tuin aan de Dommel. Het pand was de eerste particuliere woning met een eigen stroom- en lichtvoorziening.

Voor het ontwerp van de tuin werd Leonard Springer benaderd, een van de belangrijkste Nederlandse tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Hij ontwierp een tuin met indrukwekkende boomgroepen, open gazons en slingerende paden met exotische bomen en planten, omgeven door de Dommel. Een oase van rust zo dicht bij de stad. Zie ook foto's 3459 en 21996. (Red.)
Geplaatst op 09-11-2023