Bijdrager Willy van den Akker
Jaar: 1925
Locatie 1.:Stratum |217 Looiakkers |Anna Bijnsweg
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |AKSI / Akkorana / Frans van den Akker
Sigarenfabriek AKSI aan de Molenstraat in Stratum.
Beschrijving | Het personeel van de sigarenfabriek AKSI aan de Stratumse Molenstraat (nu Anna Bijnsweg) in 1925. De fabriek was eigendom van Frans van den Akker. |
---|---|
Geplaatst op | 30-03-2007 |
Reacties
Naam: Frans Hermans
De Molenstraat, ofwel Looiakkerstraat, had een zijstraatje richting de molen links. Aan de rechterkant van dit straatje woonhuizen, recht daar tegenover de sigarenfabriek later omgebouwd tot bakkerij-school. Als men zoals de foto aangeeft het straatje uitkeek, zag men de woningen van de Aalsterweg.
Naam: Hans van Melis
Per 1-1-1920 is opgericht firma Gebr. van den Akker, Aalsterweg 44. Als je achteraan de huizen van de Aalsterweg ziet, dan had deze fabriek het adres Aalsterweg 46 en stond achter of naast het woonhuis van de eigenaar Johannes Cornelis van den Akker, Aalsterweg 44, geb. Stratum 22-6-1892 volgens opgave van juni 1921. Op 8-11-1921 wordt Henricus Franciscus van den Akker, Heistraat 1, geb. 17-1-1891, vennoot. Hij treedt uit op 15-10-1923. De naam en geboortedatum van Johannes worden dan aangepast. Het wordt Johannes Cornelius van 22-7-1892.
Naam: Hans van Melis
In 1921 en 1923 werd aan de Gebr. van den Akker bouwvergunning verleend voor de bouw van een sigarenfabriek aan de Aalsterweg (onbekend nummer). In 1921 krijgt Joh. van de Akker een vergunning voor de verbouw van Aalsterweg 46. Het zaakadres van de sigarenfabriek blijft Aalsterweg 44.
Naam: Hans van Melis
Onder depotnummer 43744 werd op 27 september 1921 het merk AKKORANA (fantasieletters) gedeponeerd door de Gebr. van der Akker. Bij oprichting was Johannes de enige vennoot. Dat gebeurde heel vaak in het begin van de verplichte inschrijvingen in het handelsregister. Later werd dat gecorrigeerd.
Naam: Hans van Melis
Molenstraat-Looiakkerstraat-Anna Bijnsweg? De Anna Bijnsweg en de Hofdijkstraat zijn van na WOII. Daarvoor stond aan het einde van de Looiakkerstraat de molen. In 1920 kreeg de ongenummerde sigarenfabriek van Jansen van de Molenstraat het adres Looiakkerstraat 2a. Links op de foto hoek Aalsterweg (46)-Looiakkerstraat (2a). (Aan de overkant de splitsing 12 apostelen-10 geboden.)
Naam: Yvonne Henderson
Deze foto is gemaakt bij gelegenheid van de opening van de fabriek. Het personeel bestond vooral uit familie. Veel namen zijn bekend. Vooraan links Miet en Harrie v.d. Akker (later Huifkar), Cato en Jan v.d. Akker-vd Rijt, nn, Frans v.d. Akker, Sjo Mandigers, Driek v.d. Akker (vader van Frans), Jan en Joke v.d. Rijt, staand Piet van Rooij. Tweede rij v.l.n.r. Janus v.d. Akker (broer Frans), dochter van de molenaar (Verheggen?), Jan van Gastel, 4x nn, Mien Bakers-Mandigers. De overigen zijn onbekend. Achteraan zie je de smalle gang tussen Aalsterweg 44 en 46, nu dichtgebouwd. Dus je kijkt niet op de 10 geboden/12 apostelen, want dit is de achterkant van de huizen.